mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul colonului
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Cancerul colonului
» Tablou clinic

Tablou clinic







Simptomatologia clinica a cancerului de colon depinde de mai multi factori: de localizarea, marimea si aspectul macroscopic al tumorii sau daca bolnavul se prezinta de urgenta (perforatie, stenoza, hemoragie) sau electiv.


In urgenta

Stenoza: este mult mai frecnta in localizarile pe colonul descendent si sigma. Incidenta obstructiei variaza intre 8% si 30% din totalul neoplasmelor de colon. Debutul este de obicei insidios cu constipatii de lunga durata (saptamani, luni), sau alternand constipatia cu diareea, tenesme. La internare prezinta dureri abdominale aparute brusc, cu caracter jcolicativ, distensie si varsaturi (apar tardiv).


Examenul fizic pune in evidenta semnele ocluziei si entual paiparea unei formatiuni tumorale. Tuseul rectal sau vaginal poate decela o masa tumorala in fundul de sac Douglas; clisma baritata ne arata locul ocluziei dar nu si natura ei.
Perforatia: poate fi locala sau proximal de tumoare (diastatica); mai frecnta este cea locala, evolutie mai buna are cea proximala. Peste jumatate din bolnavii cu perforatii prezinta si metastaze hepatice.
Gravitatea peritonitelor prin perforatie tumorala este data de septicitatea colonului si statusul biologic al bolnavului. Tulburarile electrolitice, acidoza si deshidratarea depind de gradul de contaminare si de timpul scurs de la debut la spitalizare. Pacientii pot fi confuzi, dezorientati sau comatosi. Local prezinta dureri, aparare sau contractura musculara. Tardiv apare ileusul paralitic cu distensie abdominala. Mortalitatea operatorie fiind in jur de 50%, iar supravietuirea la 5 ani intre 7% si 18%.
Hemoragia: este rara, redusa cantitativ, nesesizata de bolnav, duce la instalarea anemiei. San-gerarile pot fi si abundente, manifestandu-se sub forma de melena (colon drept si transrs) sau rectoragii cu sange proaspat (sigma, jonctiune rectosigmoidiana), ce sperie bolnavul si-l fac sa se prezinte la medic. Prezinta semnele anemiei acute: paloare tegumentara, transpiratii reci, sete, uscaciunea gurii, tahicardie, hipotensiune arteriala. Daca tratamentul conservativ nu opreste hemoragia se intervine chirurgical.

Electiv


Cancerul de colon prezinta:

- tulburari functionale comune tuturor localizarilor pe colon;


- semne particulare in functie de topografia tumorii.

Manifestarile generale constau in slabire, astenie, scaderea capacitatii de efort fizic si intelectual, ina-petenta, uneori subfebrilitate sau febra. Aparitia si evolutia progresiva a acestor manifestari la un pacient de peste 40 ani sugereaza existenta unui neoplasm digestiv.
Tulburari functionale comune tuturor localizarilor pe colon
Tulburarile de tranzit intestinal:
- initial apare tendinta la constipatie, ce se agraaza progresiv si nu cedeaza la folosirea la-xatilor si purgatilor. Pe acest fond apar deba-cluri diareice care usureaza senzatia de balonare;
- in localizarile sigmoidiene sau la nilul val-vulei ileocecale intalnim scaune diareice uneori cu caracter dizenteriform. Scaunele sunt frecnte, deoarece staza si fermentatia a monte de tumoare irita mucoasa intestinala, cresc secretiile si volumul materiilor fecale fapt ce stimuleaza peristaltica;
- alternanta constipatiei cu diareea este consecinta evacuarii intermitente a materiilor fecale acumulate deasupra obstacolului tumoral; eliminarea de mucus este un simptom obisnuit, poate fi separat sau amestecat cu scaunul.
Durerea: in fazele incipiente este vaga si putin precisa ca localizare, se percepe central sau in abdomenul inferior sau profund in unul dintre cadranele abdominale; devine intermitenta si sub forma de crampe in starile subocluziv - ocluzi. Frecnt, bolnavii cu dureri abdominale colicati au greturi si balonari. Durerea constanta este semn al extensiei locale si fixarii tumorii la organele incinate.
Ocazional durerile pot iradia in spate cand tumoarea de pe colonul ascendent sau descendent invadeaza retroperitoneul.
Hemoragia: rara in cancerul de colon, poate fi evidenta sau oculta, cu sange de culoare inchisa (leziuni localizate proximal) sau rosu proaspat (tumori ale colonului descendent sau sigmoid). in hemoragiile oculte bolnavii prezinta anemie, fatigabilitate si dispnee, acuze ce caracterizeaza mai frecnt cancerul cecului si colonului ascendent, adesea anemia fiind unicul simptom al unui neoplasm de intestin gros; anemia este hipocroma si microcitara datorita deficitului de fier.



Semne particulare in functie de topografia tumorii
Cancerul de colon drept: colonul drept are un lumen larg, perete subtire, usor distensibil, iar continutul este fluid. Tumorile localizate aici sunt voluminoase, getante, de consistenta moale, uneori friabile si cu zone necrotico-ulcerate, rareori determina modificari ale tranzitului intestinal.
loul clinic este dominat de anemia secundara hemoragiilor oculte, tradusa prin astenie fizica, scaderea capacitatii de efort, dispnee, inapetenta. O anemie aparent neexplicabila la un bolnav trecut de 40 de ani, trebuie considerata ca avand o posibila etiologie neoplazica la nilul tubului digestiv.
Durerile apar in tumori voluminoase, cu infla-matie peritumorala sau au penetrat in structurile incinate. Au un caracter surd, profund, cu localizare in fosa iliaca dreapta si flancul drept.
Tulburarile de tranzit sunt mai rare decat in localizarile stangi, totusi in unele situatii putem intalni constipatie progresiva, fie alternanta constipatie-diaree. Cancerul ulcerat al valvulei ileo-cecale, prin incontinenta acesteia, determina accelerarea tranzitului intestinal, cu diaree.

Prezenta tumorilor in jumatatea dreapta a abdomenului poate fi primul simptom al cancerului de colon drept sesizata de bolnav sau de medic. Tumoarea se poate palpa in fosa iliaca dreapta, flancul sau hipocondrul drept. Este de regula voluminoasa, nedureraasa, cu mobilitate redusa. in prezenta infectiilor peritumorale leziunea isi schimba caracterul: tumoarea devine dureroasa spontan sau la palpare, fixa, la care se asociaza semnele generale ale inflamatiei. Se preteaza la confuzia cu plastronul apendicular in localizarile cecale sau cu cel pericolecistic in localizarile pe unghiul hepatic.
Cancerul de colon transrs - intereseaza ansa transrsului, exclusiv unghiurile. Macroscopic se prezinta cel mai des ca o tumoare voluminoasa, ulcero-getanta, usor palpabila. Clinic, frecnt prezinta o simptomatologie de imprumut datorita raporturilor intime cu stomacul, pancreasul si co-lecistul. Tulburarile dispeptice pot fi considerate ca o expresie a unei gastroduodenite, dischinezii biliare sau colite, pana in momentul in care apar complicatiile evoluti ale tumorii. Acestea pot fi de tip ocluziv, hemoragie (hemoragii oculte si persistente) si infectios. Pot apare fistule gastro-colonice sau jejuno-colonice, manifestate prin diaree, varsaturi fecaloide cu alterarea grava a starii generale. Irigografia confirma diagnosticul.
Cancerul de colon stang - localizat pe segmentul cuprins intre 1/3 stanga a colonului transrs si jonctiunea rectosigmoidiana. Este localizarea cea mai frecnta a cancerului de colon, 75% avand sediul pe sigmoid. Tumorile localizate pe acest segment sunt de obicei mici de volum, infiltrati, circumferentiale si stenozante, moti pentru care manifestarile clinice sunt dominate de tulburari ale tranzitului intestinal. Constipatia cu evolutie de scurta durata, progresiva, poate fi intrerupta de de-bacluri diareice prin evacuarea intermitenta a fecalelor acumulate deasupra obstacolului. Alteori constipatia alterneaza cu scaunele diareice sau este inlocuita cu o falsa diaree prelungita, prin eliminarea frecnta si in cantitati mici a fecalelor lichide acumulate amonte de tumoare. Materiile fecale pot contine striuri sangvine sau mucus. in localizarile joase ale leziunii neoplazice apar modificari de forma ale bolului fecal, cu aspect de scaune in forma de creion. Sangerarea abundenta sub forma de rectoragii sau sange amestecat cu scaun constituie o exceptie.In evolutie, cancerul de descendent si sigma se complica cel mai adesea cu stenoza dezvoltand sindroame subocluzi sau ocluzi: dureri colica-ti (nu de intensitatea colicilor din ocluziile intesti-
nului subtire), distensia colonului a monte de tumoare, inapetenta, greturi, varsaturi tardi, oprirea tranzitului intestinal. Reactia inflamatorie peritumo-rala este mai rara decat pe dreapta, poate duce la aparitia abcesului paraneoplazic, manifestandu-se clinic prin aparitia sau accentuarea durerii si prezenta semnelor locale si generale ale infectiei. Datorita situatiei profunde a colonului descendent, tumoarea este rareori palpabila, iar cand este localizata pe bucla sigmoidiana poate fi cazuta in fundul de sac Douglas si perceputa printr-un tuseu rectal sau vaginal. in aceste situatii se preteaza la confuzia cu o tumoare genitala.
Simptomele mai sus mentionate caracterizeaza tumoarea primara. in aproximativ 5% din cazuri pacientii se prezinta cu acuzele provocate de metastaze, tumoarea primitiva ramanand silentioasa (13). Astfel pot aa dureri osoase, icter, fracturi patologice, semne neurologice, modificari de personalitate, tromboflebite migrante si metastaze cutanate (in particular la ombilic - Sister Joseph\'s nodule). Cancerul colorectal simptomatic sau asimptomatic se poate asocia cu urmatoarele manifestari dermatologice: acantoza nigricans, dermatomiozite, pem-us si piodermita gangrenoasa. Alteori, simptomele pentru care se prezinta bolnavii la medic sunt abcesele peritumorale si fistulele digesti interne sau externe.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor