mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburarile hematopoiezei
Index » Oncologie si hematologie » Tulburarile hematopoiezei
» Hematopoieza

Hematopoieza





Hematopoieza este procesul de formare a celulelor sanguine. Elementele celulare din sangele periferic joaca un rol esential in transportul oxigenului la nivelul tesuturilor, in procesul de hemostaza si in apararea gazdei impotri agresiunilor. Ritmul de innoire a celulelor hematopoietice la un adult cu o greutate de 70 kg este de peste 0,5 trilioane de celule pe zi, in care sunt incluse 200 miliarde de eritrocite (globule rosii - GR) si 70 de miliarde de leucocite neutrofile. In conditii fiziologice, formarea si distrugerea celulelor sanguine sunt coordonate. Eritrocitul are o durata de viata medie de circa 120 de zile; granulocitul normal traieste 6-8 ore; trombocitul (placheta) normal supravietuieste 7-l0 zile. Limfocitele pot avea o durata de viata foarte lunga, unele dintre ele traind chiar mai multi ani. Cu toate acestea, limfopoieza este caracterizata prin ineficienta. Limfopoieza genereaza un numar foarte mare de celule, dar numai o mica parte dintre aceste (circa 5%) parasesc madu hematopoietica sau timusul pentru a patrunde in circulatia sanguina. In conditii de stres, este necesara cresterea productiei uneia sau a mai multor linii celulare pentru a satisface necesitatile. Astfel, mentinerea unui numar normal de elemente sanguine periferice presupune o productie practic neintrerupta de noi celule. Aceasta productie continua de celule sanguine este asigurata de un numar redus de celule (0,01%) din madu hematopoietica, denumite celule stern. Toate celulele sanguine iau nastere din aceste celule stern, in cazul in care madu hematoformatoare devine deficitara, manifestarile clinice ale acestei deficiente apar ca o consecinta a perturbarii reinnoirii (turnover-ului) produsului celular final normal. Astfel, pacientii cu insuficienta medulara pierd la inceput granulocitele, ceea ce poate determina susceptibilitate la infectii. Aceasta este urmata de sangerari, datorate scaderii numarului trombocitelor (plachetelor). In general, ultimele simptome care apar sunt cele provocate de scaderea masei de eritrocite circulante si includ paloare, slabiciune si dispnee de efort.
Anatomia si fiziologia organelor hematopoietice care regleaza acest proces remarcabil sunt deosebit de complexe. O mai buna intelegere a formarii celulelor sanguine, a hematopoiezei, a devenit posibila ca urmare a progreselor inregistrate in ultimii ani in domeniul tehnicilor de culturi celulare si aplicatiilor tehnologiei ADN recombinant.
CELULELE STEM HEMATOPOIETICE
Celulele stern hematopoietice sunt capabile sa resileasca o hematopoieza normala la animale iradiate (confera radioprotectie), sa reconstituie liniile celulare multiple pe termen lung si sa genereze unitati formatoare de colonii splenice (colony forming units spleen, CFU-S). Acestea apar in ziua a 12-a si sunt capabile sa se diferentieze in elemente ale liniilor granulocitara, monocitara, eritroida, megacariocitara si limfoida. Aceste trei modalitati de eluare constituie punctul final al procesului de purificare a celulelor stern. Tehnicile de purificare a celulelor stern folosesc diferentele de proprietati fizice (centrifugare in gradient de densitate, elutie in contra-curent), exprimarea antigenelor pe suprafata celulelor - detectata cu anticorpi monoclonali, si statusul ciclului celular (Hoechst 33342, un colorant care se fixeaza pe AND, si rodamina 123 /Rhll23/, un colorant care se fixeaza pe mitocondrii).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor