mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Deficitul si excesul de vitamine
Index » Nutritia » Deficitul si excesul de vitamine
» Biotina

Biotina





Biotina (ura 79-l) are rol de cofactor in carboxilazele mamiferelor. Vitamina este ingerata in principal sub o forma legata de proteine, este hidrolizata de biotinidaza pancreatica si este absorbita probabil printr-un proces activ. Ratia zilnica recomandata este prezentata in elul 72-l.

In cadrul celulelor, biotina se leaga covalent de apocarboxilaze, pentru a forma 4 haloenzime care catalizeaza incorporarea bicarbonatului in substrat, acetil CoA carboxilaza, piruvat carboxilaza, metilcrotonil CoA carboxilaza, propionil CoA carboxilaza. Deficienta biotinei la om surne cel putin in trei circumstante: consum prelungit de albus crud (care leaga biotina in intestin si ii scade absorbtia), in malabsorbtie, ca o componenta a malnutritiei protein-calorice, dupa nutritie parenterala fara suplimentare cu biotina si la persoanele cu multiple deficite de carboxilaza datorate anomaliilor la nivelul holocarboxilaz-sintetazei sau biotinidazei. In toate situatiile, manifestarile caracteristice deficitului de biotina sunt asemanatoare cu cele ale carentei de acizi grasi esentiali si constau in dermatita periorala, conjunctita, alopecie, ataxie si, la copii, intarzierea dezvoltarii psihice. in plus, deficitul de multiple carboxilaze poate produce afectare neurologica severa si eliminare urinara de acizi organici.
Diagnosticul se poate sili prin edentierea scaderii excretiei urinare a biotinei sau prin demonstrarea rezolutiei bolii la administrarea de 100 mg/zi biotina.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor