mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia tumorala a esofagului
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Patologia tumorala a esofagului
» Terapia endoscopica

Terapia endoscopica







Terapia ablativa
Depistarea din ce in ce mai frecventa a cancerelor superficiale prin screening si ecografie endoscopica a dus la posibilitatea aplicarii diverselor terapii locale. Laserul Nd:YAG este utilizat pentru ablatia cancerului precoce, iar terapia fotodinamica pentru cea a tumorilor T1-2 la bolnavi varstnici, care refuza tratamentul chirurgical sau nu sunt candidati chirurgicali; metoda de electie pentru cancerele precoce este in prezent rezectia endoscopica.
Rezectia mucoasa endoscopica este limitata ca aplicabilitate de invazia parietala si numarul leziunilor. Ea poate fi utilizata fara risc oncologic la cancerele in situ sau mucoase (limitate la epiteliu sau lamina propria), care\' nu au capacitate de invazie limfatica sau vasculara (50); pentru leziunile care au cel putin 3 cm lungime, multifocale sau circumferentiale, rezectia fara toracotomie si fara limfadenectomie este mai sigura. Carcinoamele ce invadeaza franc submucoasa impun in principiu rezectie in bloc (13, 50) datorita incidentei ridicate a micrometastazuelor ganglionare (39-44%) si datorita limitelor in obtinerea unei margini de siguranta oncologica (51). Limita riscului este invazia muscularei mucoasei si treimii superficiale a sub-mucoasei (13); la acestea rezectia endoscopica este posibila numai dupa excluderea in prealabil a prezentei micrometastazelor (50) prin determinarea expresiei desmogleinei 1 (52).


Avantajul fata de alte metode endoscopice consta in posibilitatea recoltarii fragmentul rezecat pentru examen histologic. Rezectia endoscopica este dificila din punct de vedere tehnic. Rezectia longitudinala, chiar repetata (piecemeal) nu este riscanta, pe cand cea la leziunile circumferentiale se poate solda cu stenoza; rezectia secventiala a leziunilor multiple nu este recomandabila. Complicatiile (hemoragie, perforatie, emfizem subcutanat, stenoza) pot fi evitate la 92% dintre bolnavi. Supravietuirea la 5 ani depinde de invazia parietala: 90% epiteliu, 84% musculara mucoasei, 56% submucoasa (51).


Terapia paliativa

Metodele endoscopice amelioreaza calitatea vietii la bolnavii care nu pot fi tratati chirurgical sau radio-chimioterapic, constituind o buna metoda paliativa. Dezideratul este reducerea sau eliminarea (cel putin temporara) a disfagiei, cu riscuri cat mai reduse. La bolnavii cu tumori avansate sau metastaze, datorita supravietuirii foarte limitate, nu se justifica utilizarea unei proceduri invazive (53).
Dilatatia endoscopica este practic abandonata, datorita riscurilor perforatiei si rezultatului limitat in timp asupra disfagiei; este o metoda simpla, rapida si economica, de luat in calcul la bolnavii cu supravietuire limitata.
Protezarea este indicata in special pentru tumorile medio-toracice fistulizate in arborele respirator. Protezele sunt prost tolerate in esofagul cervical (risc de obstructie respiratorie). Cele din plastic necesita in prealabil dilatatie; riscurile la instalare sunt sangerarea, perforatia sau insilitatea protezei, complicatiile tardive sunt migrarea sau ocluzia, ca si necroza exercitata pe tumora. Protezele autoexpandabile sunt mai usor de pozitionat, ocupa mai putin din lumenul util si migreaza mai greu, sigileaza fistula eso-respiratorie daca proteza este siliconata; in schimb sunt costisitoare, greu de repozitionat si nici ele nu impiedica definitiocluzia lumenului. Desi efectul asupra disfagiei este mai bun, riscurile protezarii nu au fost eliminate.
Laserul Nd:YAG (neodymium: yttrium-alumi-nium-garnet) este utilizat inca din 1982 pentru reper-meabilizarea stenozelor neoplazice. Poate fi angajat prin canalul de lucru al endoscopului flexibil si efectul este superior altor lasere datorita proprietatilor termocoagulante si hemostatice, penetratiei profunde si vaporizarii tesuturilor. Disfagia poate fi eliminata la 70-80% din bolnavi dupa 3-5 sedinte terapeutice, cu pretul a 5-20% complicatii (perforatie, hemoragie, fistule). Indicatia ideala sunt tumorile exofitice scurte, asimetrice, pe esofagul medio-toracic.


Terapia fotodinamica se bazeaza pe efectul de excitatie al luminii de argon, cu o anumita lungime de unda, asupra epiteliului fotosensibilizat de un agent administrat in prealabil, care se fixeaza selectiin epiteliul neoplazic si tesutul reticuloendo-telial. in mod curent, acest agent este Photofrin II (dihematoporphirin eter) care, odata expus luminii laser, catalizeaza o reactie fotochimica ce duce la eliberarea de radicali liberi de oxigen, cauzand moarte celulara si necroza. Fata de Nd:YAG, riscul de perforatie este redus si profunzimea necrozei poate fi ajustata prin alegerea lungimii de unda a razei laser. Prin adaptarea unui difuzor, terapia poate fi aplicata circumferential, ideal pentru tumorile lungi, plate, angulate sau infiltrative, cu rezultate superioare fata de Nd:YAG. Efectul asupra disfagiei apare dupa 1-2 sedinte terapeutice. Foto-sensibilizarea sistemica provoaca arsuri solare.
Electrocauterizarea bipolara (BICAPT) se poate utiliza sub control fluoroscopic sau endoscopic. Distructia tisulara este agresiva, circumferentiala, nespecifica; riscurile (hemoragie, fistula) nu pot fi eliminate. Este utilizata la tumori lungi, circum-ferentiale si infiltrative.
Terapia prin injectare locala este simpla, necostisitoare si larg disponibila, dar experienta clinica este inca limitata. S-au utilizat: injectarea de etanol in aria de stenoza tumorala, urmata de dilatatie endoscopica; chimioterapice cu efect local, ce re-
duc masa tumorala, amendeaza simptomatologia si impiedica recidiva la unii bolnavi cu cancere precoce.
Brahiterapia iradiaza local tumora, prin plasarea capsulei radioactive sub control fluoro- sau endoscopic. Profunzimea necrozei este aprox. 10 mm, fara efectele sistemice. Efectul paliatiasupra disfagiei este abil cu cel al laserului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai