mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia chirurgicala sl fiziologia cailor biliare extrahepatice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Anatomia chirurgicala sl fiziologia cailor biliare extrahepatice
» Functia veziculara

Functia veziculara







Vezicula biliara asigura acumularea si concentrarea bilei, prin mecanisme de absorbtie, secretie, activitate motorie.
Sodiul, clorul, apa sunt absorbiti selectiv, in timp ce absorbtia potasiului si a calciului este mai putin completa. Concentratia bicarbonatului in bila culara este dubla fata de cea plasmatica. Absorbtia apei si electrolitilor duce la concentrarea marcata in colecist a sarurilor biliare, pigmentilor biliari si colesterolului in raport cu valorile din bila secretata in ficat.
Mucoasa culara are cea mai mare capacitate de absorbtie pe unitatea de suprafata dintre toate structurile organismului, asigurand prin absorbtia rapida mentinerea unui nivel presional normal in arborele biliar.


Mucusul este secretat in cantitati de circa 20 ml/ 24h, el protejeaza mucoasa fata de actiunea litica a bilei si faciliteaza trecerea bilei prin duetul cistic. Mucusul este cel care da aspectul de "bila alba\", intalnit in hidropsul cular prin obstructia duetului cistic. Vezicula biliara secreta de asemenea calciu, in prezenta inflamatiei sau a obstructiei duetului cistic.
Functia motorie a culei biliare este de mare importanta in fiziologia biliara, intrucat evacuarea bilei in duoden reclama coordonarea perfecta intre contractia culei si relaxarea sfincterului oddian.In decurs de un minut cula biliara se contracta ritmic de 2 pana la 6 ori, asigurand astfel un regim presional de circa 30 mm coloana de apa in caile biliare. Vezicula biliara are insa si capacitatea de a se contracta tonic, pe durate de timp mai mari - 5 pana la 30 de minute, ridicand astfel presiunea biliara pana la circa 300 mm coloana de apa. Tinand cont ca presiunea de secretie biliara este de 375 mm coloana de apa, rezulta ca trecerea bilei in duoden este dependenta de relaxarea sfincterului oddian.
Golirea rezerrului cular este controlata de mecanisme neuro-umorale. Stimulul principal este colecistokinina eliberata de mucoasa intestinala la contactul cu alimentele, in special grasimi angajate in duoden. Dupa administrarea i.v. de colecistokinina cula biliara incepe sa se contracte in 1-2 minute si este evacuata 2/3 in cea 30 minute. Post-prandial cula biliara este evacuata la cea. 1/2h
dupa un pranz gras. Colecistokinina relaxeaza de asemenea segmentul terminal al caii biliare principale, sfincterul oddian si musculatura duodenala.


Stimularea shnica inhiba activitatea motorie a culei biliare, in timp ce vagul ii stimuleaza contractia. Vagotomiile pentru ulcer cresc lumul cular, dar nu modifica rata de evacuare a rezerrului biliar. Totusi, un colecist cunoscut litiazic trebuie extirpat in cursul vagotomiei, dat fiind riscul inalt de colecistita postoperatorie al acestor bolnavi.
Parasimpatomimeticele, ca pilocarpina sau neo-stigmina, contracta cula biliara, in timp ce atropina relaxeaza musculatura culara. Sulfatul de magneziu asigura o buna evacuare a colecistului. Acidul clorhidric si sarurile biliare au efecte directe reduse asupra activitatii motorii a culei biliare.
Calea biliara principala, considerata mult timp drept un conduct inert s-a dovedit a fi, prin studii cineradiografice, un segment animat de unde peristaltice.
Sfincterul oddian este un element major in dinamica evacuarii biliare. in absenta alimentatiei sfincterul oddian este inchis, mentinand presiunea biliara la valori de cea. 300 mm coloana de apa, aproximativ egala cu presiunea maxima de expul-zie a colecistului. Dupa ingestia de alimente, presiunea intracanalara scade la 100 mm coloana de apa ca urmare a evacuarii bilei prin relaxarea sfincterului oddian.
Daca presiunea intracanalara depaseste 360 mm coloana de apa secretia biliara inceteaza.
Dupa obstructia caii biliare principale, timpul necesar pentru atingerea acestui prag presional si instalarii icterului depinde de prezenta si functionalitatea rezerrului cular.
Daca cula biliara lipseste, hiperbilirubinemia se instaleaza dupa 6 h de la obstructia biliara completa, in timp ce in prezenta colecistului icterul poate sa nu apara inainte de 48 h de la instalarea obstacolului biliar complet.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor