mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Abordarea pacientului cu cancer
Index » Oncologie si hematologie » Abordarea pacientului cu cancer
» Suportul psihosocial

Suportul psihosocial







Suportul psihosocial necesar fiecarui pacient poate varia in functie de situatia lor. Pacientii sub tratament au sentimente de teama, sunt anxiosi si deprimati. Imaginea despre sine este adesea grav compromisa, datorita interventiilor chirurgicale deformante si pierderii parului. Femeile carora li se dau sfaturi cosmetice care le permit sa arate mai bine, se si simt mai bine. Pierderea controlului asupra modului de a-si folosi timpul contribuie la aparitia unui sentiment de lnerabilitate. incercarea de a face fata presiunilor familiale si celor de la locul de munca si de a le pune de acord cu nevoile de tratament poate crea stresuri enorme. Disfunctia sexuala este foarte frecventa si trebuie sa fie discutata deschis cu pacientul. O echipa de ingrijire plina de intelegere este sensibila la nevoile individuale ale pacientului si permite negocierea, in cazul in care o astfel de flexibilitate nu afecteaza negativ tratamentul.
Pacientii care supravietuiesc cancerului sunt confruntati cu alte dificultati. Astfel, ei se pot teme de incetarea unui tratament pe care il asociaza cu supravietuirea lor. Sunt necesare ajustari la pierderile fizice, la handicapuri, reale sau percepute ca atare. Pacientii pot fi preocupati de probleme fizice minore. Astfel, ei percep un declin in ceea ce priveste mobilitatea in munca si se considera pe sine ca fiind lucratori mai putin doriti. Pacientii pot fi victimele unei discriminari in domeniul muncii sau al asigurarilor si pot intampina dificultati in reluarea tiparelor vietii lor normale din perioada anterioara bolii. Pacientii pot avea un sentiment de vinovatie pentru faptul ca au supravietuit si un sentiment de lnerabilitate fata de boli. Probabil cea mai grava preocupare este teama persistenta de revenire a bolii (sindromul lui Damocles).
Pacientii la care tratamentul nu a at succes au alte probleme, legate de deces.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor