mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia chirurgicala a timusului
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Patologia chirurgicala a timusului
» Tratament chirurgical

Tratament chirurgical







Timectomia reprezinta secventa esentiala, dar nu singura, din tratamentul miasteniei gras in care se include: tratamentul anticolinesterazic, cortico-terapia, chimioterapia, plasmafereza pentru formele grave, radioterapia.
Avantajul timectomiei este acela ca da beneficii pe termen lung scazand sau eliminand nevoia de tratament medical (5, 6).

Timectomia poate duce la un procent insemnat de remisiuni si imbunatatiri clinice, rezultatele cele mai bune inregistrandu-se la tineri cu istoric scurt de boala, cu forme clinice usoare sau moderate, la care se decide timectomia precoce si care nu prezinta timom.
Factori de prognostic nefavorabil ar fi: prezenta centrilor germinati in hiperplazia timica, prezenta timomului, durata lunga de boala, forma severa de miastenie si varsta inaintata (14).
Indicatiile absolute chirurgicale in miastenia gra-s sunt: tumorile timice si miastenia gras generalizata. Nu exista inca un consens de indicatie operatorie in miastenia gras forma oculara, deoarece raspunde bine la tratament medicamentos, dar acest stadiu de debut, mai devreme sau mai tarziu progreseaza spre miastenia gras generalizata.


Contraindicatiile timectomiei se refera la: miastenia gras congenitala, batrani cu risc mare anestezic, refuzul bolnavului si criza miastenica.
Timectomia eficace poate fi explicata prin faptul ca indeparteaza sursa de autoreactie limfocitara timica, dar, pe de alta parte, timectomia are un rol minor asupra antoanticorpilor deja existenti in periferie. Cel mai sigur procedeu chirurgical este timectomia extinsa in care timusul este excizat in bloc odata cu grasimea mediastinului anterior, unde pot exista ectopii timice (9, 10).
Abordul mediastinului anterior se poate face prin toracotomie, sternotomie, cercotomie sau pe cale de abord combinata. Ca o alternativa la abordurile clasice este cel toracoscopic, modalitate tehnica moderna oferind noi perspective in chirurgia timusului.
Abordul toracoscopic prezinta urmatoarele avantaje: durere postoperatorie redusa cu scaderea impactului asupra functiei respiratorii, spitalizare redusa si recuperare rapida. Toracoscopia deo-asis-tata este utila atat in diagnosticul cat si in tratamentul chirurgical al formatiunilor mediastinale anterioare (8).
Dintre caile de abord clasice, stemotomia mediana longitudinala este cea mai utila in chirurgia timusului datorita numeroaselor avantaje: acces facil cu hemoragie redusa, ofera cea mai buna expunere a lojei timice, permite accesul asupra ambelor spatii pleurale care pot fi deschise la nevoie, expune bine o leziune cu extensie bilaterala, poate fi asociata cu o cercotomie, permite ventilarea ambilor plamani datorita pozitiei de decubit dorsal al pacientului, se eta compresiuni pe inima, vase mari, trahee in cursul manevrelor chirurgicale.
Dezavantajele constau in: nu da acces bun spre hilul pulmonar si lasa o cicatrice inestetica (15) (. 8, 9).In ceea ce priveste tumorile timice nerezecabile se disting doua situatii:
1. Nerezecabilitatea este cunoscuta preoperator dupa datele clinico-imagistice. in acest caz se poate efectua o biopsie diagnostica care sa decida conduita terapeutica ulterioara. Biopsia diagnostica poate fi efectuata in functie de dotarea tehnica si experienta chirurgului prin: toracotomie a minima, cercotomie, punctie-biopsie CT ghidata, biopsie mediastinoscopica sau prin toracoscopie deo-asistata.
2. Nerezecabilitatea tumorii dene edenta per-operator. in aceasta situatie pot fi mai multe optiuni: biopsie tumorala, pericardotomie de evacuare a revarsatului ce poate duce la ameliorarea durerii constrictive, dispneii, palpitatiilor, exereza tumorala incompleta sau rezectie tip R2 deoarece eficacitatea radio/chimioterapiei este mai mare pe un volum rezidual tumoral mic.In miastenia gras indiferent care este substratul histopatologic, o buna pregatire preoperatorie este esentiala. Conditia miastenica trebuie imbunatatita cat mai mult posibil. Nu exista timectomie de urgenta, ea trebuie decisa intr-o perioada de silitate a bolii.


Formele severe de boala care nu raspund la anti-colinesterazice asociate cu steroizi sau chimiote-rapice, pot fi tratate in centrele dotate prin plasma-
fereza. Plasmafereza este deosebit de eficace in pregatirea preoperatorie a formelor grave imbunatatind rapid statusul miastenic, dar efectul ei nu poate fi de lunga durata (16).In conditiile de spitalizare, de repaus la pat, dozele de anticolinesterazice trebuie scazute pana la un minim necesar. Dupa timectomie, bolnai pot fi extrem de sensibili la anticolinesterazice, de aceea folosirea lor trebuie facuta cu prudenta pentru a eta criza colinergica data de supradozarea anti-colinesterazicelor.
Pacientii miastenici nu pun probleme anestezice particulare ca bolnai cu feocromocitom, de exemplu, dar trebuie avut in vedere ca relaxantele musculare, tip curara, sa fie folosite selectiv si cu prudenta. Miastenicii sunt foarte sensibili la relaxantele nondepolarizante de aceea se folosesc doze mici de relaxant cu actiune relativ scurta.
Pacientii care necesita postoperator ventilatie mecanica prelungita de obicei sunt cei: cu tratament anticolinesterazic in doze mari preoperator, cu simptome bulbare si forme severe de boala, cu crize respiratorii in antecedente si cu boli cardio-respiratorii asociate.
Complicatiile postoperatorii imediate pot fi: pneumotoraxul/hemotoraxul, hematom sau revarsat sero-hematic in mediastinul anterior, paralizie frenica prin lezarea bilaterala a nerlor frenici, insuficienta respiratorie ce poate necesita reintubarea, criza colinergica legata de supradozarea anticolinesterazi-celor, atelectazia prin blocarea bronhiilor cu mucus vascos si infectia cailor respiratorii.Imbunatatirea clinica posttimectomie este variabila, dupa diferiti autori fiind cuprinsa intre 50-94%. Remisia sila este raportata intre 20-42% (10).
Pacientii timectomizati au o incidenta mai mare de remisiuni, o tendinta spre remisiuni mai persistente si o longetate mai buna decat pacientii ne-timectomizati.
Recidiva miastenica postoperatorie se refera la reaparitia fenomenelor miastenice, de obicei dupa o perioada de imbunatatire sau remisiune.
Cauzele pot fi multiple: rezectie incompleta a timusului, nesanctionarea chirurgicala a ectopiilor ti-mice active autoimun posibile oriunde in grasimea mediastinului anterior; de aceea odata cu timecto-mia trebuie excizata cat mai mult posibil grasimea mediastinului anterior, persistenta limfocitelor cu ata lunga in periferie si transferul procesului autoimun in periferie in splina sau ganglioni.




Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai