mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Notiuni de anatomie sl traumatismele aparatului genital masculin
Index » Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin » Notiuni de anatomie sl traumatismele aparatului genital masculin
» Traumatismele peniene

Traumatismele peniene
Datorita mobilitatii sale in stare flasca si a protectiei realizata de radacina coapselor traumatismele peniene sunt rare. Ele pot fi cutanate (plagi, contuzii) sau ale corpului penian propriu-zis. Pot aparea in urmatoarele circumstante (1, 2):


. incarcerarea frenului in fermoarul pantalonului.

. Taierea cu cutitul (automutilari de catre persoane bolna psihic).
. injunghiere criminala cu inteparea adesea a corpilor camosi sau/si a uretrei.
. Amputarea criminala peniana efectuata adesea cu penisul in erectie in timpul unui preludiu sexual.
. Fragmente metalice sarite in timpul unor activitati profesionale.
. impuscarea cu glont sau alice.
. Smulgerea partiala sau totala a penisului in timpul unor activitati agricole sau industriale (avul-sie scrotala sau peniana).
. Strangularea penisului cu obiecte constricti (inele de plastic, suruburi).
. Ruptura sau fractura spontana a corpului carnos in timpul actului sexual.
Netratate aceste leziuni pot provoca sechele cea mai neplacuta fiind impotenta sexuala prin absenta erectiei datorita aparitiei tesutului fibros care inlocuieste total sau partial tesutul erectil.
Diagnosticul se sileste usor. Prin anamneza se vor nota toate datele cu privire la realizarea traumatismului inclusiv timpul scurs de la producerea lui. Prin inspectie si palpare dupa dezinfectarea leziunii se vor nota tipurile si extinderea leziunilor. Se vor cauta intotdeauna locurile de intrare si de iesire a unor proiectile, pentru a deduce structurile ce puteau fi traumatizate. intinderea extrava-zatului sangvin sau/si urinos ce pot apare, depinde de starea fasciei Buck. Daca fascia este intacta revarsatul se localizeaza numai la nilul corpului penian. Daca este rupta, revarsatul fuzeaza sub fascia Colles, de la nilul perineului pana la clavicula, acoperind toata fata anterioara a trunchiului.
Tratamentul este nuantat in functie de tipul le-zional. Astfel contuziile minore se trateaza ambula-tor prin repaus sexual si pansamente locale.
Avulsia pielii peniene necesita acoperirea de urgenta cu piele a structurilor erectile denudate. De regula raman nevatamate pielea de la radacina penisului si preputul, care trebuie pastrate si folosite pentru acoperirea defectului cutanat. Daca ele nu sunt suficiente pentru aceasta, intre ele se va interpune circular pielea libera despicata. Peters si Bright (1976) recomanda indepartarea obligatorie a pre-putului inainte de aplicarea circulara a pielii libere despicate, pentru a impiedica aparitia limfedemului.
Daca avulsia este peno-scrotala se va acoperi cu piele concomitent atat corpul penian cat si tes-ticulii. Plagile penetrante vor fi explorate chirurgical. Pentru aceasta se va face o incizie circulara a pre-putului la 2-3 mm retroglandular, ca la circumcizie, si se va denuda corpul penian prin telescoparea proximala a pielii penisului. Se va face hemostaza
prin ligaturi daca exista sangerare din vase traumatizate si se va sutura albugineea corpului carnos daca ea este rupta, cu fire atraumatice non-rezor-babile 3.0-4.0. Astfel procedand leziunile se vor vindeca fara sechele. Dupa plasarea unor tuburi subtiri de drenaj subcutanat scoase prin contrain-cizie, se va repune pielea telescopata in pozitie si se va sutura la mucoasa preputiala retroglandulara cu catgut cromatic 4.0.
Cand penisul este strangulat, obiectul constrictor trebuie indepartat prin taierea cu foarfeca daca este din material plastic, sau ferastraul metalic, daca este vorba de surub ori alte inele metalice, avand grija mare sa protejam pielea mult edema-tiata in special distal. Aceste manevre terapeutice se vor efectua in conditii de sterilitate maxima in sala de operatie sub anestezie spinala sau generala. Leziunile cutanate necrotice ramase vor fi tratate conservator, deoarece aceasta regiune are o mare putere de regenerare.Incarcerarea preputului in fermoar se trateaza cu succes prin circumcizie.
Penisul amputat prin automutilare sau in scop criminal, poate fi reimtat sub magnoviziune pana la 12 ore in conditii normale si 24 ore daca penisul amputat a fost tinut in conditii de hipotermie (4,7). Daca acest lucru nu se face, dupa vindecare completa a bontului penian se poate face reconstructia penisului folosind una din tehnicile descrise pentru aceasta. Nu putem termina problematica traumatismelor organelor genitale externe fara sa amintim priapismul postraumatic care poate fi:
. nos realizat prin blocajul de grad variabil al evacuarii noase intracarnoase;
. arterial prin debit arterial intracarnos crescut, intretinut de o fistula arterio-lacunara intraca-rnoasa.
Diagnosticul este banuit clinic si confirmat prin angiografie selectiva a arterei rusinoase interne. Tratamentul trebuie instituit rapid, urmarind desfiintarea fistulei arterio-lacunare prin embolizare su-praselectiva cu spongel a arterei rusinoase interne, in priapismul nos tratamentul urmareste ameliorarea drenajului nos prin asigurarea unei noi cai de drenaj, folosind una din urmatoarele metode:
. anastomoza termino-laterala intre na sa-fena interna si corpul carnos uni sau bilateral (operatie descrisa de Grayhack);
. anastomoza intre corpul spongios si corpul carnos oriunde la nilul corpului penian (operatie descrisa de Quackels) si
. perforarea prin trocardizare spongio-car-noasa cu acul de punctie prostatica Tru-Cut, fie de la corpul carnos spre gland fie de la gland spre corpul carnos.Tipareste Trimite prin email


Copyright © 2008 - 2018 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a aparatului genital masculin:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai