mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Litiaza veziculara
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Litiaza veziculara
» Simptomatologie clinica

Simptomatologie clinica







Simptomatologia clinica poate fi sistematizata in functie de fazele elutive ale litiazei culare astfel:
1. Faza tulburarilor dispeptice - in aceasta etapa pacientul prezinta o serie de suferinte nesistematizate, cunoscute in ultimul timp sub termenul de "non-ulcer dispepsia\". Nimic nu este caracteristic in acest moment, genul acesta de simptome fiind intalnit intr-o serie intreaga de afectiuni ale aparatului digestiv: disconfort digestiv postprandial, balonari, flatulenta, senzatie de greata, sindrom migrenos, astenie psiho-fizica, tulburari de tranzit. Din insiruirea aceasta reiese in mod limpede caracterul poli-
morf, nesistematizat, deci imprecis al suferintei. Aceasta etapa poate dura ani de zile, sau din contra poate lipsi cu desavarsire.
2. Faza durerilor paroxistice - colica biliara -Frecvent litiaza debuteaza prin colica biliara - con-tractura tetaniforma a musculaturii netede culare, generata de calcul sau de infectie. Durerea este violenta, cu exacerbari pe fondul unui platou dureros permanent. Sediul durerii este in hipocon-drul drept, cu iradiere epigastrica si posibil in umarul drept sau in varful scapulei. Bolnavul este agitat, "frenetic\", nu-si gaseste locul. Greata si varsaturile pot acompania sindromul dureros. Prezenta calculilor in colecist poate fi bine tolerata timp indelungat, daca nu se asociaza cu staza biliara. Aceasta din urma este in masura sa amorseze elutia nefarabila a unei litiaze. Staza genereaza infectii, iar impreuna sunt elementele care de cele mai multe ori dau exprimarea clinica a litiazei culare. Staza si infectia sunt raspunzatoare de colecistita acuta, de cea cronica si de complicatiile lor. Calculii sunt raspunzatori de colica biliara si de complicatiile migratorii.


3. Faza complicatiilor - litiaza aflata in acest stadiu este, din motive de ordin vital, de resort chirurgical. Simptomatologia clinica din aceasta faza va fi dictata de natura complicatiei, forma clinica si elutia bolii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor