mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Malnutritia protein-calorica
Index » Nutritia » Malnutritia protein-calorica
» Tratament

Tratament







in cazul unei MPC usoare sau moderate, orice eniment precipitant trebuie inlaturat, iar ingestia de proteine si energie (in functie de greutatea ideala) ar trebui sa fie crescuta suficient pentru a permite acoperirea deficientelor. Este adecvata administrarea de multivitamine la toti acesti pacienti. Este de asemenea esential ca in timpul reechilibrarii, administrarea mineralelor si a oligoelementelor sa se faca adecvat pentru a preni dezvoltarea hipopotasemiei, hipomagneziemiei, hipofosfatemiei, tulburari care ameninta viata. Cei mai multi pacienti care pot manca si inghiti pot fi tratati oral. Totusi, daca anorexia reprezinta o problema importanta sau daca pacientul este edentat, dieta trebuie suplimentata cu formule lichidiene (modulul 77) fie per os, fie prin alimentatie enterala asistata (modulul 78).


Tratamentul unei MPC sere este mult mai urgent si mult mai complicat din mai multe moti.
1. Bolile precipitante tind sa fie mult mai sere si mai dificil de tratat si este posibil sa nu poata fi refacuta balanta compusilor azotati pana cand infectia si febra nu sunt stapanite.
2. Gradul de malnutritie in sine poate impiedica refacerea dupa afectiuni amenintatoare de viata asociate, deci interntia precoce cu alimentatie enterala asistata sau nutritie parenterala (modulul 78) poate fi necesara de urgenta.
3. Introducerea de factori nutritivi in tractul gastrointestinal poate sa determine prin ea insasi diaree datorita atrofiei mucoasei intestinale si a scaderii enzimelor pancreatice si intestinale, iar nutritia parenterala integrala poate fi necesara.


4. Situatiile deficitare asociate sunt frecnte si trebuie avut grija la administrarea de multivitamine, oligoelemente si toate mineralele esentiale, astfel incat aceasta sa fie in cantitate suficienta pentru resilirea rezerlor organismului.

Recuperarea la adulti poate fi lenta si limitata, dar la copii este cuprinsa intre 3 si 4 luni. Programe complete de educatie nutritionala, stimulare psihosociala si reabilitare ar trebui instruite in toate cazurile.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor