mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerele capului si gatului
Index » Oncologie si hematologie » Cancerele capului si gatului
» Tratament

Tratament





In general, pacientii cu cancere ale capului si gatului pot fi impartiti in trei grupuri clinice: cei cu boala localizata, cei cu boala avansata local sau regional si cei cu recurenta si/sau boala metastatica.
Boala localizata Aproximativ o treime din pacienti au afectiune localizata; aceasta inseamna existenta leziunilor TI sau T2 (stadiul I sau stadiul II), fara afectare ganglionara sau metastaze la distanta. Aceste leziuni trebuie tratate chirurgical, cu intentie curativa, sau prin iradiere. Alegerea metodei difera in functie de recomandarile standardizate. In general, terapia prin iradiere este preferata in cancerul faringian, pentru a pastra functia vorbirii, iar chirurgia este preferata in leziunile mici ale catatii orale, pentru a eta complicatiile pe termen lung ale iradierii, cum ar fi xerostomia si pierderea danturii.
Boala avansata local Boala avansata local sau regional (boala cu o tumora primara mare si/sau metastaze ganglionare)
poate fi tratata cu intentie curativa. Acest tratament consta, de obicei, in chirurgie extensiva, urmata de iradiere postoperatorie. Cu toate acestea, leziunile nerezecabile, cum ar fi cancerele nazofaringelui sau ale bazei limbii, sunt tratate exclusiv cu radioterapie. Chiar in cazul asocierii acestor metode terapeutice, cele mai multe cancere se refac in regiunea capului si gatului, de obicei in primii 2 ani de terapie, si duc la deces. Aceasta reflecta incapacitatea chirurgiei si a iradierii de a elimina boala microscopica in intregime. Pentru a imbunatati recuperarea, a fost asociata chimioterapia, alaturi de alte doua directii investigationale, cum ar fi chimioterapia de inductie si chimioradioterapia concomitenta.
chimioterapia de inductie in aceasta strategie, pacientii cu boala avansata beneficiaza de chimioterapie, inaintea chirurgiei si a radioterapiei. Cea mai frecventa asociere este de cisplatin si fluorouracil (5FU). Cei mai multi pacienti care au primit trei cure cu aceasta asociere au demonstrat reducerea tumorii, iar raspunsul clinic este complet la mai mult de jumatate dintre pacienti. Nu este clar daca aceasta terapie "secventiala\" cu multiple metode ndeca mai multi pacienti decat asocierea dintre chirurgie si iradiere. Studii mari, randomizate, care a asocierea dintre chirurgie si radioterapie cu chimioterapia urmata de chirurgie si radioterapie sugereaza ca, din punct de vedere al supraetuirii, nu exista beneficii.

Cu toate acestea, chimioterapia de inductie permite pastrarea organului. De exemplu, un studiu care a asocierea chirurgie-radioterapie cu asocierea chimioterapiei cu radioterapia nu a gasit diferente din punct de vedere al supraetuirii (50% la 2 ani) la pacientii cu neoplasm laringian avansat; totusi, folosirea chimioterapiei a permis conservarea laringelui la doua treimi din pacienti. Alt studiu a gasit rezultate similare la pacientii cu cancer hipofaringian. Astfel, chimioterapia plus radioterapia trebuie luate in considerare la acest grup de pacienti, in locul laringectomiei asociata radioterapiei.
Chimioterapia de inductie a fost studiata si la pacientii cu neoplasm nazofaringian (care adesea se prezinta cu afectare ganglionara importanta). Rezultatele preliminare indica o perioada de recurenta mai lunga pentru chimioterapie si iradiere decat pentru radioterapia, ca unica metoda de tratament. De asemenea, chimioterapia poate imbunatati supraetuirea.

chimioterapia concomitenta In strategia concomitenta, chimioterapia si terapia prin iradiere sunt aplicate simultan, mai degraba decat secvential. Deoarece cei mai multi pacienti cu neoplasme ale capului si gatului dezvolta recurenta bolii in zona capului si gatului, aceasta abordare tinde sa distruga celulele canceroase radiorezistente cu ajutorul chimioterapiei. intr-adevar, unii agentii chimioterapeutici par sa creasca citotoxicitatea iradierii. Trei studii efectuate pe pacienti cu tumori nerezecabile au sugerat ca radioterapia cu administrare concomitenta de 5FU imbunatateste supraetuirea, fata de iradiere ca unica metoda terapeutica. Totusi, deoarece beneficiile supraetuirii in cele trei studii au fost mici si deoarece toxicitatea (inflamatia mucoaselor) a crescut cu chimioterapia concomitenta, acest tratament nu are raspandire larga. Folosirea iradierii impreuna cu cisplatin a produs imbunatatirea marcata a supraetuirii la pacientii cu cancer nazofaringian.

Boala recurenta si/sau metastatica Pacientii cu afectiune recurenta sau cu metastaze sunt, cu putine exceptii, tratati cu intentie paleativa. Unii pacienti necesita radioterapie locala sau regionala pentru controlul durerii, dar multi beneficiaza de chimioterapie. Ratele de responsitate ajung la doar 30-50%, durata raspunsului atinge doar 3 luni, iar timpul mediu de supraetuire este de 6 luni. Cu toate acestea, chimioterapia asigura beneficii simptomatice tranzitorii. Medicatiile cu actitatea limitata la un singur agent terapeutic includ metotrexatul, 5FU, cisplatinul si paclitaxel-ul. Mai sunt folosite combinatiile dintre cisplatin si 5FU, carboplatin si 5FU, cisplatin si paclitaxel.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor