mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Evolutia naturala a cancerului
Index » Notiuni de oncologie generala » Evolutia naturala a cancerului
» Metastazarea

Metastazarea







Prin metastazare se intelege migrarea celulelor maligne de la nivelul tumorii primare in alte tesuturi si organe, aflate la distanta de tumora primara, unde se fixeaza si se dezlta pe cont propriu, formand initial micrometastaze, care prin dezltare devin macrometastaze sau cancere secundare. Diseminarea la distanta sau metastazarea cuprinde mai multe etape:
- desprinderea celulelor maligne din masa tumo-rala primara;
- patrunderea celulelor maligne in vasele sangvine sau/si limfatice;


- vehicularea acestora in torentul circulator;

- oprirea in microcirculatia organelor sau tesuturilor unde se dezlta micrometastaza;


- extravazarea din microcirculatie;

- nidarea celulelor maligne in respectivele tesuturi sau organe;


- dezltarea coloniilor de celule tumorale.In procesul de diseminare la distanta importante sunt:
. caile de diseminare (metastazare);


. mecanismul de diseminare (de metastazare);

. distributia metastazelor;


. momentul aparitiei metastazelor;

. boala minima reziduala.


Caile de metastazare

a) Calea vasculara: este poate cea mai importanta. Celulele maligne desprinse din tumora primitiva, patrund in capilarele venoase de neofor-matie ce au o permeabilitate mai mare decat cele normale. Astfel ajung in torentul circulator, fenomen cunoscut sub numele de intravazare. De aici sunt vehiculate fie singure, fie sub forma de microem-bolusuri, faza numita citemie neoplazica. O mare
parte din aceste celule sunt distruse in torentul circulator, insa altele supravietuiesc pentru ca pot adera unele la altele formand microembolusuri (agregare homotipica) sau pot adera la elementele urate ale sangelui cu formare de asemenea de microembolusuri (agregare heterotipica). Celulele aflate in centrul microembolusului sunt protejate de cele aflate la periferie si supravietuiesc. O data aparute aceste embolusuri, ele se pot opri in micro-circulatia unui organ sau tesut de unde celulele r extravaza. Extra-vazarea este rezultatul unor fenomene complexe si secventiale.
Celulele neoplazice stimuleaza celulele endote-liului vascular, determinand retractia acestora, urmata de insinuarea celulelor maligne pe sub celulele endo-teliale cu atasarea la membrana vasculara, ce va fi degradata dupa un mecanism asemanator degradarii membranei bazale. In felul acesta, celula maligna paraseste lumenul vascular si se va fixa in organul sau tesutul respectiv (nidare). Ele se r replica si prin secretia factorului angiogenic (Folkman), se r forma neovasele ce r asigura nutritia tumorii.
Celulele ce formeaza metastaza, de regula au acelasi tip morfologic ca cele din tumora primitiva. In anumite situatii insa, ele pot avea caractere diferite fata de celulele tumorii primare. Nu toate celulele care se desprind din tumora, r ajunge sa dea metastaze. Din metastaza formata se pot desprinde celulele ce pot repeta acelasi circuit, cu aparitia altor metastaze (metastazare in cascada sau metastaza metastazei). Pe cale vasculara disemineaza toate cancerele.
b) Calea limfatica. Celulele maligne se desprind din tumora primara si patrund in canalicule limfatice fie sub forma de coloana (permeatie) fie sub forma de embolusuri. Ele ajung pe calea aferenta la ganglionii limfatici cei mai apropiati de tumora primara, unde soarta lor poate fi diferita:


- depasesc ganglionii limfatici si ajung in statii limfatice mai indepartate;
- pot patrunde in jonctiunile dintre capilarele ve-noase si limfatice existente la nivelul ganglionilor limfatici, si de aici in torentul circular;
- unele celule maligne sunt distruse chiar la nivelul ganglionilor limfatici, altele se multiplica, invadeaza in totalitate ganglionul putand sa-i depaseasca capsula. Tesuturile din jur sunt invadate producand fixarea ganglionilor unii la altii cu formarea unui bloc adenopatic; de aici celulele migreaza spre statiile urmatoare si ajung fie in canalul toracic pe stanga, fie in marea vena limfatica pe dreapta, ce se varsa in confluentul venos jugulo-subclavicular.
Pe cale limfatica disemineaza mai ales carcinoa-mele si exceptional sarcoamele.
c) Calea peritoneala. Este caracteristica tumorilor ovariene si mai rar pentru cancerul endometriai sau al tubului digestiv, ce a depasit seroasele.
d) Calea trompelor utefine, caracteristica cance-relor ovariene. Celulele neoplazice desprinse din tumora ovariana pot patrunde in trompe si de aici in cavitatea uterina, migrand apoi prin canalul cervical in vagin unde pot forma metastaze prin imtare, (importanta examinarii vaginului cu valve pentru ca la tuseul vaginal, unele metastaze pot trece neobservate fiind moi si mimand mucoasa vaginala).
e) Calea bronhiilor, pentru cancerele pulmonare si mai rar pentru cancerele laringiene si traheale.
f) Calea lichidului cefalo-rahidian, pentru tumorile cerebrale. Elementele neoplazice dintr-o tumora primitiva cerebrala se pot fixa intr-un alt segment al SNC.
g) Extensia de-alungul tecilor nervilor si mai ales a radacinilor nerase explica meningita carcino-matoasa.
Mecanismele metastazarii


- Embolizarea

- Permeatia


- Imtarea




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai