mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Urgente legate de tratament
Index » Oncologie si hematologie » Urgente legate de tratament
» Hipokaliemia

Hipokaliemia






Definitie. Reprezinta scaderea potasiului plasmatic sub 3,5 mEq/1.
Etiologie:
- aport insuficient de potasiu alimentar (rar) si postoperator, in caz de perfuzii cu glucoza care nu contin Kf; de notat ca, in ciuda unui aport insuficient, rinichiul elimina in continuare potasiul;
- absorbtie insuficienta : steatoree, emerite, ocluzii; se adauga in aceste situatii si pierderea;
- pierderi excesi (cauza cea mai importanta); gastrointestina-le: diaree, varsaturi, fistule sau drenaje, spalaturi gastrice si intestinale, abuz de purgati, tratament excesiv cu rasini schimbatoare de ioni; renale: abuz de diuretice (mercuriale, tiazide, ederen); atingeri tubulare renale; exces de tratament cu corticoizi sau ACTH ; cutanate: arsuri intinse ;
- tulburari meolice: alcaloza, coma diabetica (in cursul tratamentului insulinic, prin reechilibrarea pH-ului, glicogenogeneza si sinteza proteica crescuta, se produce o migrare intracelulara de K+); socul insulinic se poate insoti de o hipokaliemie;



- in distrugerile hepatice gra: ciroze, hepatite cronice, atrofie hepatica;
- hipopotasemia de dilutie;
- hipopotasemia din paralizia periodica familiala.
Fiziopatologie:
Pierderile de potasiu antreneaza tulburari gra ale exciilitatii celulare, mai cu seama neuromusculare. Se produce o scadere a exciilitatii neuro-musculare, pana la areflexie. Pe de alta parte, se elimina H* in cantitati crescute, prin tubii renali, ceea ce duce la alcaloza. Se impune atentie in cazul hipopotasemiei la digitalizati.
Diagnostic i. Clinic:
- astenie generala, slabiciune musculara ; in cazuri gra, paralizii flasce, pana la areflexie;
- anorexie, greturi, varsaturi, meteorism, atonie intestinala, pana la ileus paralitic ;
- tulburari de respiratie datorate muschilor respiratori paralizati ; respiratie preagonica;
- tulburari de ritm, tahicardie, hipotonie musculara, hipoten-siune, cianoza; cand hipopotasemia se datoreaza unui hiperaldo-steronism, exista HTA;

2. ECG:
-unda T este aplatizata, segmentul S-T coboara, apare o unda U, care poate fi difazica, bifida; prin fuziune cu unda T poate realiza o unda cu trei cocoase; unda P este ampla in hipopotase-miile gra. Pot aparea tulburari de conducere (bloc A-V). tahicardie, diferite tulburari de ritm.
In cazul bolnavilor digitalizati, hipopotasemia favorizeaza aparitia aritmiilor si a tulburarilor de conducere A-V. Nu se va administra digitala la un cardiac suspect de hipokaliemie.
3. Laborator: K+ sanguin sub 3,5 mEq/1.
Tratament
a) Profilactic : nu se perfuzeaza bolnavii, postoperator, cu seruri glucozate necontinand 40 mEq/1 K+ ; normokaliemia in prezenta unor hemoconcentratii sau acidoze inseamna hipokaliemie, ceea ce impune corectarea celor doua constante prin aport de K+ ;


b) Curativ: hipokaliemia acuta se trateaza 5-7 zile, data fiind patrunderea relativ dificila a K* in celula; deficitul acut de K+ este de cea 50-l50 mEq (2-6 g); se tine cont de alcaloza, acidoza, deshidratare ; se va administra :

- per os : 6-8 g KC1 (150-200 mEq)/24 h, doze fractionate; suc de fructe, legume; in acidoza se prefera citratul de K+ (lgK* = 1,9 g KC1 sau 2,8 g citrat sau 3,2 g lactat de K+). Se tine cont ca o parte se elimina. Calea orala este intotdeauna preferata, fiind usor de supragheat si neexpunand bolnavul la accidente prin supra-dozare;
- i.v.: in alcalozele prin deficit de CI", solutie de KC1 in glucoza 5 % ; in acidozele hiponatremice se administreaza alcalinizante continand bicarbonat de Na si lactat de K.
In caz de administrare a K in perfuzie, este bine sa nu se depaseasca 100 mEq/1 (apar dureri pe traiectul nos si riscul trombo-zelor). iar viteza de perfuzie nu va depasi lg (25 mEq/ora): pericol de accidente cardiace.

Efectul administrarii de potasiu este prompt asupra semnelor clinice. Modificarile electrocardiografice dispar mai lent. De stiut ca valoarea kaliemiei se resileste repede, dar un grad de deficit in-tracelular poate sa persiste mult timp.
Nu se vor administra la hipokaliemici:
- digitalice: pot determina foarte repede intoxicatii;
- solutii alcaline, glucoza si insulina: cresc patrunderea pota-siului intracelular si agraaza hipokaliemia;
- diuretice : de asemenea, agraaza si hipopotasemia ;
- sarurile de Ca si de Na : actioneaza in acelasi sens ca si hipokaliemia asupra exciilitatii neuro-musculare.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor