mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile inflamatorii ale tiroidei
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Bolile inflamatorii ale tiroidei
» Examene imagistice

Examene imagistice







Radiologia conventionala edentiaza evolutia intratoracica, metastazele pulmonare sau osoase ale unui CT. Calcifierile intratiroidiene desi sugestive apar mai putin semnificative pentru diagnosticul de CT.
Scintigrafia tiroidiana - in scadere de interes fata de anii anteriori - face apel din ce in ce mai putin la izotopii "clasici\" (131I, 123I) recurgand la technetium 99m (radical de molibden), thalium 201 (TI201) iar pentru diagnosticarea CT medular la anticorpi monoclonali marcati cu indium 111, metaiod-benzilguanidina (MIBG) marcata cu 131I sau acid dimercaptosuccinic (3, 7, 8).
De asemenea evolutia tehnologica a permis inlocuirea scintigrafiei prin baleiaj cu cea prin gamma camera cu colimator tip pinhole care ofera imagini mai fine si mai precise si realizeaza reconstructia tridimensionala a glandei si leziunilor acesteia.


Imaginea standard de nodul rece a priori suspecta de CT - dar comuna si altei patologii benigne - apare actualmente insuficienta daca este considerata izolat pentru indicatia operatorie de rutina (11).
Ultrasonografia desi nu rezolva problema cruciala a diferentierii leziunilor benigne de cele maligne (in pofida sperantelor initiale cuprinzand chiar descrierea "semnului haloului\" caracteristic cancerului tiroidian) completeaza si amplifica intelegerea structurilor normale si patologice ale glandei. Explorarea distinge leziunile solide de cele chistice sau cu structura mixta, precizeaza multinodularitatea inaparenta clinic, dimensiunile si modificarile de volum ale leziunii ca si cele ale structurilor anatomice adiacente (7). Ecografia poate de asemenea ghida punctia biopsie, iar in supravegherea postterapeu-tica semnaleaza aparitia recidivelor.


Acuratetea metodei este situata intre 75-l00% cu transductoare de 10 MHz putand fi identificate leziuni de 0,1 cm 0 (7, 21).
Tomografia computerizata si respectiv rezonanta magnetica nucleara apar utile in silirea volumului, rapoartelor si mai ales extensiei tumorale, precizand prezenta si importanta adenopatiilor laterocercale inaparente clinic si mai ales a celor media-stinale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai