mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sindroamele hematologice
Index » Oncologie si hematologie » Sindroamele hematologice
» Tromboflebitele

Tromboflebitele





Aproximativ 15% dintre pacientii care dezvolta tromboza noasa profunda sau embolism pulmonar au un diagnostic de cancer ( modulul 118). Coexistenta trombozei noase periferice cu carcinom visceral, si in mod particular cu cancerul pancreatic, este denumita sindromul Trousseau.
Patogeneza Pacientii cu cancer sunt predispusi la trombem-bolism din cauza faptului ca au repaus prelungit la pat sau sunt imobilizati. in plus, coagularea poate fi initiata prin eliberarea de procoagulanti sau citokine de la nilul celulelor tumorale sau al celulelor inflamatorii asociate sau prin adeziune plachetara sau agregare. Moleculele specifice care mediaza cresterea riscului de tromboembolism nu au fost identificate.
Manifestari clinice Pacientii cu cancer care dezvolta tromboza noasa profunda prezinta, de obicei, tumefactie sau durere la nilul membrului afectat, iar examenul obiectiv constata prezenta sensibilitatii, caldurii si a rosetii zonei respecti. Pacientii cu embolism pulmonar fac dispnee, durere toracica si sincopa, iar examenul obiectiv arata tahicardie, cianoza si hipotensiune. Aproximativ 5% dintre pacientii fara istoric de neoplazie si care au un diagnostic de tromboza noasa profunda sau embolism pulmonar vor aa un diagnostic de cancer in mai putin de 1 an. Cele mai obisnuite cancere asociate cu episoade tromboembolice includ tumorile pulmonare, pancreatice, gastrointestinale, de san, ovar, genitourinare, cerebrale si limfoamele. Pacientii cu cancer care au fost supusi procedurilor chirurgicale ce au necesitat anestezie generala au 20-30% risc sa dezvolte tromboza noasa profunda.
Diagnostic Diagnosticul de tromboza noasa profunda la pacientii neoplazici este pus cu ajutorul pletismografiei. Daca aceasta evaluare sugereaza prezenta unui cheag de sange la nilul nei, nografia si/sau examinarea Doppler poate confirma diagnosticul. Pacientii cu simptome si semne sugesti de embolism pulmonar ar trebui evaluati printr-o radiografie toracica, o electrocardiograma, analiza gazelor sanguine arteriale si analiza raportului ntilatie - perfuzie. Pacientii cu un raport ntilatie -perfuzie echivoc ar trebui instigati prin angiografie pulmonara.

Pacientii fara un diagnostic de cancer, care prezinta un prim episod de tromboflebita sau embolie pulmonara, nu necesita teste suplimentare de detectare a cancerului, altele decat o anamneza atenta si un examen obiectiv complet. In lumina multiplelor posibilitati ale locului de origine a unui neoplasm, testele diagnostice la pacientii asimptomatici sunt inutile. Totusi, daca cheagul de sange este refractar la tratamentul standard sau este localizat neobisnuit, sau tromboflebita este migratorie sau recurenta, sunt necesare eforturi suplimentare pentru descoperirea unui cancer subiacent.
TRATAMENT
Pacientii cu cancer si cu diagnostic de tromboza noasa profunda sau de embolism pulmonar ar trebui tratati initial cu heparina intranos. Pacientii cu tromboza noasa profunda proximala si cu contraindicatie relativa la anti-coagularea prin heparina (metastaze cerebrale sau revarsat pericardic) ar trebui luati in considerare pentru amplasarea unui filtru in na cava inferioara (filtrul Greenfield), pentru a preni embolismul pulmonar. Anticoagulantele cumarinice ar trebui administrate 3-6 luni. Pacientii cu cancer care au suferit o interntie chirurgicala majora ar trebui luati in considerare pentru profilaxia cu heparina sau pentru purtarea de ghete pneumatice. Pacientelor cu cancer de san tratate cu citostatice si pacientilor cu catetere imtate ar trebui sa li se faca profilaxia (1 mg cumarina pe zi).


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor