mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul de maduva osoasa
Index » Oncologie si hematologie » Transplantul de maduva osoasa
» Reaparitia tumorii

Reaparitia tumorii





in general, reaparitia tumorii este o autentica renire a celulelor maligne a caror origine este gazda. Desi sunt posibile mai multe modalitati de abordare a acestei situatii, administrarea unor cantitati mari de celule T de la donator, obtinute prin leucafereza sau prin aspiratia supernatantului (buffy-coat), poate induce remisiunea completa a recaderii leucemice, in special a leucemiei granulocitare cronice. Aceste celule T de la donator pot si ele determina o agravare abolii GCG. Eforturile experimentale de a imbunatatii mai departe eficienta celulelor T de la donator includ administrarea de IL-2 dupa transt si imunizarea donatorului impotriva tumorii, inainte de transt.

Complicatii pulmonare intre 5 si 10% din pacientii transtati prezinta dupa transt o pneumonita interstitiala non-bacteriana, non-fungica, caracterizata de febra, infiltrat interstitial, hipoxie si sindromul de insuficienta respiratorie al adultului (adult respiratory distress syndrome). Agentul patogen cel mai obisnuit este citomegalovirusul (CMV), pneumonita manifestandu-se in cadrul bolii GCG, la 2 luni, sau mai mult, dupa transt. Utilizarea profilactica a ganciclo-virului reduce riscul pneumoniei cu CMV. in cazul pacientilor CMV-seronegativi utilizarea produselor sanguine obtinute exclusiv de la donatori CMV-seronegativi va reduce riscurile, in cazul in care nu sunt disponibili decat donatori CMV-pozitivi, folosirea filtrelor pentru leucocite, care vor elimina leucocitele donatorului, previne, de obicei, transmiterea CMV. Uneori agentul patogen este herpesvirusul uman 6. Atunci cand sindromul se manifesta precoce (in primele 2 saptamani) si nu se poate identifica o etiologie infectioasa, sindromul de pneumonie idiopatica poate fi atribuit utilizarii unor toxice pulmonare in perioada de pregatire a transtului. Mortalitatea prin acest sindrom este de 50% sau mai mare. Din punct de dere anatomopatologic, leziunea observata este hemoragia alolara difuza. Uneori se pot obtine rezultate bune cu doze mari de glucocorticoizi.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor