mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Tumorile peniene
Index » Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin » Tumorile peniene
» Tratament

Tratament


Share



La baza unui tratament corect sta evaluarea histologica a leziunii si bilantul imagistic de extensie pentru a putea adopta conduita terapeutica stadiului in speranta vindecarii oncologice pe termen lung.
Terapia include leziunea primara si adenopatia si are in dere, criteriile oncologice si estetice, dar din pacate, foarte rar cele doua coincid. intotdeauna trebuie sa primeze cele oncologice.In armamentariul terapeutic sunt laserterapia, chirurgia, radioterapia si chimioterapia, aceste elemente se utilizeaza rar singular, cel mai frecnt se asociaza in functie de stadiul tumorii in momentul diagnosticului si al evolutiei ulterioare.
Tratamentul chirurgical conntional este in functie de aspectul leziunii primare. Cel mai simplu gest adresat leziunilor mici preputiale, fara adenopatie, este circumcizia cu limita de siguranta. in cazul leziunilor glandulare sau ale tecii peniene, se practica amputatia partiala a penisului cu limita de siguranta si recoltare de biopsii din transa proxi-mala (bontul penian restant), care trebuie sa fie negati.In cazurile in care leziunea nu permite pastrarea limitei de siguranta se indica si se practica amputatia totala a penisului.
Sunt situatii in care leziunile sunt extrem de avansate cu interesarea scrotului, tegumentele peniene sau hipogastrice realizand un bloc tumoral, se practica emasculatie sau operatii complexe asociate gen cisto-prostato-culectomie, rezectie pu-biana, hemipelctomie, limfadenectomie inghinala superficiala, profunda sau pelvina. Operatiile sunt laborioase, riscante, mutilante, disperate si nu aduc vindecare oncologica.
Tratamentul adenopatiei este nuantat in functie de situatia ganglionilor in momentul diagnosticului. Prima statie poate fi in ganglionii inghinali superficiali -(pentru pielea penisului si preput gland), ganglionii inghinali profunzi (pentru corpul penisului) si ganglionii pelvini prin statiile iliace si obturatorii (pentru uretra spongioasa si corpii carnosi).
Aprecierea eronata a adenopatiei este posibila, uneori, datorita inflamatiei si infectiei asociata cancerului penian, in proportie de circa 40%, rezultand N+ clinic. Din aceasta cauza este necesara reevaluarea adenopatiei dupa 4-6 saptamani de antibioterapie. in alte cazuri (20%) nu se palpeaza ganglionii, dar pe cupele histologice sunt invadati. Aceste elemente ii fac pe unii autori sa sustina limfodisectia obligatorie cu caracter profilactic si diagnostic, inca sunt controrse asupra acestui subiect deoarece limfodisectia, ca manevra chirurgicala, este insotita de o serie de complicatii.
Cei mai multi autori recomanda nuantarea limfo-disectiei in functie de stadiul tumoral, care va dicta necesitatea si amploarea ablatiei ganglionare.
Laserterapia utilizeaza cu succes in stadiile tumorale Tis, Ta, Ti - N0M0 (CO2-laser, YAL-laser si Nd-YAG laser). Leziunea trebuie biopsiata inainte. Problema este ca in cadrul acestei terapii nu se poate aprecia situatia histologica a patului tumoral. Acest tip de tratament nu trebuie aplicat in T2 stiind ca rata recidilor este de circa 15-20% pentru leziunile superficiale.
Radioterapia este folosita pentru:


- leziunile mici, superficiale (mai mici de 2-3 cm);

- refuzul tratamentului chirurgical;


- cazuri depasite chirurgical;

- adenopatii profunde pelvine.
Tehnicile folosite sunt curieterapia interstitiala, curieterapia de contact, radioterapia externa (cu cobalt sau acceleratori de electroni).
Pentru curieterapia interstitiala se foloseste ra-dium-ul, dar in prezent multe centre de radioterapie l-au inlocuit cu Co60, tantal111, aur198 si mai ales iridium192. Iridium192, de exemplu, permite eliberarea a 70 Gy in 5-7 zile, aplicatia locala trebuind sa fie precedata obligatoriu de o circumcizie larga cicatrizata, in momentul tratamentului.
Curieterapia de contact are indicatii din ce in ce mai restranse pe mondial, deoarece dureaza mult (5-7 saptamani), iar pozitionarea corecta pentru obtinerea dozei/leziune este dificila si greu reproductibila pe o durata lunga de timp.
Radioterapia transcutanata este mai utila in tratamentul adenopatiilor, in doze de 50 Gy pe ambele campuri inghinale.
Complicatiile locale peniene sau cutanate ale radioterapiei nu sunt deloc neglijabile.
Chimioterapia se poate utiliza ca topic local (5-fluorouracilul in Tis) sau pe cale generala (Bleo-micina, Cisplatinum si Metotrexat sau Cisplatinum si Adriamicina). Acest tip de tratament se utilizeaza ca adjuvant altor tratamente sau neoadjuvant in cazuri depasite. Rezultatele sunt considerate slabe.
Asa cum am mentionat anterior, tratamentul este nuantat de stadiul pTNM, avand ca pivot, in general, gestul chirurgical.


Alte cancere peniene

- carcinomul bazocelular este rar localizat pe tegumentele peniene. Poate aparea in deceniul al 5-lea cu sediul spre baza penisului, avand viteza de invazie lenta, iar depozitele secundare ganglionare si viscerale sunt rare;
- melanomul si melanosarcomul penian este extrem de rar si poate aparea dupa 60 ani. Leziunea este rosu-maronie, neagra, ulcerata sau nu. Malignitatea este mare, iar prognosticul grav;
- limfomul, sarcomul, mezenchimomul penian extrem de rar;
- tumori peniene metastatice sunt rare si reprezinta insamantari din cancerele prostatice, testi-culare, cale, renale, osoase si se manifesta mai frecnt ca priapism, noduli sau coloratii.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai