mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Hipertensiunea portala
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Hipertensiunea portala
» este tensiunea arteriala influentata de vreme, de schimbarea anotimpurilor?

este tensiunea arteriala influentata de vreme, de schimbarea anotimpurilor?






i: Cand medicul iti spune ca hipertensiunea arteriala pe care o ai este benigna" sau blanda", inseamna aceasta ca nu trebuie sa te temi de nimic?

R : Hipertensiunea benigna sau blanda inseamna doar ca nu este vorba despre hipertensiune accelerata sau maligna, doua stadii evolutive extrem de severe ale bolii. Totusi, in sectiunea Principii de Medicina Interna se precizeaza ca: Hipertensiunea nu este niciodata cu aderat benigna, deoarece chiar cresterile usoare ale tensiunii diastolice sunt asociate cu marirea riscului de moarte prematura sau de complicatii sculare ce intereseaza ochii, creierul, inima si rinichii".

I : Este aderat ca hipertensiunea afecteaza preponderent barbatii, iar dintre acestia barbatii apartinand rasei negre?

R : In conformitate cu rezultatele majoritatii cercetarilor, hipertensiunea apare de doua ori mai frecvent la negri decat la albi, iar negrii indura mai multe necazuri si mor in numar mai mare din cauza tensiunii arteriale ridicate. Hipertensiunea arteriala este mai frecventa la barbatii albi sub 50 de ani decat la femeile albe de aceeasi rsta dar, dupa rsta de 50 de ani, situatia se inverseaza.



in randul negrilor, nu exista nici o diferenta intre barbati si femei din punct de vedere al frecventei aparitiei acestei boli. Aproximativ un sfert din totalul albilor de peste 65 de ani au hipertensiune arteriala, fata de jumatate din numarul negrilor.



I : Este tensiunea arteriala influentata de vreme, de schimbarea anotimpurilor?

R : Desigur, pentru anumite persoane. Cine are o tensiune arteriala normala, nu prezinta riatii ale acesteia legate de anotimp. Totusi, in concordanta cu opiniile cercetatorilor de la Departamentul de medicina si geriatrie al Facultatii de Medicina a Universitatii Osaka, Japonia, persoanele cu hipertensiune esentiala se pot astepta la o tensiune ce mai mare in timpul iernii decat ra. Explicatiile date pentru aceasta situatie sunt in stadiul de ipoteza.

I: In timpul unei consultatii, medicul mi-a examinat ochii (examenul fundului de ochi) cu un aparat, pentru a vedea daca aveam hipertensiune arteriala. Ce inseamna aceasta? Ce putea el sa da?

R : Examenul fundului de ochi este necesar, deoarece presiunea crescuta in artere produce modificari ale selor din retina, de la constrictia arteriolelor pana la hemoragii si leziuni retiniene. Retina este singurul loc din corpul omenesc unde arterele si arteriolele pot fi obserte in mod direct. Ca rezultat al examinarii retinei, medicul poate obtine numeroase informatii despre stadiul bolii hipertensive a pacientului si despre tratamentul ce trebuie facut. Cu cat modificarile retinei sunt mai accentuate, cu atat prognosticul este mai grav.



I: Tensiunea arteriala creste cu rsta?

R : Nu este obligatoriu, dar adesea creste. Cand se

intampla astfel, fenomenul este frecvent legat de

arterioscleroza - ingrosarea arterelor" - care afecteaza

elasticitatea arterelor, curgerea sangelui prin acestea si duce la

cresterea presiunii exercitate asupra unor artere cu rigiditate

crescuta. Arterioscleroza si ateroscJeroza - cea mai frecventa

forma de arterioscleroza si cauza majora de accident scular

cerebral in SUA - sunt amprentele lasate de hipertensiunea

arteriala, deoarece nu numai ca hipertensiunea favorizeaza

dezvoltarea si inrautatirea arterioselerozei si a aterosclerozei

dar, in acelasi timp, agrarea acestor boli cardiace conduce,

la randul ei, la accentuarea hipertensiunii. Cresterea lorilor

tensiunii arteriale pe masura inaintarii in rsta poate fi, de

asemenea, pusa in legatura cu cresterea greutatii corporale.

Daca ne putem astepta la o oarecare crestere a presiunii

sistolice - in cazuri extreme tensiunea sistolica poate depasi

200 mm Hg la una din zece persoane in rsta - tensiunea

diastolica, in schimb, nu ar trebui sa se modifice cu rsta.



i : Nervozitatea poate duce la cresterea tensiunii arteriale?

R : Poate, indeosebi daca este o stare de nervozitate prelungita sau ceea ce se numeste stres psihologic.

O explicatie ar fi aceea,ca, in starile de incordare, rinichii retin sodiul - dar numai la persoanele care sunt supuse riscului de a dezvolta hipertensiunea arteriala (descendentii dintr-o familie de hipertensivi sau cei care au o tensiune la limita superioara a normalului, osciland intre lori normale si usor crescute). Daca aceasta se combina cu un sistem neurovegetativ simpatic cu tendinta de a reactiona in mod exagerat la stres, se poate intelege de ce astfel de persoane au dereglari ale tensiunii arteriale.

i: Este aderat ca stresul este mai ales o problema a locului de munca? a- 

R : Nu, nu este. Problemele familiale, chestiunile legate de bani, chiar zgomotul excesiv, toate sunt situatii de stres, situatii care pot genera hipertensinea arteriala si bolile cardiosculare. Chiar si stresul din timpul jocurilor de noroc poate produce astfel de tulburari. Tensiunea arteriala se poate ridica intocmai ca o racheta teleghidata, in vreme ce o persoana participa la un joc video. Este cunoscut cel putin un deces prin hipertensiune arteriala in legatura cu un joc video.



i : Daca stresul este o problema atat de mare pentru tensiunea arteriala, ce trebuie facut pentru combaterea acestuia?



R .\' Medicul poate sa recomande pacientului o meditatie antihipertensi si sa urmareasca efectuJ ei. Tot medicul se stradui sa ajute pacientul pentru a-.si rezol tensiunile nervoase.

In afara de acestea, exista unele tipuri de terapie comportamentala care s-au dovedit a fi utile. Exersarea relaxarii prin respiratie profunda, in combinatie cu regimul alimentar si reducerea sodiului, a permis multor persoane sa renunte complet la medicamente fara a avea vreun risc. Feedback-ul biologic" este alta tehnica de acordare la propriul ritm de calmare al organismului, asa cum este si relaxarea musculara progresi.

Meditatia este un mijloc de relaxare bine cunoscut, iar studii efectuate si publicate de cercetatori ai Universitatii Internationale Maharishi - o ramura a miscarii de meditap\'e transcendentala Yoga Maharishi Maheshi- sustin ca tensiunea arteriala sistolica a celor care practica meditatia este mai scazuta decat tensiunea celor de aceeasi rsta care nu o practica.

Alte studii arata, convingator, ca a poseda un animal domestic sau a urmari un peste inotand intr-un acriu, poate face minuni cu tensiunea arteriala crescuta.

Cei; care\' practica terapia comportamentala pot fi recomandati chiar de medicul dumneavoastra.

Chinezii cunosteau efectul terapiei comportamentale asupra presiunii sangelui, cu mult inainte de aparitia termenului medical de hipertensiune.



Medicii Chinei antice recomandau calm in orice imprejurare". Este o recomandare inca labila astazi, ca si atunci.

i : Persoanele cu hipertensiune arteriala pot face miscare, fara a avea inconveniente?

R : Nu numai ca cele mai multe persoane cu hipertensiune arteriala pot face exercitii fizice in siguranta, dar acestea pot avea drept consecinta scaderea tensiunii arteriale. Trebuie doar sa nu exagereze. Un profesor de educatie fizica de la Universitatea din Pennsylnia a arat-at ca hipertensivii fara tratament medicamentos pot face, moderat, miscare - mers, alergare sau inot - chiar la temperaturi mai mari de 37 Celsius. Un alt efect al acestor exercitii fizice este si scaderea in greutate.

Este greu de precizat daca numai exercitiile fizice scad tensiunea arteriala. Scaderea poate fi rezultatul reducerii greutatii corporale, reducere indusa de exercitii sau, la fel de bine, ca poate fi o consecinta a modificarii nivelului sodiului in organism. Dar acestea sunt subiecte de discutie pentru oamenii de stiinta. Atata timp cat exercitiul fizic este ce util, merita sa il practicati, chiar fara sa stiti intru torni de ce si pentru ce.

Gimnastica aerobica este bine venita in cazurile de hipertensiune arteriala usoara sau moderata, dar nu este permis sa se faca exercitii izometrice. Acest ultim tip de exercitii a fost considerat in mod traditional ca fiind generator de hipertensiune arteriala. Totusi, studii recente au indicat faptul ca, intr-ader tensiunea arteriala poate sa creasca la inceput, dar pe termen lung, efectele sunt de reducere a acesteia. Este bine sa aveti o discutie serioasa cu o persoana calificata pentru a sili regimul de exercitii



i : Exista exercitii care trebuie evitate in mod absolut?

R : Noi n-am recomanda maratonul, cel putin nu dintr-o data. De asemenea, practicarea ridicarii greutatilor (halterele) este asociata cu o incordare care duce la cresterea tensiunii arteriale, motiv pentru care trebuie evitata. Nu uitati, moderatia este cheia pastrarii sanatatii.

Nu sunt recomandabile nici exercitiile fizice care presupun atarnarea cu capul in jos, chiar daca se spune ca acestea fac bine coloanei vertebrale si musculaturii. Acest tip de gimnastica este daunatoare pana si persoanelor sanatoase. Dupa numai 3 minute de suspendare cu capul in jos, persoanele cu tensiune normala ajung la tensiune arteriala de 150/100.

i : Daca cine are hipertensiune arteriala trebuie sa renunte la conducerea automobilului?

R : Probabil, nu. Cercetarile in acest domeniu nu au putut sa sileasca nici un risc pe termen lung sau scurt pentru hipertensivi. Deci, puteti conduce cu prudenta si cu gandul ca la un moment dat trebui sa renuntati.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024