mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Urgente legate de tratament
Index » Oncologie si hematologie » Urgente legate de tratament
» Spalatura gastrica

Spalatura gastrica




Masura terapeutica esentiala care trebuie aplicata in principiu in orice ingerare de toxic (exceptand, bineinteles, contraindicatiile), and deseori rol primordial in salrea intoxicatului si intotdeauna scurtand evolutia intoxicatiei.
Va fi efectuata in primele 4-6 sau chiar 8 ore de la ingestia substantei toxice, dar in cazul ingestiei de somnifere, tranchilizante, fenotiazine si, in general, de comprimate, spalatura se poate face si mai tarziu, chiar si dupa 2-3 z//e,_deoarece unele lete sunt insolubile sau se dizol foarte lent. In felul acesta (mai ales dupa ci-clobarbital), bolnavul se poate afla mereu sub pericolul unui stop respirator, in functie de resorbtia capricioasa a comprimatelor. Nu trebuie sa ne insele existenta cator rsaturi dupa ingerarea toxicului, ci vom efectua spalatura gastrica, pentru a fi siguri de golirea completa a cavitatii gastrice.
Contraindicatii. Corozivele constituie una din principalele contraindicatii. Scoala germana indica insa spalatura gastrica si in intoxicatia cu substante corozive, si anume, in prima jumatate de ora, folosind in acest scop tuburi de calibru redus (Levine).

O contra-indicatie o constituie, de asemenea, lipsa de cooperare a intoxicatului, precum si: bolile cardio-sculare, aritmiile, tendinta la colaps, boli ale SNC, tendinta la convulsii, hiperreflexie. prezenta unui laringospasm, sarcina. Riscul major al spalaturii gastrice la semiconstienti este aspiratia bronsica a continutului, cu aparitia sindromului Mendelson.
TehnicaInainte de spalatura vor fi inlaturate protezele dentare si ne vom asigura de normalitatea TA si a reflexelor de inghitire. Manevra de spalare trebuie sa fie blanda, fara a se violenta bolnavii mai putin cooperanti, deoarece in astfel de cazuri se poate usor intra cu sonda in trahee. Nu este necesar sa se imobilizeze bolnavul, in cazul in care acesta nu are nici un grad de tulburare a constientei. Indicatia de a se masura pe sonda Faucher, inainte de introducerea ei, distanta de la arcada dentara la rful apendicelui xifoid. cu ajutorul unui fragment de leucoplast este utila: vom sti ca sonda a ajuns in stomac in momentul cand semnul marcat cu leucoplast atinge arcada dentara (Dumitriu si colab.).

Odata introdusa sonda in stomac, cu seringa Guyon se aspira continut gastric pentru analize toxicologice. Apoi se procedeaza la spalatura propriu-zisa, prin introducerea pe sonda, cu ajutorul unei palnii, a 300-500 ml lichid de spalatura, dupa care se provoaca rsatura, prin miscarea tubului in sus si in jos. Se repeta operatia pana la o cantitate totala de 3-5 litri sau pana cand lichidul devine clar. Dar spalatura gastrica poate Ii mult mai larga. Scoala padoveza recomanda cantitati de pana la 20-30 litri!
Unii autori recomanda sa se introduca de fiecare data numai 120-l50 ml (cantitate repetata de 15-20 de ori), pentru a nu se forta pilorul si astfel a nu risca sa treaca mai departe. in intestin, o cantitate de toxic.
La intoxicatul in stare de inconstienta, spalatura gastrica este, de asemenea, obligatorie. Ea se face dupa intubatie traheala. Spalatura se efectua cu o sonda nasofaringiana subtire.
Nu practicam niciodata spalatura gastrica la comatosi Iara intubatie prealabila, metoda utilizata de unii autori, deoarece ea comporta in orice moment riscul aspirarii continutului gastric.

Lichidul utilizat pentru spalatura : ca prima solutie se utiliza apa simpla de robinet, incalzita la temperatura mainii si la care s-a adaugat sare (pentru a nu se produce hemodilutie) sau suspensie de carbune actit sau carbune simplu medicinal (vegetal), 4-6 linguri la un litru de apa de robinet. Carbunele este o foarte buna substanta absorbanta, care inactiveaza in felul acesta numeroase substante organice si anorganice.
Dupa spalatura gastrica, se vor introduce pe sonda 30 g sulfat de sodiu (sau magneziu), dizolte in 250 ml apa. sau 100-500 ml manitol 25%, care este mult mai eficient. in intoxicatiile cu fenol, sulfatul de sodiu fi inlocuit cu ulei de ricin.



Tipareste Trimite prin email



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor