mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colite parazitare
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Colite parazitare
» Complicatii

Complicatii







Amibiaza hepatica este complicatia cea mai frecventa, reprezentand efractia membranelor mezen-terice de catre amibe si antrenarea acestora de catre fluxul sanguin catre ficat. Infarctizarea unei ramuri portale provoaca o zona de infarctizare hepatica, loc in care amibele creaza nuclee de hemato-necroza mai mult sau mai putin extinse. Se creaza astfel abcese hepatice unice sau multiple (1).
Examenul clinic releva hepatomegalie dureroasa spontan in inspir sau la palpare, cu iradiere frenica dreapta. Se poate adauga subicterul (inconstant).
Radiografia abdominala simpla evidentiaza ascen-sionarea hemidiafragmului drept si uneori epansa-ment pleural moderat.


Ecografia sau C.T. transeaza diagnosticul.

Netratate la timp, abcesele hepatice se pot rupe fie in cavitatea peritoneala, fie in cea pleurala.
Colitele pseudodizenterice. Exceptional au fost observate dupa vindecare, persistenta unei diarei, adesea sanguinolente, cu aspect endoscopic si radiologie de colita ulceroasa. Examenele copro-parazitologice si tratamentul antiparazitar sunt negative si fara efect.In general vindecarea survine dupa cateva luni spontan, patogenia sindromului nefiind cunoscuta (3).
Complicatii chirurgicale survin in 3-5% din cazurile de ambiaza dizenterica.
Peritonita este urmare a perforatiei colonice in marea cavitate, perforatiile pot fi unice sau multiple cu aparitia peritonitei piostercorale.
Rectoragii masive/hematochezie - survin in cazurile grave cu atingere difuza a mucoasei colonice cu ulceratii confluente.
Stenozele - in general rectale, sunt complicatii cu totul exceptionale (sub 1% din cazuri) si creaza o simptomatologie de sindrom subocluziv, cu dureri abdominale, constipatie etc. Diagnosticul este transat radiologie sau endoscopic.

Diagnostic pozitibr /> Este transat de prezenta parazitului la examenele coproparazitologice si sustinut de examenul radiologie, endoscopic si ecografic/C.T.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor