mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Principii generale de tratament in cancer
Index » Notiuni de oncologie generala » Principii generale de tratament in cancer
» Terapia genica

Terapia genica







Este o tehnica de tratament anticanceros in care o gena functionala este transfectata (inserata) in celulele unui bolnav cu cancer pentru a corecta o eroare genica. Aceasta metoda se aplica la om din anii 1990.(21).
Exista mai multe tehnici pentru transfectia genei functionale.
. coprecipitarea cu fosfatul de calciu;


. folosirea complexelor de ADN cu lipide sau cationi;

. incapsularea genei in cule lipidice sau eritro-cite;
. microinjectii directe sau folosirea de micropro-iectile de tungsten de mare viteza;
. cel mai recent drept ctor pentru gena functionala se folosesc virusurile cu ADN si ARN (predominant cu ARN).
Terapia genica cat si vaccinurile ce folosesc o anumita oncogena reprezinta metodele de viitor in tratamentul bolii canceroase.


Hipertermia (termoterapia)
Utilizarea caldurii in terapia cancerului nu este o metoda noua. Sunt observatii foarte chi, consemnate in papirusurile antice egiptene care atesta folosirea acestei metode terapeutice. Primul .aparat modern ce a utilizat caldura in tratamentul cancerului dateaza din 1898. Descoperirea radioactivitatii si introducerea sa rapida in tratamentul cancerului a dus la neglijarea tehnicilor de termoterapie. Deoarece metodele descrise pana in prezent nu au reusit sa rezol toate cazurile de cancer, incepand din anii 1970 studiile privind termoterapia au fost reluate iar in anii 1980 s-au perfectionat tehnologiile de producerea caldurii pentru tratamentul tumorilor, fara risc pentru bolnavi.
Dupa anii 1990 au inceput sa fie comunicate rezultate.


Date de termobiotogie

Cercetarile au demonstrat pe culturi de celule normale si tumorale efectul citotoxic al caldurii. Acest efect este mai mare asupra celulelor tumorale decat asupra celulelor sanatoase. S-a dodit ca citotoxicitatea data de caldura este mult mai importanta asupra celulelor aflate in mediu hipoxic si acid, spre deosebire de radiatiile ionizante cu efect in special asupra celulelor bine oxigenate. Efectul hipertermiei se datoreaza:
- unor modificari de structura si permeabilitate la nilul membranelor celulare;
- unor modificari cantitati si calitati ale proteinelor de transport;
~ existentei unor modificari cantitati si calitati ale receptorilor celulari (membranari, nucleari).
Sunt autori ce considera ca termoterapia influenteaza factorii de crestere tumorali. In plus, se stie ca vasele de neoformatie ce asigura nutritia tumorii au o structura mai fragila si nu au capacitatea sa se adapteze unui flux sangvin crescut consecutiv hipertermiei care determina efractia lor. Astfel tesutul tumoral ramane fara substrat nutritiv si celulele mor.




Probleme de tehnica

Pentru a atinge o temperatura optima din punct de dere terapeutic, aproximativ 42°C in volumul tumoral, s-au imaginat o serie de tehnologii dintre care mentionam:
Termoterapia locala foloseste undele electromagnetice. Aparatele creeaza un camp electromagnetic ce inglobeaza tumora. Prin agitatie moleculara se produce caldura si cresterea temperaturii locale, fara a aa loc fenomenul de ionizare. Acest tip de termoterapie este de doua feluri:
. brahitermoterapie (sau termoterapia invaziva) -sursa electromagnetica este plasata in contact cu tumora sau in tumora;
. teletermoterapia (sau termoterapia neinvaziva). - sursa de caldura este situata la distanta de tumora;
. o tehnica mai recenta foloseste undele mecanice, care au dezavantajul ca produc o temperatura mai mare de 82°C ceea ce permite aplicarea lor numai in tumori mici pentru un timp foarte scurt, de ordinul secundelor, pentru ca distructia tisulara este foarte mare.
Termoterapia regionala foloseste perfuzii cu un lichid incalzit in circulatie extracorporeala si in asociere cu un agent citostatic. Este folosita in tratamentul sarcoamelor tesuturilor moi ale membrelor, membrul bolnav fiind izolat datorita circulatiei extra-corporeale. Autorii japonezi o folosesc in combinatie cu chimioterapia in carcinomatoza peritoneala cu punct de plecare in neoplasmele tubului digestiv.
Termoterapia generala presupune incalzirea intregului organism. Ea ridica numeroase probleme si determina frecnt complicatii fatale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai