mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile inflamatorii ale tiroidei
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Bolile inflamatorii ale tiroidei
» Tiroiditele acute

Tiroiditele acute







Etiopatogenie
Tiroiditele acute sunt mai frecvente la femei intre 20-40 ani, aparitia lor fiind favorizata de epi-
soadele de congestie premenstruala, dupa utilizarea anticonceptionalelor sau din timpul sarcinii. Germenii pot proveni din urmatoarele surse:
- infectii microbiene sau virale sistemice: scar-latina, difteria, febra tifoida, pneumonii acute, gripa etc;
- infectii de vecinatate: infectii ale cailor aeriene superioare, amigdalite acute, focare infectioase dentare, amigdaliene etc;
- focare infectioase la distanta: erizipel, osteomie-lita, apendicita acuta.
Germenii ajung la nivelul glandei tiroide vehiculati pe cale limfatica, sangvina sau prin contiguitate de la un focar septic din vecinatate.



Anatomie patologica
Infectia intereseaza in mod obisnuit un singur lob, rareori toata glanda. in lipsa unui tratament adect si precoce, in parenchim apar microab-cese, care conflueaza intr-un focar supurativ unic - tiroidita supurata.
Tabloul clinic
Debutul este brusc, cu febra, frisoane si durerii vii in regiunea cervicala anterioara, care iradiaza spre urechi si ceafa, se accentueaza la deglutitie si se insotesc de disfagie, disfonie, mai rar de dispnee.
Examenul local evidentiaza tumefierea regiunii, cu tegumentele eritematoase, infiltrate, foarte dureroase la palpare; perceperea fluctuentei marcheaza momentul abcedarii. Adenopatia laterocervicala este totdeauna prezenta.

Diagnosticul
Diagnosticul pozitiv se sileste pe baza anam-nezei (debut brusc de tip infectios), examenului local (semnele celsiene) si examenele biologice (leucocitoza, VSH crescut, PBI moderat crescut, RIC foarte scazut).
Diagnosticul diferential se face cu: congestiile tiroidiene intrapartum, gusile cu hemoragii intersti-tiale sau intrachistice, cancerele tiroidiene pentru formele trenante si flegmoanele gatului pentru formele supurate.




Evolutia

Sub tratament corect si precoce, de regula se obtine remisiunea procesului inflamator. in rarele cazuri de tiroidita supurata procesul ramane unilateral, abcesul poate fistuliza la tegumente, mai rar in trahee sau esofag. Este posibila si fuzarea spre spatiile profunde ale gatului sau spre mediastin prin teaca pachetului sculo-nervos al gatului, cu aparitia unei mediastinite grave.


Tratamentul

Tratamentul profilactic presupune tratarea corecta a infectiillor generale, infectiilor din focarele de vecinatate, precum si profilaxia gusilor in focarele endemice.
Tratamentul curativ fi diferentiat in functie de faza evoluti a bolii:
- in faza de congestie (inzia microbiana) tratamentul este medical: repaus, comprese alcoolizate, antiinflamatorii nesteroidiene si/sau steroidie-ne, antibioterapie condusa in functie de etiologia probabila, dedusa din circumstantele etiopatogenice ale tiroiditei, la care se adauga terapia specifica cu extract tiroidian sau T3 pentru blocarea TSH-lui.
- in faza de supuratie tratamentul este chirurgical si consta in incizia, ecuarea si drenajul colectiei; se recolta obligatoriu puroi pentru examenul bacteriologic si antibiograma.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai