mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de san
Index » Oncologie si hematologie » Cancerul de san
» Diagnostic

Diagnostic


Share



Diagnosticul cancerului de san a fost descris in modulul 64. Este suficient sa spunem ca nu poate fi folosita nici o combinatie a factorilor de risc pentru a defini un grup de femei ferite de riscul cancerului mamar. Oricum, identificarea geneiBRCA-l face posibila identificarea femeilor ce prezinta o probabilitate de 85-90% de-a lungul vietii de a face cancer de san (riscul pana la varsta de 60 de ani fiind de 70%). Cancerul de san este practic unic intre tumorile epiteliale ale adultului, prin aceea ca screeningul (sub forma mamografiei anuale) imbunatateste supravietuirea. Metaanalizele ce examineaza rezultatele fiecarui trial randomizat de mamografie arata o reducere cu 25-30% a mortalitatii prin cancer de san daca se face screening anual dupa varsta de 50 de ani; pentru femeile de 40-50 de ani, datele sunt asemanatoare. Desi acest fapt ramane un subiect de controrsa, se pare ca este prudent sa se recomande mamografie anuala de rutina pentru femeile care au depasit 40 de ani. in timp ce beneficiul acestei practici poate fi subiect de discutie pentru majoritatea femeilor, ea nu implica nici un risc. Trebuie, de asemenea, accentuat faptul ca nici un studiu randomizat de autoexaminare a sanului nu a aratat pana acum vreo imbunatatire a supravietuirii. Desi auto examinare a sanului trebuie sa fie incurajata, beneficiul major obtinut trebuie sa fie identificarea tumorilor la care se poate face terapie conservativa locala, mai degraba decat cresterea semnificativa a supravietuirii. Se spera ca imbunatatirea tehnicilor de mamografie, incluzand aici radiografia digitala, folosirea de rutina de imagini marite si cresterea indemanarii celui ce interpreteaza, combinata cu tehnicile noi de diagnostic (rezonanta magnetica nucleara, spectroscopia de rezonanta magnetica, tomografia cu emisie pozitronica) sa faca posibila identificarea cancerelor de san mai precoce si cu mai multa acuratete.

STADIALIZAREA
Stadializarea corecta a pacientilor cu cancer de san este de o importanta extraordinara. Nu numai ca aceasta permite aprecierea corecta a prognosticului, dar in multe cazuri, decizia terapeutica insasi se bazeaza pe clasificarea TNM (elul 91-l). Trebuie facute analize ati cu rezultatele din trecut, avandu-se in dere faptul ca stadializarea s-a schimbat in ultimii 10 ani.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor