mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Explorarea cailor biliare extrahepatice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Explorarea cailor biliare extrahepatice
» Metode neinvazive - radiografia abdominala simpla

Metode neinvazive - radiografia abdominala simpla





1. Radiografia abdominala simpla
Radiografia abdominala simpla, fara substanta de contrast, are drept scop punerea in evidenta a anomaliilor radiologice ale continutului abdominal de tipul calcifierilor, a imaginilor aerice anormale prin localizare si numar, a imaginilor lichidiene in raport cu masele tisulare sau a epansamentelor peritoneale. Calcifierile situate in etajul abdominal superior,-la nilul hipocondrului drept, traduc prezenta de calculi culari radioopaci, cu o concentratie in saruri de calciu de peste 50%, a culei "de portelan\" sau a chistelor hidatice calcificate, a calcifierilor intrapancreatice. Prezenta imaginilor calcifiate presupuse a fi localizate la nilul ariei -culare trebuie insotita insa de radiografii de profil, spre a exclude originea renala a imaginilor relevate.
Imaginile aerice anormale decelate prin radiografia simpla sunt reprezentate de:
- aerobilier - secundara sfincterotomiei endo-scopice, fistulelor bilio-digesti sau anastomozelor bilio-digesti.
- prezenta de aer in peretele sau in lumenul co-lecistului este proprie colecistitei acute (a)litiazice cu gangrena parietala sau abcesului cular cu anaerobi.
Este o explorare utila in silirea rapida a diagnosticului diferential intre un abdomen acut de etio-logie biliara si unul secundar unei perforatii ulceroase, ocluzii intestinale inalte etc. in conditiile silirii diagnosticului afectiunilor biliare nu este frecnt folosita intrucat se vor utiliza cu rezultate net superioare explorarile cu substante de contrast, dar mai ales examenele ecografice.


2. Ecografia

Permite explorarea in sectiuni dinamice a majoritatii organelor abdominale. Practicata ca prima intentie dupa examenul clinic, este considerata de multi autori ca reprezentand o prelungire, o extensie a palparii abdominale. Este o metoda neinva-ziva, repeila in dinamica instigatiilor pre- si post-operatorii a pacientilor, prezentand costuri reduse. Are valente terapeutice, permitand evacuarea de colectii intraperitoneale; prin utilizarea acestei metode de explorare se pot recolta de asemeni probe bioptice necesare examenului histopatologic. Este utila si intraoperator, putand decela prezenta de calculi de dimensiuni mici (2-3 mm) sau de tumori periampulare (. 1).
Progresele recente ale metodei utilizate intensiv in explorarea cailor biliare se refera la urmatoarele elemente:
- ameliorarea calitatii imaginilor pe scara in gri;
- aparitia de sonde endocavitare performante si cuplarea ecografiei cu endoscopia;
- utilizarea imagistica in sistemul B si codajul color al fluxului vascular, ceea ce permite efectuarea diagnosticului diferential intre dilatatiile CBIH, extensia tumorilor intraparietale ale arborelui biliar si formatiunile anatomice vasculare incinate.
Imagistica in sistemul B dinamic este o reprezentare spatiala a ecourilor provocate de reflectarea in profunzime a ultrasunetelor la nilul interfetei separand elemente cu impedanta acustica diferita. Fiecare ecou are o intensitate cu atat mai ridicata cu cat cele doua elemente incinate care l-au generat au impedante acustice diferite si cu cat unghiul sub care fasciculul abordeaza aceasta interfata este mai aproape de 90° (8).
Sondele - concomitent emitatoare si receptoare a ultrasunetelor sunt din ceramica, asigurand prin efect piezolectric transformarea impulsurilor electrice in vibratii mecanice de frecnta definita din domeniul ultrasonic. Ele vor baleia zona ce urmeaza a fi explorata cu o frecnta necesara pentru ca imaginile succesi sa determine o explorare dinamica in timp real a urilor (10-25 imagini/secunda).In cazul icterelor importanta metodei rezida in faptul ca reprezinta "capul de serie\" al strategiei ulterioare de diagnostic. in caz de dilatare a cailor biliare intrahepatice (CBIH) se indica efectuarea co-langiografiei transparietohepatice si a tomografiei computerizate; dimpotriva evidentierea dilatarii cailor biliare extrahepatice (CBEH) impune continuarea explorarii prin colangiopancreatografie endo-scopica retrograda (CPER).In ceea ce priste etiologia afectiunilor cailor biliare ca si a celor pendinte de organele incinate dar cu rasunet pe arborele biliar, ecografia are o sensibilitate de circa 90% pentru litiaza culara, dar si pentru cea migrata, oferind informatii privitoare la numarul si dimensiunile calculilor, aspectul peretelui cular, dimensiunile caii biliare principale (CBP), rasunetul hepatic al obstacolului de la nilul hepatocoledocului (. 2). Tumorile si abcesele hepatice sunt evidentiate cu o sensibilitate de 80% din cazuri, o mai mica frecnta fiind semnalata in cazul tumorilor pancreatice de dimensiuni mici si medii, la care interpozitia anselor si a mezourilor, ca si un perete reprezentat generos la obezi-diminua precizia explorarii.In concluzie ecografia reprezinta examenul esential, cap de serie, al explorarii cailor biliare, in special al culei biliare, privitor la continut si la aspectul parietal. Este deosebit de utila in explorarea cailor biliare intrahepatice si juxtahilare. CBP este explorata cu acuratete la nil pedicular, sensibilitatea diagnosticului fiind deficitara in portiunea retro-pancreatica prin superpozitia anselor intestinale, a mezourilor si ca urmare a miscarilor respiratorii.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor