mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala crohn
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Boala crohn
» Tratament

Tratament





Deoarece etiologia bolii nu este cunoscuta, nu exista inca un tratament cu viza patogenica, astfel ca in ciuda progreselor obtinute tratamentul medical ramane inca empiric. .
Tratamentul medical. La ora actuala exista trei tipuri de tratament medical: cu viza curativa, cu viza nutritionala si simptomatic.
Tratamentul cu viza curativa si-a dodit eficacitatea in timpul puseurilor acute si ca tratament de intretinere. Clasele de medicamente cele mai folosite sunt: corticoizi, in doze de 0,5-l mg/kg/zi, capabili de a induce remisiunea in majoritatea puseurilor acute, neprenind insa recaderile; derivatii de sulfasalazina (Salazopirina) au o eficacitate relativa in puseuri acute din boala Crohn si mai ales la bolnavii care nu au mai primit astfel de terapie (dozele uzuale 3-6 g/zi); drogurile imunomodelatoare au fost introduse in tratamentul bolii in urma cercetarilor care sugerau etiologia imunologica a bolii; astfel se utilizeaza azatioprina (Imuran), 6-mercapto-purina, Levamisol, BCG.
Tratamentul simptomatic se adreseaza sindromului diareic, durerilor abdominale, varsaturilor si trebuie adaptat de la caz la caz.
Tratamentul nutritional se adreseaza celor trei mari sindroame consumpti din boala Crohn: reducerea aportului, cresterea pierderilor digesti si cresterea nevoilor energetice. Au fost elaborate dirse scheme de tratament si dirse moduri de administrare. Dieta este in general echilibrata caloric, dar totodata protectiva pentru tubul digestiv (bogata in trigliceride, ceva mai saraca in proteine si fara reziduri mai ales in puseurile acute). in timpul recaderilor s-a incercat alimentatie parenterala exclusiva, sau enteral continuua, pe sonda naso-gastrica, dar cu debit mic.
Tratamentul chirurgical se adreseaza in general complicatiilor bolii Crohn: fistule, peritonita, ocluzii si abcese. Interntiile sunt nuantate, in general leziunea conducand actul chirurgical. Interntiile cele mai des folosite sunt: rezectii, derivatii interne sau externe, drenaje, interntii combinate in sfera genitala sau urinara (5). Rezultatele interntiilor chirurgicale pe termen scurt sunt bune, fara insa a putea preni aparitia recidilor (recidile la 10 ani se situeaza in jur de 40%).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor