mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sindroamele paraneoplazice
Index » Oncologie si hematologie » Sindroamele paraneoplazice
» Ginecomastia

Ginecomastia





Productia ectopica de hCG sau estro-geni de tumori cum ar fi cancerul pulmonar si testicular este responsabila pentru aproximativ 3% dintre cazurile de ginecomastie detectate la barbati ( modulul 338). Productia ectopica de hCG este cea mai comuna cauza de ginecomastie paraneoplazica; hCG actioneaza prin stimularea celulelor Leydig testiculare, producand cresterea cantitatii de estrogeni. Alternativ, in putine ocazii, o tumora (cum ar fi un hepatom sau o tumora a celulelor germinati cu elemente coriocarcinomatoase) ce contine enzima aromatizarii determina transformarea androgenilor circulanti in estrogeni. Tumorile celulelor Leyding sau Sertoli pot, de asemenea, sa secrete estradiol. In toate cazurile, cresterea raportului estrogeni/testosteron conduce la proliferarea tesutului mamar, cu aparitia de ginecomastie. Alte tumori care se asociaza rar cu ginecomastia includ tumorile carcinoide ale bronhiilor, intestinului si cancerului pulmonar cu celule mici.
Manifestarile clinice ale ginecomastiei sunt descrise in modulul 338. Aproape 5% dintre barbatii cu coriocarcinom testicular prezinta marirea sanilor. In absenta unui cancer evident, barbatii care prezinta ginecomastie trebuie examinati atent la nilul testiculelor si masurata concentratia serica de hCG. Pacientii cu mase testiculare ar trebui supusi unei orhiectomii inghinale pentru diagnostic si tratament. Daca nu se descopera nici o masa testiculara prin examen obiectiv, trebuie facuta o ecografie testiculara. Pacientii cu nile serice
crescute de hCG si fara mase testiculare ar trebui supusi instigatiilor in derea descoperirii unei tumori a celulelor germinati extragonadale.

TRATAMENT
Terapia ginecomastiei asociata neoplaziilor ar trebui directionata catre neoplasmul subiacent. Chimioterapia este intrebuintata in cazul cancerelor testiculare, iar rezectia chirurgicala sau radioterapia in cazul carcinoidelor sau al tumorilor celulelor istmice. La pacientii cu cancer testicular, ginecomastia se remite complet la trei patrimi din cazuri.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor