mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile cailor biliare extrahepatice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Tumorile cailor biliare extrahepatice
» Tumori maligne

Tumori maligne







Incidenta
Tumorile maligne ale culei biliare constituie localizarea cea mai frecventa in cadrul neoplasmului cailor biliare extrahepatice, ele fiind considerate in diverse raportari de 2-5 ori mai frecvente decat tumorile maligne ale hepato-coledocului. in ordinea frecventei, tumorile maligne cu aceasta localizare ocupa locul 5-6 in cadrul cancerelor trac-tului digestiv. Incidenta in studiile necroptice este apreciata la 0,5%, iar cea operatorie la 1% in cadrul interventiilor pe caile biliare (2,4,12,13).


Etiopatogenie

Varsta medie a bolnavilor cu tumori maligne ale culei biliare este de 65 de ani, incidenta maxima inregistrandu-se in decadele 7 si 8 de viata. Raportul de frecventa intre sexe arata predominen-ta sexului feminin (3/1) (11,12). Frecventa crescuta a cancerului culei biliare la femei este atribuita incidentei crescute a litiazei culare. Mecanismele care duc la aparitia cancerului de cula biliara nu sunt bine cunoscute, discutandu-se interventia posibila a catorva factori asociati cu aceasta afectiune. Litiaza culei biliare este incriminata in producerea cancerului cular deoarece ea este prezenta la cel putin 2A din acesti bolnavi, de unde si denumirea acestei asocieri de calculo-cancer. Este mentionata raritatea acestei neoplazii la populatiile cu un procent redus de litiaza culara, in opozitie cu frecventa crescuta la categoriile de populatie cu incidenta crescuta a litiazei. Contraargu-mentele mai mult sau mai putin discutabile privind incriminarea litiazei in aparitia cancerului culei biliare sunt reprezentate de frecventa relativ scazuta a cancerului in cadrul litiazei culare (1,6-l0%), ca si faptul ca la ½ din bolnavii cu cancer, litiaza nu este prezenta.


Vezicula de portelan (hialino-calcinoza) este citata pentru freventa asocierii ei cu cancerul culei biliare (25%) (12).
Pentru posibila interventia a altor factori cancerigeni pledeaza incidenta crescuta a cancerului cular la lucratorii din industria cauciucului ca si o serie de cercetari experimentale pe animale (nitro-samine, metilcolantren). Aceste ipoteze raman a fi confirmate de cercetari ulterioare.
Refluxul pancreato-biliar, farizat de anomaliile de jonctiune coledoco-wirsungiene a fost de asemenea discutat ca factor farizant in aparitia cancerului de cula biliara. Astfel unii autori constata o incidenta a cancerului culei biliare de 25% in cazuri de anomalii ale jonctiunii coledoco-wirsungiene, ativ cu incidenta de numai 1,9% a acestui cancer la pacienti cu o jonctiune normala (12,13). Bolnavul cu chisturi coledociene prezinta frecvent neoplasme asociate cu orice segment al arborelui biliar, inclusiv la nivelul culei biliare si indeosebi in interiorul chistului.
Rolul tumorilor benigne ale colecistului in aparitia cancerului cular ramane neclar, stadiul de carcinoame in situ, malignizarea adenoamelor, fiind semnalata in unele studii.

Anatomie patologica
Din punct de vedere macroscopic, tumorile maligne ale culei biliare se pot prezenta sub forma infiltrativa (frecvent) care determina o ingrosare a peretelui cular ce apare dur, albicios, cu sau fara ulceratii, aspect care cu greu poate fi deosebit de leziunile de colecistita cronica; o alta forma este forma vegetanta, polipoidala (rara), proeminenta in lumen, sesila sau pediculata, sangeranda. Frecvent unice si rar multifocale, tumorile maligne ale culei biliare se localizeaza cel mai des la nivelul fundului si corpului culei biliare, mai rar la nivelul infundibulului si canalului cistic. Localizarea topografica a cancerului cular are consecinte diferite in ceea ce priveste invazia de vecinatate: cancerele fundice si corporeale invadeaza ficatul si organele vecine (colon, duoden), in timp ce tumorile infundibulare se proa precoce la nivelul caii biliare principale (9).
Din punct de vedere microscopic, tumorile maligne ale culei biliare sunt, in ordinea descres-canda a frecventei, adenocarcinoame, carcinoame, adeno-acantoame, carcinoame in situ. Mai rare pot fi intalnite tumori carcinoide, melanoame maligne, sarcoame si limfoame (2,4,5).

Proarea. Stadializare
Tumorile maligne ale culei biliare sunt cunoscute ca fiind foarte agresive. Difuziunea procesului neoplazic se face in mai multe feluri: extensie locala directa in ficat sau in organele vecine, pe cale limfatica, vasculara, neurala, intraductala. Proarea limfatica intereseaza succesiv ganglionul cistic, limfonodulii pericoledocieni, pancreatico-duodenali si periaortici. Incidenta metastazelor ganglionare la momentul interventiei este apreciata ca fiind intre 25 si 75% din cazuri (11,15). Invazia pe cale ve-noasa se face prin venele directe colecisto-hepa-tice in parenchimul hepatic din patul culei biliare (noduli sateliti), dar si prin colectoare venoase ce insotesc caile biliare extrahepatice in ficat. Extensia pe cale ductala sau peritoneala la distanta este mai rara.
Clasificarea cancerului in sistemul TNM (UICC -l987) este redata mai jos:


7 - tumora primara

Tx - tumora primara nu poate fi depistata


To - tumora primara neevidenta

Tis - carcinom in situ


T1 - tumora limitata la mucoasa (T1a) sau musculara (T1b)

T2 - tumora infiltreaza seroasa
T3 - tumora depaseste seroasa, invadeaza ficatul pe o adancime sub 2 cm sau un organ vecin
T4 - tumora invadeaza mai multe organe sau patrunde mai mult de 2 cm in ficat


N - ganglioni regionali

Nx - ganglioni regionali neidentificati


No - fara metastaze in ganglionii regionali

N1 - cu metastaze in ganglionii regionali


a) ganglioni cistici, pericoledociani

b) ganglioni peripancreatici, periportali, me-zenterici superiori, celiaci
M - metastaze la distanta Mx - metastaze la distanta neevidente Mo - nu sunt metastaze la distanta M1 - metastaze la distanta identificate Sintetizand datele din clasificarea TNM se obtine clasificarea stadiala:


Desi o serie de indicatii privind stadializarea pot fi furnizate de examenul clinic si explorarea imagistica preoperatorie, stadializarea corecta se face in urma explorarii intraoperatorii si a examenului histopatologic (pTpNpM).
Cunoasterea stadializarii ca si a gradientului de malignitate sunt necesare pentru o corecta apreciere a prognosticului, si a rezultatelor postoperatorii.In afara de criteriile macroscopice pe baza carora se face stadializarea, aprecierea gravitatii tumorilor maligne se face si prin criteriul histologic al gradientului de diferentiere al tesutului tumoral. Acest gradient histologic are implicatii prognostice, tumorile bine diferentiate avand un prognostic mai bun in atie cu cele slab sau nediferentiate.
Gradientul histopatologic

lou clinic
Tumorile maligne ale culei biliare au in stadiile de inceput o simptomatologie necaracteristica, mascata de cele mai dese ori de o afectiune asociata, indeosebi cea litiazica. in astfel de situatii diagnosticul de cancer al culei biliare este o consecinta a examenului macroscopic si uneori chiar numai a celui microscopic al piesei operatorii. Chiar in formele eluate, elementele constitutive ale tabloului clinic nu pot fi considerate specifice neoplasmului, ele putand fi generate de leziunea concomitenta.
Clinica bolnavilor cu cancer simptomatic de cula biliara cuprinde in asociere variabila durere, tulburari dispeptice, astenie, scadere ponderala, iar la examenul obiectiv hepatomegalie, masa tumo-rala palpabila in hipocondrul drept, icter.
La bolnavii la care tumora maligna se dezlta pe un colecist litiazic, ceea ce trebuie sa atraga atentia este modificarea tabloului clinic obisnuit al litiazei culare si indeosebi permanentizarea durerii si posibila asociere a unui sindrom anemic.
Atunci cand tumora maligna elueaza pe un colecist nelitiazic, existenta ei trebuie suspectata in cazul unei suferinte clinice de cele mai dese ori dispeptic- dureroasa, de aparitie relativ recenta, sau, daca aceasta simptomatologie a existat de mai multa vreme, schimbarea brusca a caracterului ei catre agravare.
loul clinic cu care se interneaza bolnavii cu cancer al culei biliare poate fi uneori acela al unor complicatii elutive ale cancerului sau litiazei. Se pot intalni astfel cazuri eluand cu icter mecanic, colecistita acuta uneori perforata, fistula bilio-digestiva si mai rar hemoragie digestiva. in toate aceste cazuri, complicatia poate fi generata atat de afectiunea neoplazica cat si de litiaza. Sunt cazuri in care elementul clinic dominant este hepatome-galia tumorala (prin metastaze).
Din cele discutate mai sus reiese dificultatea diagnosticului clinic in cancerul culei biliare, indeosebi pentru stadiile initiale ale elutiei, singurele care au o sansa terapeutica semnificativa. Totusi, in localizarile de la nivelul coletului cu-lar, extinderea la calea biliara principala determina o semiologie icterica mai precoce si mai alarmanta decat in localizarile fundice in care elutia poate fi indelungata pana la momentul expresiei clinice (tumora palpabila).
Subliniind aceste dificultati de diagnostic, D. Sotlacec si M. lonescu contureaza "conditiile clinice\" care obliga clinicianul sa ia in consideratie diagnosticul de neoplasm al culei biliare si deci sa nu temporizeze interventia chirurgicala la bolnavi etichetati drept "colecistopatii litiazice sau nelitiazice\" (11):
- suferinta de tip colecistopatie alitiazica, cu sau fara hidrops, cu elutie progresiva in timp scurt;
- colecistopatie alitiazica sau litiazica cu anemie fara alte cauze evidente;
- colecistopatie alitiazica sau litiazica eluand cu fenomene de impregnare neoplazica daca alte cauze au fost excluse;
- colecistopatie alitiazica sau litiazica la care caracterul clinic se schimba;
- litiaza biliara complicata.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor