mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
Index » Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica » Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
» Tehnica

Tehnica







Din punct de vedere tehnic CPRE este procedeul endoscopic cel mai dificil de executat. in afara de abilitatea tehnica, rabdarea si perseverenta sunt esentiale pentru bunul mers al acestui tip de endoscopie.
Pacientul se pozitioneaza initial in decubit lateral stang, pe o masa radiologie transparenta. Deoarece endoscopul are vedere laterala pasajul acestuia pana in stomac se face oarecum "orb\", necesitand experienta. Orietarea in cavitatea gastrica, din acelasi motiv ca cel enuntat mai sus, se face dificil, cea mai usoara cale de a ajunge la pilor fiind marea curbura gastrica pe care endoscopul aluneca prin impingere. Odata endoscopul ajuns in fata pilorului, se ridica varful instrumentului astfel ca pilorul apare ca un "soare care apune\". in acest moment endoscopul este in duoden. rful endoscopului este ridicat si rotit catre dreapta, apoi endoscopul este rotit cu totul catre dreapta simultan cu impingerea lui in a doua portiune a duodenului, manevra intrerupandu-se in momentul in care se vizualizeaza papila ter. Acum duodenoscopul se afla in pozitie "lunga\" (. 2), incarcand marea curbura. Mentinandu-se contactul vizual cu papila ter, endoscopul este retras astfel incat de pe marea curbura ajunge in contact cu mica curbura, traiectul aparatului in aceasta pozitie numita "scurta\" fiind intre orificiul bucal si duoden aproximativ rectiliniu, de circa 65 cm (. 3). Aceasta este pozitia optima pentru canularea cailor biliare si pan-creatice. Mentinerea aparatului in aceasta pozitie se face prin pozitionarea pacientului in decubit ventral.



Cheia pentru a reusi canulatia papilei este data de gasirea unei pozitii corecte a endoscopului in fata orificiului papilar. Miscari fine repetate ale varfului endoscopului pe toate gradele de libertate determina in final, de cele mai multe ori, nu numai canularea orificiului papilar dar si cateterizarea succesiva a duetelor pancreatice si biliare.
Daca ampula nu poate fi vazuta de la inceput endoscopistul este obligat sa cerceteze tot peretele medial al duodenului doi pornind dinspre distal si urcand catre genunchiul superior. O atentie deosebita trebuie acordata posibililor diverticuli de la acest nivel care pot ascunde in interior orificiul papilar. De asemenea, in conditiile existentei papilei ter minore, trebuie tinut seama de faptul ca papila major se deschide intotdeauna inferior de prima.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai