mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Litiaza caii biliare principale
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Litiaza caii biliare principale
» Litiaza biliara. colica biliara - pietrele "de la fiere

Litiaza biliara. colica biliara - pietrele "de la fiere





Pietrele din cula biliara sunt niste pietre mai mari sau mai mici, alcatuite, de regula, din colesterol si din alte substante care se formeaza in bila. Ele se pot localiza si in canalul biliar principal, acesta fiind tubul care conduce bila de la colecist si ficat la duoden.
Pietrele pot fi mici ca un graunte de nisip sau pot avea pana la 4-6 cm in diamelru. Uneori ele sunt diagnosticate in timpul altor examinari sau se pot asocia altor boli, cum ar fi: sindromul de intestin iriil, pancreatita, ulcerul peptic, pietrele la rinichi, chistul orian, hepatita sau sarcina.

Cuprins:

Simptome

Caracteristicile durerii (a colicii biliare)

Tratamentul litiazei biliare

Prevenire


Simptome

sus sus
Cei mai mulţi dintre cei care au pietre la fiere nu au niciun simptom. Dacă apar simptome, de cele mai multe ori ele sunt uşoare şi rareori sunt periculoase. Simptomul cel mai important este durerea în partea dreaptă superioară a abdomenului sau în zona mijlocie a acestuia. Este adesea descrisă ca o durere continuă, surdă, cu crampe. Durerea este de obicei moderată, dar ocazional poate fi severă.

Caracteristicile durerii (a colicii biliare)

sus sus
■ Apare dintr-odată şi iradiază către centrul zonei epigastrice sau către partea dreaptă superioară a spatelui sau a umărului. De obicei, mişcarea nu face ca durerea să dispară.
■ împiedică respiraţia normală sau profundă.
■ Durează între 15 minute şi 24 de ore.
■ începe noaptea şi este destul de puternică pentru a vă trezi. Durerea apare de obicei la aceeaşi oră din noapte. Poate sau nu să apară după mese.
Litiaza biliară poate cauza vomă, care uşurează durerea abdominală şi presiunea. Durerea, asociată cu febră, greaţă, vomă sau lipsa apetitului pot fi semne de inflamare sau infecţie a fierii - colecistită acută.

Anumite simptome pot indica faptul că piatra blochează canalul biliar principal. Acestea includ:
■ îngălbenirea pielii şi a părţii albe a ochiului - aşa-numitul icter;
■ urina închisă la culoare;
■ scaun deschis la culoare.
Pietrele care blochează fluxul enzimelor digestive dinspre pancreas pot cauza inflamaţia pancreasului - pancreatită.
Gastroenterita şi unele intoxicaţii pot cauza simptome similare cu litiaza biliară. Diareea şi voma apar şi la aceste afecţiuni, dar durerea este de obicei intermitentă, nu este continuă, fiind simţită în tot abdomenul.

Tratamentul litiazei biliare

sus sus
Dacă pietrele la fiere nu cauzează durere sau alte simptome, nu este necesar un tratament. Doar 1-4% dintre oamenii care au pietre
la fiere dezvoltă simptome în fiecare an. In situaţii rare, medicii pot recomanda operaţie pentru pietre care nu cauzează simptome. Dacă pietrele cauzează simptome, tratamentul este operaţia: îndepărtarea colecistului - colecistectomie.
■ Dacă primul atac de durere este uşor, de regulă poţi să aştepţi până când ai o altă criză înainte să te gândeşti la operaţie. Riscul amânării operaţiei este destul de mic.
■ Dacă pietrele cauzează dureri severe, operaţia urgentă trebuie luată în considerare, pentru a preveni viitoarele accese şi posibilele complicaţii.
■ în multe cazuri, laparoscopia este cea mai bună metodă pentru scoaterea colecistului. Operaţia deschisă cere, de obicei, o perioadă mai lungă de refacere şi poate cauza mai multă durere, datorită inciziei mai mari.
Medicul te poate ajuta să evaluezi cât de severe sunt accesele de durere şi te poate ajuta să decizi dacă să faci operaţie sau alt tratament.

■ Dacă ai episoade de durere uşoară, pe care le poţi tolera, s-ar putea să nu ai nevoie de tratament urgent decât dacă accesele devin mai severe şi mai dese.
■ La 30% dintre oameni durerea devine mai puţin severă şi mai rară în câteva luni de la diagnostic.
■ Amânarea operaţiei sau a altui tratament până când ai avut mai mult de un episod de durere este destul de lipsită de riscuri.
Riscurile netratării litiazei biliare sunt:
■ crize de durere imprevizibile;
■ episoade de inflamare sau infecţie a colecistului, a canalului biliar sau a pancreasului;
■ formarea unei comunicări anormale - fistulă - între colecist şi intestine.

Prevenire

sus sus
Nu este nicio cale sigură de prevenire a litiazei biliare. Totuşi se poate reduce riscul formării acestora prin următoarele metode:
■ Menţineţi-vă o greutate corporală ideală. Cercetările arată că pierderea intenţionată în greutate prin dietă, urmată de îngrăşare neintenţionată, poate creşte riscul formării de pietre la fiere, în special la femei. Dacă trebuie să slăbiţi, faceţi-o în timp, gradual. Când ţineţi o anumită dietă de slăbire, urmăriţi o pierdere în greutate de 0,5-1 kg pe săptămână. De asemenea, este important să evitaţi slăbirea rapidă şi înfometarea.
■ Faceţi exerciţiu fizic în mod regulat. Exerciţiile fizice sunt o cale importantă de a reduce riscul formării pietrelor. Un studiu arată că femeile care fac mişcare regulat pot trăi cu pietre la fiere, fără operaţie. Exerciţiul fizic timp de două-trei ore pe săptămână reduce riscul la femei cu 20%. La bărbaţi, două-trei ore de alergare moderată pe săptămâna reduce riscul formării de pietre cu 20%. împreună cu o dietă săracă în grăsimi, exerciţiul este de asemenea o cale eficientă de a avea o greutate sănătoasă şi de a reduce colesterolul şi nivelul trigliceridelor.
■ Gândiţi-vă de două ori înainte de a lua estrogeni. Unele date arată că luarea hormonilor - cum ar fi estrogenul după menopauză sau doze mari de pilule contraceptive - poate creşte riscul litiazei biliare. Dacă luaţi asemenea hormoni, discutaţi cu medicul. Beneficiile luării hormonilor pot depăşi însă riscul dezvoltării de pietre la fiere.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor