mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
Index » Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica » Endoscopia cailor biliare sl pancreatice
» Cpre diagnostica

Cpre diagnostica







Endoscopie
Cu toate ca rolul diagnostic principal ii revine examinarii radiologice, imaginile vizualizate endoscopie in special de la nivelul duodenului descendent pot aduce informatii pretioase. Astfel sunt descoperite ulceratii benigne, infiltratii maligne de vecinatate sau tumori ampulare. Devieri ale traiectului duodenal sau stenoza ale acestuia consecutive unor procese expansive de vecinatate pot de asemenea sa fie vizualizate.
Pentru tumorile ampulare sau periampulare duo-denoscopia ofera posibilitatea recoltarii de biopsii ce pot transa diagnosticul de benignitate sau malignitate si pot determina originea initiala a tumorii din punct de vedere histologic. Toate biopsiile trebuie luate la sfarsitul procedurii pentru ca, posibila sangerare consecutiva sa nu ingreuneze efectuarea celorlalte manevre.


Informatii importante se obtin si despre starea papilei. Ea poate fi edematiata, tumefiata, scleroasa sau, din contra, hipertrofica, spastica sau beanta, plata sau protruzata de catre un calcul inclavat.


Radiologie

Daca se suspecteaza un diagnostic de pancreatita cronica, inainte de injectarea in caile pancreatice de substanta de contrast este necesara efectuarea unei radiografii abdominale simple care poate evidentia microcalcifieri la nivelul parenchimului pancreatic.In timpul procedurii endoscopice este foarte utila prezenta unui radiolog care sa manevreze echipamentul radiologie concomitent cu diversele faze ale endoscopiei astfel incat, pe de o parte endoscopistul sa poata fi atent la procedura in sine, iar pe de alta parte sa se obtina cele mai bune imagini radiologice. Pentru opacifierea duetelor biliare si pancreatice poate fi folosita orice substanta de contrast pe baza de iod insa, concentratia acesteia este importanta. Daca mediul de contrast este prea dens, calcuin din caile biliare pot fi acoperiti, iar daca este prea diluat, exista riscul supraumplerii duetelor pancreatice. Wirsung-ul trebuie opacifiat pana la nivelul cozii pancreasului; de asemenea se opacifiaza ramurile laterale, dar injectarea cu presiune urmata de opacifierea acinilor si producerea parenchimogramei conduce aproape invariabil la declansarea unui episod de pancreatita acuta (. 4).In timpul colangiografiei substanta de contrast trebuie introdusa in cantitate suficienta pentru a opacifia in totalitate arborele biliar (. 5) (chiar si cel dilatat), iar imaginile de calculi sa se detaseze clar inconjurate de substanta de contrast. Nici un gest terapeutic nu va fi efectuat pana ce diagnosticul de coledocolitiaza nu a fost pus cu certitudine (. 6).In cazul unor leziuni stenotice biliare sau pancreatice este necesara opacifierea canalelor atat sub, cat si suprastenotice. Uneori injectarea substantei trebuie efectuata sub presiune, motipentru care, in mod deliberat canula se impinge pana la capatul stenozei (- 7).



Complicatii
Principalele complicatii ce pot sa apara in urma CPRE diagnostice si terapeutice sunt: colangita, hemoragia si perforatia duodenala.
Morbiditatea si mortalitatea dupa CPRE diagnostica este de 1%, respecti0,1%, iar morbiditatea si mortalitatea dupa realizarea unei manevre terapeutice este 10%, respecti1%.
O mentiune speciala merita hemoragia aparuta dupa sfincterotomie, care poate fi semnificativa cantitatinecesitand in 50% din cazuri laparotomie cu scop hemostatic.
Mai rar apar probleme datorita unei perforatii retroduodenale sau datorita impactarii sondei baschet, in caile biliare, cu un calcul mai mare decat orificiul de sfincterotomie, astfel incat nu poate fi indepartat.

Pancreatita si colangita sunt complicatii care se pot dezvolta la ore sau zile consecutive manevrei, motipentru care se recomanda, la pacientii la care s-a efectuat un procedeu terapeutic, sa se continuie antibioterapia pentru inca cel putin 24 ore.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai