mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile hepatice benigne sl maligne
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Tumorile hepatice benigne sl maligne
» Colangiocarcinomul

Colangiocarcinomul







Colangiocarcinomul periferic este o tumoare hepatica ce isi are originea in epiteliul duetelor mici din interiorul ficatului. Reprezinta cea 6-l3% din totalul tumorilor maligne de orgine biliara, restul fiind reprezentate de colangiocarcinomul perihilar si dis-tal (92).
Ca factor etiologic, in unele tari din Asia se intalneste un parazit denumit Clonorchis sinensis. Un alt factor etiologic il constituie leziunile de colangita sclerogena.
Din punct de vedere anatomopatologic tumorile au aspectul de proliferare glandulara secretoare de mucina, inconjurata de o stroma fibroasa densa cu originea la nivelul duetelor biliare mici.
Diferentierea de carcinomul hepatocelular se face, in general, pe baza profilului imunohisto-chimic: aspect de impregnare a canaliculelor biliare cu anticorpi policlonali specifici pentru antigenul


carcinoembrionar pCEA, edentierea antigenului epitelial specific de membrana si a citokeratinelor.In unele cazuri este aproape imposibil de facut, un diagnostic diferential cu metastazele de adeno-carcinom cu punct de plecare digestiv numai pe baza examenului microscopic, chiar si cand se efectueaza teste imunohistochimice (19, 40, 107). Diagosticul final este in asemenea cazuri silit dupa excluderea prin examen clinic, explorari imagistice, explorare intraoperatorie si chiar prin examen necroptic al unei tumori primare extrahepatice (107, 108).
Uneori poate fi intalnit un aspect chistic-papilar, iar alteori poate fi pusa in edenta productia de mucus (108).
Simptomatologia clinica este nespecifica. Simp-tomele care se intalnesc in mod curent sunt: durerea abdominala, hepatomegalia si icterul (81, 108).
Diagnosticul preoperator se bazeaza pe eco-grafie si tomografie computerizata. Ecografia endo-vasculara intracava a fost utilizata pentru tumorile cu evolutie posterioara pentru a aprecia gradul de invazie a venei cave (62).
Aspectul computertomografic este de masa intrahepatica omogena hipodensa asociata uneori cu dilatarea cailor biliare intrahepatice. Aspectul nu este tipic pentru colangiocarcinoame, putand fi intalnit si in alte tipuri de tumori maligne hepatice primare sau secundare (127).Intrucat s-a demonstrat prezenta receptorilor so-matostatinici la nivelul tumorilor, analogii de somato-statin sunt utilizati in prezent pentru diagnosticul, localizarea si tratamentul colangiocarcinoamelor (138) (. 9, 10, 11, 12).
Dintre ceilalti markeri tumorali, asocierea dintre antigenul carcino-embrionar (CEA) si antigenul carbohidrat 19-9 (CA 19-9) este considerata utila (112).
Tratamentul se bazeaza in primul rand pe re-zectia hepatica, singura care si-a dovedit eficienta. Rata de rezecabilitate este apreciata variabil de diferiti autori, osciland intre 40% si 74%; cauze de inoperabilitate sunt considerate a fi invazia structurilor adiacente ficatului sau adenopatia masiva in ganglionii hilari (19). Exista insa autori care prefera un abord chirurgical mai agresiv, care include re-zectii complexe, extinse la vena cava inferioara (108, 153) sau organele adiacente (50). Au fost comunicate de asemenea rezectii iterative pentru recidive (108). Indicatiile transtului de ficat raman controversate: tumori nerezecabile si cu evolutie lenta, ciroza asociata (16, 35, 60, 71).



Iradierea postoperatorie a fost incercata, dar rezultatele sunt, in general, nesatisfacatoare (59, 92). De asemenea, chimioterapia a dovedit o eficienta redusa (15, 123).
Terapii moderne, aflate inca in curs de evaluare sunt chimioterapia moleculara (conversia genetica a precursorilor unor substante active terapeutic) combinata cu iradierea si cu terapia fotodinamica (101, 150). A mai fost incercat de asemenea tamo-xifenul datorita actiunii sale de inhibitie a cresterii tumorale a receptorilor de estrogen (115).
La bolnai netratati supraetuirea nu depaseste 4 luni.
Cu tratament supraetuirea la 5 ani se situeaza intre 27-44% cu o durata a supraetuirii situata intre 15-28 luni (19, 59, 81, 92). in experienta "Clinicii Chirurgicale Fundeni\" supraetuirea la distanta a fost de 11,7 luni (108).
Atat supraetuirea la distanta cat si intervalul liber de boala sunt semnificativ mai mari in cazul colangiocarcinomului periferic decat in cazul formelor hilare (81).
Factorii de prognostic cei mai importanti sunt considerati marginea de rezectie, nivelul seric pre-operator al albuminei, mucobilia, papilomatoza intra-ductala, invazia ganglionilor din hilul hepatic, prezenta nodulilor sateliti si invazia vasculara (17, 20, 59, 81, 92). Tumorile cu diametru mai mare de 5 cm sunt mai predispuse la recidiva (81).
Tumorile descoperite precoce in mod intamplator pot beneficia de o supraetuire mai indelungata (44).In mod obisnuit insa supraetuirea este relativ scurta. O rezie a intregii literaturi gaseste numai 6 cazuri care au supraetuit peste 5 ani de la re-zectia chirurgicala (44).




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai