mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Transplantul de maduva osoasa
Index » Oncologie si hematologie » Transplantul de maduva osoasa
» Bolile maligne

Bolile maligne





Peste 90% din totalul transturilor de maduva osoasa allogenica sunt efectuate pentru tratamentul bolilor maligne. in elul 116-l sunt listate acele boli in care transtul de maduva osoasa duce la ndecare sau prelungeste supraetuirea.
Leucemia Leucemia mieloida acuta a fost una dintre primele boli care s-a dovedit a fi ndecabila prin transtul de maduva osoasa allogenica. La pacientii cu leucemie in stadiul terminal, refractara la tratament, sunt posibile ndecari in circa 10% din cazuri. Daca pacientii sunt tratati in cursul celei de-a doua remisiuni sau in remisiunile ulterioare, se pot realiza ndecari in 20-40% din cazuri, iar pacientii transtati in cursul primei remisiuni complete pot fi ndecati in 40-70% din cazuri. Cu toate acestea, deoarece unii pacienti pot fi ndecati numai cu regimul standard de chimioterapie, avantajul relativ al transtarii tuturor pacientilor care au donatori compatibili si se gasesc in prima remisiune completa, fata de transtarea exclusiva a acelor pacienti care fac, eventual, recaderi este controversata. La pacientii cu leucemie mieloida acuta s-a folosit si transtul de maduva osoasa autologa, dar acesta a fost urmat de o rata mai mare de recaderi, si, in majoritatea seriilor analizate, de o rata de ndecari mai redusa.
Sindromul mielodisplazic evolueaza adesea spre leucemie mieloida acuta. Aceasta tulburare este mai frecventa la pacientii varstnici, dar se intalneste ocazional si la adulti mai tineri. Daca exista o ruda HLA-identica care este disponibila ca
donator, transtul de maduva osoasa allogenica ofera o posibilitate de tratament curativ.
Leucemia limfoblastica acuta poate, de asemenea, sa fie ndecata prin transt de maduva osoasa allogenica. Rezultatele obtinute la copii cu chimioterapia intensiva standard sunt insa suficient de bune pentru a rezerva transtul de maduva osoasa doar pentru pacientii cu riscuri foarte mari de anomalii citogenetice - de exemplu, leucemie limfoblastica acuta cu cromozom Philadelphia. Cu toate acestea, la copin care fac o recadere precoce dupa tratamentul chimioterapie standard se recomanda transtul de maduva osoasa allogenica, daca au un donator. La adultii cu leucemie limfoblastica acuta, rezultatele chimioterapiei standard sunt mai putin bune decat la copii. Cu toate acestea, rezultatele obtinute cu transt de maduva osoasa in cursul primei remisiuni complete la acesti pacienti nu au fost mai bune. S-au efectuat transturi de maduva osoasa autologa si in leucemia acuta limfoblastica, dar, asa cum se intampla in leucemia mieloida acuta, numarul de recaderi este mai mare decat dupa transtul de maduva allogenica, desi la unii pacienti se poate obtine o supraetuire indelungata fara semne de boala.
Cea mai obisnuita indicatie pentru transtul de maduva osoasa allogenica o constituie leucemia mieloida cronica. La un pacient de varsta potrita, care are o ruda HLA-com-patibila disponibila pentru donare, transtul de maduva osoasa allogenica trebuie efectuat in cursul primului an de la diagnostic. Daca nu exista o ruda HLA-compatibila, se foloseste frecvent maduva de la un donator neinrudit, dar cu rezultate ceva mai putin bune. De asemenea, s-a folosit, cu oarecare rezultate pozitive, transtul autolog, in cazul pacientilor la care nu se poate efectua un transt allogenic.
Leucemia limfoida cronica apare rareori la pacienti mai tineri, care ar putea fi candidati la transt de maduva osoasa. Totusi, la unii pacienti, transtul de maduva osoasa allogenica duce la remisiuni complete. Data fiind evolutia lenta a LLC va fi nevoie de multi ani pentru a se determina daca transtul de maduva osoasa poate ndeca acest tip de leucemie.

Limfomul si mielomul Bolile care sunt tratate cel mai frecvent prin transt autolog sunt limfomul non-Hodgkin si boala Hodgkin. in aceste afectiuni, se poate obtine supraetuire indelungata, fara semne de boala, si ndecare. S ansele ndecarii sunt legate de momentul transtarii. Pacientii cu boala terminala, refractara la tratament sunt rareori ndecati, in timp ce pacientii cu forme de boala sensibile la chimioterapie in momentul recaderii sunt ndecati in proportie de 30-50%. in cadrul unui trial randomizat, s-a aratat ca transtul autolog este superior chimioterapiei cu doze standard la pacientii cu limfom agresiv non-Hodgkin recidivant ( ura 116-2). in prezent, sunt in curs de desfasurare studii care evalueaza utilitatea transtului de maduva osoasa, ca element al terapiei primare a acestor boli. Transtul este tratamentul de electie pentru pacientii cu limfom agresiv non-Hodgkin si cu boala Hodgkin care prezinta recaderi dupa chimioterapie eficienta.
Utilizarea transtului de maduva osoasa pentru tratarea pacientilor cu forme usoare de limfom non-Hodgkin este o modalitate recenta de abordare terapeutica. Studii in care s-a folosit maduva osoasa purificata sau celule suse recoltate din periferie, efectuate asupra pacientilor cu limfom folicular de grad mic aflati la o prima recadere, au aratat ca transtul asigura o supraetuire de 5 ani, fara semne de boala, in 40-50% din cazuri. Deoarece in aceste boli exista tendinta la recrudescente tardive, este necesara o urmarire indelungata, pentru a se sili daca transtul medular duce la ndecare.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor