mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistita acuta alitiazica
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistita acuta alitiazica
» Tratament

Tratament







CAA reprezinta o leziune primara (idiopatica) caracterizata printr-o evolutie agresiva necesitand interntia chirurgicala de urgenta; deseori este o afectiune secundara aparand la pacienti cu stare generala grava, tratati in serviciile de terapie intensiva. Sunt recomandate mai multe tipuri de interntii chirurgicale (1, 3):
1. Colecistectomia este tratamentul standard pentru CAA, data fiind evolutia rapida a leziunilor. Aceasta se poate efectua pe cale clasica, fara a se omite colecistectomia laparoscopica miniinvaziva, in pofida ratei duble de conrsii, nefiind comunicate cresteri semnificati ale complicatiilor intra-operatorii sau a mortalitatii postoperatorii.
2. Colecistostomia prin abord chirurgical laparo-scopic sau clasic pana de curand metoda considerata depasita datorita utilizarii frecnte a colecisto-stomiei percutane este reconsiderata, rezultatele celor doua metode fiind superpozabile. in plus, CAA fiind o afectiune deosebit de agresiva cu un indice major de prezenta a gangrenei in momentul interntiei chirurgicale, colecistostomia pe cale chirurgicala permite inspectia peretelui cular si tratarea consecutiva a leziunilor de la acest nil.


3. La paritate de indicatii terapeutice se afla colecistostomia percutana ghidata ecografic. Tehnica standard utilizata este pe cale percutana transhepatica, abordul transperitoneal fiind rezervat cazurilor care prezinta modificarea indicilor de coagulare. Se mai poate utiliza colecistostomia pe cale endoscopica transpapilara care insa prezinta multiple complicatii prin fistule, hemoragii sau rupturi culare, procedeul fiind nou, iar experienta acumulata limitata. Colecistostomia percutana este o metoda cu un impact bun in tratamentul CAA, mai ales in faza initiala, desi diagnosticul precoce este deosebit de dificil de silit la acesti pacienti sedati, ntilati mecanic, tratati in serviciile de terapie intensiva,- la care modificarile de gangrena ale peretelui cular sau chiar perforatiile in marea cavitate peritoneala sunt prezente in momentul silirii diagnosticului in proportie de 80%. Colecistostomia percutana are eficienta maxima atunci cand indicatia este silita la pacientii cu stare generala grava, care prezinta o stare septica de cauza necunoscuta si la care ecografia demonstreaza prezenta unui colecist in tensiune, continand bila neomogena, adica criterii care nu sunt specifice unei colecistite acute in evolutie.


Tratamentul chirurgical sau cel neconntional va fi obligatoriu precedat si urmat de antibioterapie spre a reduce nu numai sepsis-ul local, dar si bac-teriemia, cu rasunet sistemic cunoscut. Se poate folosi o combinatie intre ampicilina si un aminogly-cozid sau diferite combinatii de antibiotice dominate de aparitia noilor agenti antimicrobieni bazati pe chinolone si p-lactamaze. Orice tratament antiinfec-tios trebuie insa sa fie activ atat asupra bacililor gram-negativi cat si a anaerobilor, in special la pacientii cu interntii chirurgicale in antecedente (5).


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor