mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala crohn
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Boala crohn
» Anatomie patologica

Anatomie patologica







Topografia reala a leziunilor din boala Crohn nu poate fi determinata, deoarece sediul este variabil de la individ la individ sau chiar la acelasi individ, in cursul diferitelor puseuri inflamatorii. Este re-cunoascuta insa ca avand frecnta cea mai mare, localizarea ileala, urmata de cea colonica, formele mixte ileo-colonice fiind ceva mai rare (procentele variaza de la studiu la studiu si de la tara la tara).In general predomina leziunile monosegmen-tare, localizarile plurisegmentare separate de zone sanatoase fiind mai putin frecnte, chiar daca sunt caracteristice bolii (aproximativ 10% din cazuri). intinderea leziunilor este in medie de 10 pana la 30 cm, putand insa exista si atingeri difuze ale intestinului. La nil colonie leziunile se intind pe mai multe zeci de centimetri, putand acoperi intreg colonul.
Aspecte macroscopice. Aspectele lezionale esentiale pot fi clasificate in patru stadii:
I: edem; II: edem cu infiltrate granulomatoase; III: ulceratii largi si profunde de forme variabile in general longitudinale, izoland insule de mucoasa sanatoase, realizand aspectul caracteristic "in piatra de pavaj\"; IV: fisuri profunde, oarbe cand sunt dispuse spre marginea mezostenica, sau fistule in cavitate libera sau organe cine, sau stenoze prin ingrosarea peretelui si reducerea lume-nului cu ulceratii superficiale si exsudat sero-fi-brinos. Mezourile corespunzatoare zonelor lezionale sunt ingrosate cu tesut limfoid tumefiat realizand frecnt aglutinarea anselor intr-un bloc inflamator caracteristic. Aprecierea intinderilor intraluminale este greu de facut in afara unui examen anatomopa-tologic extemporaneu (2).


Aspecte microscopice. Ulceratiile sunt de doua tipuri in functie de dimensiunile lor:
- ulceratii largi, care nu ating in profunzime stratul muscular si al caror fund este constituit dintr-un tesut inflamator nespecific acoperit de exsudat fibrinoleucocitar;
- ulceratii inguste si profunde capabile sa penetreze musculara si sa dea nastere la fistule in organele cine.Intre aceste ulceratii mucoasa este fie putin alterata fie cicatriceala.
Inflamatia parietala in afara zonelor ulcerate prezinta un caracter nodular. Acestea se prezinta ca mase limfoide sau insule epiteloide giganto-celulare de o mare valoare diagnostica, dar inconstante, fiind intalnite mai ales in fazele de debut ale afectiunii. Acestea au si un caracter prognostic, prezenta lor la nilul colonului si anusului fiind de bun augur in ceea ce priste evolutia.
Fibroza este in general marcata la nilul sub-mucoasei si este responsabila de caracterul steno-zant al afectiunii. in cadrul acestor leziuni se constata alterari vasculare, ale plexurilor nervoase si vaselor limfatice, ceea ce reprezinta o alterare trofica irersibila a peretelui intestinal.


Aceste leziuni au si un caracter evolutiv. Astfel edemul si ulceratiile aftoide sunt in legatura directa cu o formatiune foliculara limfoida, ceea ce sugereaza ca boala Crohn este initial o boala a tesutului limfoid intestinal.
Leziunile cicatriciale iau locul ulceratiilor prin-tr-un proces inflamator de reepitelizare. Aceste zone de mucoasa cicatriciala se traduc la nilul colonului prin teritorii de mucoasa plata depresata in raport cu mucoasa sanatoasa din cinatate. Leziunile cicatriciale pot surni si la nilul mucoasei ulcerate si decolate realizand un aspect pseudopolipoid (2).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor