mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala crohn a intestinului
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Boala crohn a intestinului
» Simptomatologie

Simptomatologie







Simptomatologia BC prezinta semne digesti si semne extradigesti.

Semnele digesti
Semnele digesti pot fi de debut sau de stare. Debutul simptomatologiei este insidios. Poate aa predominenta digestiva sau extradigestiva. in faza de debut si in fazele tardi pot predomina semnele generale.
Semnele generale de debut sunt: inapetenta, scadere ponderala, subfebrilitati, transpiratii nocturne. Asociat pot aparea semne digesti: diaree capricioasa, steatoree si hematochezie. Pot sa apara dureri colicati la 1-3 ore postalimentar ca expresie clinica a unei stenoze (6). Diagnosticul este greu de silit in aceasta faza, intarzierea diagnostica fiind estimata la 38 de luni (14).In mod obisnuit simptomatologia este discontinua, surnind in puseuri.


Diareea si durerile abdominale difuze sau localizate in cadranul inferior drept sunt cele mai frecnte simptome (4, 14, 19). Diareea este moderata si nu este insotita de dureri. Poate sa aiba un caracter nocturn sau poate fi apoasa. Tenesmele lipsesc in afectarea exclusiv intestinala (3).
Durerea are de regula caracterul de crampa si insoteste pasajul bolului alimentar prin zona afectata (19). in anumite situatii durerea poate face parte integranta din sindromul Konig determinat de stenoza segmentara. Stenoza, avand echivalent simptomatologie, se poate remite in caz de edem inflamator parietal. Devine sila ca exprimare in momentul aparitiei fibrozei parietale (3).
Alte semne digesti sunt: greata, varsaturile si borborigmele. Subfebrilitatile sunt prezente la 1/3 din bolnavi. Apare scadere ponderala si in forta fizica, asociata cu fatigabilitate (4). La copii sau adolescenti pot sa apara tulburari de crestere.
Suferintele perianale apar frecnt in localizarea ileala a BC Aparitia fistulelor si abceselor perianale pot precede cu 24-36 de luni diagnosticarea bolii (12, 20).
Orice bolnav care prezinta o patologie perianala recidivanta trebuie suspectat de BC (4).
Examenul local al bolnavului poate pune in evidenta o formatiune palpabila, cu caracter inflamator. Uneori ansele intestinale destinse pot fi observate pe peretele abdominal.

Simptomele extradigesti
Simptomele extradigesti sunt mai rare in localizarea ileala a BC fata de cea colonica. Aceste simptpme extradigesti sunt:
. eritemul nodos si altralgiile care au o evolutie paralela cu cea a BC Manifestarile apar in puseuri evoluti (5);
. sacroileita evolueaza independent de puseurile evoluti si tratamentul BC;
. uita se manifesta in puseurile evoluti;
. litiaza biliara este determinata de modificarea compozitiei de bila (3, 21) prin tulburari de rezorbtie a sarurilor biliare. Litogenicitatea este crescuta pentru calculii pigmentari;


. anemia apare, mai probabil, prin hemoragii oculte si prin deficit de vitamina B12, fier si folati (6);
. ulceratiile metastatice apar in regiunea sub-mamara, pubiana si a peretelui abdominal (5). S-au descris si metastaze peniene (22). Caracteristic pentru aceste leziuni metastatice este prezenta tipica de granulom;
. litiaza renala apare prin hiperabsorbtia oxala-tilor (3);
. tromboflebitele apar probabil prin staza si deshidratare. Nu exista date precise in legatura cu o constelatie hipercoagulabila in BC
Indicii de activitate in boala Crohn
S-a incercat realizarea unor indici de activitate in BC pentru a se sili criterii de seritate (14). Este utilizat C. D. A. I. (Crohn\'s disease activity index) propus de Best (cit. 7, 14). Nu toate modificarile semnificati pot fi masurate conform CDAI Nu toate modificarile masurate sunt semnificati. De aceea, se considera ca importanta clinica a CDAI este limitata. Indicele poate fi utilizat ca baza de studiu multicentric.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai