mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enterocolita acuta necrozanta la adult
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Enterocolita acuta necrozanta la adult
» Tratament - tratamentul medical si chirurgical

Tratament - tratamentul medical si chirurgical







Tratamentul medical


Tratamentul medical are urmatoarele principii: (1. 5, 6)

1. Tratamentul colapsului implicand toate metodele uzuale de umplere a patului scular cu sange, plasma, macromolecule si solutii de elec-troliti.
2. Tratamentul antiinfectios cu antibiotice de spectru larg (cefalosporine) combinat cu antibiotice active pe germenii anaerobi.
3. Tratamentul intensiv al tarelor organice asociate: tratamentul insuficientei cardiace frecvent asociate diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale etc.
4. Aspiratia digesti - necesara pentru micsorarea distensiei intestinale, factor ischemic si ca element de monitorizare in terapia intensi.
5. Alte mijloace:
- seroterapia antigangrenoasa antiperfingens (rezultate mai putin semnificative in cazurile sporadice);
- oxigenoterapia hiperbara pare un tratament care-si aduce o contributie apreciabila in jugularea proliferarii anaerobe si limitarea leziunilor ischemice.



Tratamentul chirurgical
Este tratamentul unanim acceptat actual, dar totdeauna precedat, insotit si urmat de o reanimare energica:
1. Explorarea are ca scop precizarea diagnosticului si eliminarea leziunilor sculare ocluzive.
2. Rezectia constituie o a doua problema esentiala: pentru enteritele localizate exista posibilitatea rezectiei relativ intinse; pentru afectarile strict ileale tot mai multi autori inclina pentru practicarea unei hemicolectomii drepte din motive sculare.
Decizia este mai delicata pentru afectarile segmentare multiple jejunale si ileale sau ileocolice.
Pentru ca totdeauna exista o discrepanta intre intinderea leziunilor ischemice la nivelul seroasei si cele mucoase (mai extinse) pentru o buna apreciere a intinderii rezectiei folosirea colonoscopiei intraoperatorii este o achizitie loroasa.
Modul de terminare a rezectiei este in functie de numeroase conditii:
- cand conditia generala este satisfacatoare si integritatea extremitatilor intestinale este certa resilirea continuitatii este indicata;


- cand conditiile locale comporta dificultati particulare, iar starea generala este gra, "aducerea capetelor intestinale la tegument\" pare o atitudine rezonabila. Stomia in amonte de anastomoza (in special la nivelul colonului) reprezinta pentru unii autori un mijloc de protectie a anastomozei;
3. Abstinenta operatorie preconizata de unii autori, in cazurile aparent depasite nu este recomandata deoarece s-au raportat rezultate bune in circa 10-l5% din cazuri. Este rezerta totusi o atitudine consertoare (sutura) in cazurile cand leziunile sunt cu aderat minime (afirmatie endosco-pica); sutura se face sub protectia unei duble deritii in amonte si in al.
4. Gesturi operatorii anexe sunt in numar de doua: infiltratia shnica intinsa si a leziunii celiace si drenajul multiplu (mai recent inlocuit cu laparo-stomia in diverse riante).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor