mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Achalazia cardiei
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Achalazia cardiei
» Morfopatologie

Morfopatologie







Macroscopic, esofagul apare dilatat, fusiform, cu contur regulat; isi sporeste mult capacitatea, de la 500 ml putand ajunge la 1 500 ml; poate fi mega-esofag simplu sau asociat cu dolicoesofag. Initial, musculatura esofagului dene hipertrofica, peretele este mult ingrosat, ulterior, datorita stazei si infectiei, apar fenomene inflamatorii ce determina atonia organului. Mucoasa prezinta ulceratii si eroziuni. Microscopic, apar leziuni subacute inflamatorii interesand plexul Auerbach, cu disparitia celulelor gan-glionare in esofagul inferior.


Au fost descrise 6 leziuni neuropatologice majore:

1. reducerea celulelor ganglionare din plexul mien-teric Auerbach, cu disparitia lor in esofagul inferior;


2. modificari degenerative ale nervului vag;


3. modificari cantitative si calitative ale nucleului dorsal motor al vagului;
4. scaderea accentuata a numarului fibrelor nervoase mici intramusculare;
5. reducerea culelor in fibrele nervoase;
6. incluziuni intracitoplasmatice (corpii Lewy) in nucleul motor dorsal al vagului si plexul mienteric.


LOU CLINIC

Debutul simptomatologiei este frecvent progresiv, cu disfagie, regurgitatii, pierdere ponderala. Toti pacientii prezinta disfagie pentru alimente solide; o parte au disfagie si la lichide.
Bolnai descriu senzatie de plenitudine retro-sternala. S/ress-ul emotional, ca si ingurgitarea rapida a alimentelor inrautatesc simptomele. Rareori, esofagul poate sa atinga dimensiuni considerabile, fara ca bolnavul sa resimta tulburari majore. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, disfagia ramane simptomul dominant.
Disfagia are initial un caracter capricios, bolnavul resimte un obstacol retrostemal la alimentele solide. Dupa cateva guri de lichid obstacolul pare a fi inns. Disfagia poate fi la fel de intensa de la inceput si pentru lichide, ceea ce ii confera caracterul paradoxal. Disfagia se accentueaza in timp, initial este intermitenta, ulterior dene permanenta.
Ca raspuns la rezistenta crescuta a cardiei la pasajul alimentar, musculatura esofagiana se hiper-trofiaza initial (faza sistolica). Ulterior, solicitarea permanenta innge capacitatea de adaptare a musculaturii, iar esofagul se decompenseaza (faza asistolica). Daca in faza sistolica, actitatea peristaltica este crescuta si pot aparea chiar spasme etajate, zibile radiologie, dar fara expresie clinica, in faza asistolica esofagul apare lipsit de contractii (aperistaltic) cu diametru mult marit.


Manevrele posturale (bolnavul mananca in timp ce se plimba sau isi extinde posterior umerii) pot ameliora disfagia.
Regurgitarea alimentelor apare la 60 pana la 90% din bolna. Pacientii descriu frecvent senzatia de sufocare nocturna din cauza regurgitarii de saliva sau resturi alimentare. De asemenea, descriu patarea pernei cu saliva in cursul noptii.
Bolnai mai pot prezenta bronsite sau pneumopatii cronice (bronsiectazii sau abcese pulmonare) din cauza aspiratiei continutului esofagian in caile respiratorii in cursul noptii. Se mai descriu manifestari pseudoastmatice, sughit persistent, iritatie recurentiala cu disfonie consecutiva, chiar palpitatii date de comprimarea atriului stang de catre esofagul dilatat.
Durerile retrostemale si pirozisul care nu raspund la tratamentul cu antiacide respectiv cu nitrati sunt frecvent descrise de catre bolnai cu acha-lazie (35-50%).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai