mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chistul hidatic hepatic
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Chistul hidatic hepatic
» Epidemiologie

Epidemiologie





Boala hidatica (echinococoza) se caracterizeaza printr-o larga distributie in lume si afectarea frecventa a ficatului. Incidenta la om este dependenta de incidenta la gazdele intermediare: oi, porci, te. Ariile recunoscute endemic in lume sunt: jumatatea de sud a Americii Latine, Islanda, Australia, Noua Zeelanda si partea de sud a Africii. (4). Cele mai multe cazuri intalnite in SUA au aparut la imigrantii din Grecia si Italia.
Fiind mai frecvent intalnit la indizii din mediul rural, legat de anumite profesiuni ca: pastori, crescatori de te, macelari, chistul hidatic are ca sursa principala de producere cainele, care este gazda definitiva. Acesta se contamineaza de la animalele ierbivore (one, bone) si de la porc, care reprezinta gazdele intermediare. in tara noastra morbiditatea anuala este de 5,6 la 100 000 locuitori, cu zonare neta in regiunile centrala si muntoasa.


PATOGENIE

Cel mai frecvent, chistul hidatic unilocular este dat de Echinococcus granulosus, iar tipul alveolar este cauzat de E. multilocularis. (4).
Taenia echinococcus este un parazit entozoar, facand parte din clasa cestodelor. Este un erme plat, intalnit in stare adulta in intestinul cainelui. Are o lungime de 3-6 mm, nu are catate generala si tub digestiv si se hraneste prin cuticula.
Anatomic este constituit din:
- Scolex (cap), organul de fixare al parazitului, cu o lungime de 0,3 mm, prevazut cu rostru proeminent, armat la baza cu o coroana de 25-50 carlige, dispuse in randuri concentrice si avand 4 ventuze.
- Gat - portiune subtire.
- Strobila este formata din 3-4 proglote (inele), ultimul fiind cel mai mare (3 mm). Acesta contine uterul prevazut cu diverticuli laterali, plin cu oua. Ouale sunt invelite intr-o membrana cuticulara striata, formand embrionul hexacant (25 u).
Tenia este expulzata din intestinul cainelui si elibereaza ouale prin distrugerea inelelor. Ea poate contine la maturitate 400-800 oua. Ingerate accidental de om sau de animalele ierbivore (oaie,bou) prin intermediul alimentelor infestate, ouale sunt partial digerate in intestin, eliberand embrionii hexa-canti (au 6 crosete). Digestia oualor se face numai in mediul alcalin din duoden sau jejun. Bila din duodenul omului si a gazdelor ierbivore este cea care lizeaza cel mai repede cuticula. Embrionul are dimensiuni foarte reduse (25 u) si prin cele 6 crosete ale sale strabate peretele intestinal, ajungand in vasele sistemului port. De aici este preluat si transportat de curentul sangn pana in reteaua capilara a ficatului unde este mecanic oprit in 50-60% din cazuri. Daca depaseste filtrul hepatic, se poate fixa mai departe in plaman, in 20-30% din cazuri. De aici poate ajunge in orice scer.
Dezvoltarea embrionului hexacant in parenchi-mul hepatic da nastere unei formatiuni rotunde cu continut lichidian, cula hidatica. Aceasta formatiune lichidiana imtata in capilarul port al lobu-lului, creste progresiv, dene o veriila tumora hepatica. in lichid se gasesc numerosi scolecsi in-vaginati, reprezentand fiecare capul unei itoare tenii, cu cele 4 ventuze si coroana sa de crosete.In cazul ingerarii de catre caine a scerelor de animale parazitate, scolecsii se fixeaza pe peretii intestinali, generand in 5-6 saptamani teniile adulte. Se incheie astfel marele ciclu echinococic.
Micul ciclu se realizeaza prin ruperea chistului si punerea in libertate a continutului sau parazitifer, capabil sa reproduca tumoarea hidatica in diferite alte organe, la acelasi indid, datorita grefarii secundare a embrionilor hexacanti.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai