mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia chirurgicala sl fiziologia cailor biliare extrahepatice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Anatomia chirurgicala sl fiziologia cailor biliare extrahepatice
» Fiziologia cailor biliare extrahepatice - secretia biliara

Fiziologia cailor biliare extrahepatice - secretia biliara







Volumul normal al secretiei biliare pentru adultul sanatos este de 250-l100 ml zilnic.
Secretia hepatocitara de bila este un proces activ, dependent de irigarea sangvina si oxigenarea parenchimului hepatic. Controlul secretiei biliare >se face pe cai neuroumorale si chimice. Stimularea va-gala creste secretia, in timp ce stimularea nervilor shnici determina vasoconstrictie si scaderea fluxului biliar. Secretina eliberata de duoden la contactul cu sucul gastric acid, produsi de degradare proteica si acizi grasi, determina cresterea secretiei biliare.
Sarurile biliare sunt stimulatoare eficiente ale secretiei biliare, actionand direct la nil hepatic.

Compozitia bilei
Constituenti principali sunt electroliti, saruri biliare, proteine, colesterol, grasimi si pigmenti biliari. Sodiul, potasiul, calciul si clorul au aproximativ aceeasi concentratie in bila si plasma. Exista o relatie directa intre volumul si concentratia secretiei biliare.


Bila are un pH alcalin situat normal intre 5,7-8,6; in dieta hiperproteica pH-ul se deplaseaza catre aciditate.
Sarurile biliare au comportament anionic: sunt echilibrate de sodiu. Acizi colic, deoxicolic, cheno-deoxicolic, conjugati cu taurina sau glicina au concentratii biliare de 10-20 mEq/l. Anionii biliari au activitate osmotica redusa datorita tendintei lor de a forma agregate moleculare voluminoase. Proteinele sunt prezente in bila in concentratii mai mici decat cele plasmatice cu exceptia mucoproteinelor si a lipoproteinelor, care se gasesc in bila dar sunt absente in plasma. Bila contine si colesterol neeste-rificat, lecitina, acizi grasi (palmitic, oleic, linoleic). Concentratiile colesterolului si fosfolipidelor sunt mai miciJn bila decat in plasma.


Culoarea bilei secretate in ficat este determinata de prezenta pigmentului bilirubin-diglicuronid, produs de meolizare a hemoglobinei, de 100 de ori mai concentrat in bila decat in plasma. Flora intestinala conrteste acest pigment in urobilinogen; o mica fractiune a urobilinogenului este absorbita si, de asemenea, secretata in bila.
O serie de coloranti cum ar fi bromosulfonftaleina (BSP), rozul Bengal, rdele de indocianina, sunt epurati din sange de catre filtrul hepatic, concentrati si secretati biliar.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor