mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistita acuta alitiazica
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistita acuta alitiazica
» Diagnostic pozitiv

Diagnostic pozitiv





Diagnosticul pozitiv al CAA se sileste pe prezenta durerilor cu caracter colicativ, situate la nivelul hipocondrului drept, iradiate dorsal, neinfluentate semnificativ de antispastice, insotite de fenomene de iritatie peritoneala, febra, frisoane. Specific CAA este faptul ca febra si frisonul preced durerea si apararea musculara localizata, in momentul diagnosticului colecistul prezentand deja leziuni de\'gangrena sau perforatie cu coleperitoneu.
Fenomenele clinice sunt insotite de leucocitoza cu valori ce depasesc 15 0001/mm3; ecografia releva ingrosarea peretelui cular (8-9 mm) si dedublarea sa, distensia colecistului, prezenta de colectii periculare.
O forma clinica particulara este reprezentata de colecistita emfizematoasa sau gangrena gazoasa a colecistului, forme intalnite in special la varstnici si persoane cu diabet zaharat. Clinic este de remarcat starea generala profund alterata datorita toxe-miei si intensitatea durerii, marturie a aparitiei co-leperitoneului. Paraclinic, la radiografia simpla a hipocondrului drept se remarca o hipertransparenta gazoasa in lumenul si peretele colecistului, elemente edentiate si ecografic.

EVOLUTIA
CAA odata declansata, indiferent de factorul etiologic, dar pregnant in formele postoperatorii si ischemice prezinta o evolutie rapida, in 24-48 de ore leziunile fiind de gangrena, cu afectarea profunda a starin generale. Intraoperator pe langa severitatea leziunilor parietale si periculare se constata bila groasa, ca smoala, prezentand culturi pozitive pentru tulpini aerobe si anaerobe de E. Colii, Clostridii, Pseudomonas, Klebsiella (5).


PROGNOSTIC

Mortalitate impresionanta mergand pina la 50% chiar, in cazurile la care se interne chirurgical, datorita tarelor preexistente, pe care se grefeaza aparitia CAA si a toxemiei bacteriene (4, 7).




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor