mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Aparatura sl instrumentar
Index » Notiuni de chirurgie laparoscopica » Aparatura sl instrumentar
» Videocamera

Videocamera







Videocamera este o adevarata "retina electronica\" (Cartmill). Cuplarea ei in sistemul optic are o serie de avantaje:
- chirurgul are posibilitatea sa urmareasca campul operator pe o imagine in care structurile anatomice pot depasi pana la de 10-l5 ori dimensiunile lor normale;
- echipa de ajutoare (camerman, asistent.sora) participa astfel actila interventie;
- imaginile pot fi memorizate de benzi video sau fotografii.
O videocamera buna trebuie sa fie mica si usoara. Dupa modalitatea de racordare la laparo-scop distingem mai multe tipuri:
- Videocamerele care fac corp comun cu laparoscopul, implica riscul infiltrarii solutiei de sterilizare intre elementele sistemului optic, ceea ce dupa o anumita perioada de folosire duce la deteriorare.
- Videocamerele detasabile de laparoscop sunt mai durabile. Ele nu sunt supuse sterilizarii, dar pentru utilizare este necesara invelirea lor intr-un manson de polietilena (sterilizat la etilen oxid) care sa acopere atat camera cat si 1,5-2 m din cablul ei. Astfel, manevrarea ei de catre cameraman este posibila cu respectarea regulilor de asepsie. in locul mansonului de polietilen se poate utiliza si manson de panza. Extremitatea distala a videoca-merei prezinta un sistem cu filet pentru cuplarea la


laparoscop. La capatul proximal se insera un cablu care face legatura cu unitatea de control a camerei.
- Laparoscoapele moderne au videocamera situata la varful instrumentului, iar sistemul de prisme si lentile Hopkins nu mai este necesar. Imaginea este de foarte buna calitate.
La laparoscoapele obisnuite, punerea la punct a imaginii se obtine actionand inelul de focalizare al camerei pana cand se aliniaza marcajul sau cu cel de pe partea fixa a aparatului (de obicei sunt puncte colorate). Aparatele moderne dispun de un sistem automat de focalizare, iar reglarea manuala devine necesara numai la distante foarte mici fata de structurile anatomice.
Manevrarea videocamerei revine cameramanului, care trebuie sa se familiarizeze mai intai la simulator cu particularitatile acestui instrument. Experienta sa are un rol foarte important in reusita interventiei laparoscopice.
Sensibilitatea camerei se situeaza intre 7-l5 lucsi, cifra care exprima intensitatea minima a luminii la care se mai obtin imagini utilizabile. in ciuda miniaturizarii la care s-a ajuns, aceste performante sunt dintre cele mai bune si cu siguranta ca in viitor ele vor fi depasite.


Rezolutia este definita prin numarul liniilor orizontale percepute separat intr-un camp. Sistemul Storz dispune de o rezolutie de 300 de linii.
O situatie aparte necesita a fi mentionata: atunci cand se lucreaza si cu un al doilea endo-scop (de exemplu cand se executa coledocoscopia laparoscopica), este ideal ca cele doua imagini sa apara pe un singur monitor. Acesta este sistemul dual: "imagine in imagine\". Campul mic, al coledo-coscopului, este redat intr-un "cartus\" pe ecranul monitorului. Pentru aceasta este insa nevoie de o a doua sursa de lumina si de o unitate de procesare care incorporeaza cele doua imagini. Avantajul acestui dispozitieste ca permite atat urmarirea coledocoscopului in imaginea abdominala, cat si aspectele preluate din lumenul biliar. in lipsa unitatii de procesare, imaginile sunt proiectate pe monitoare separate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Notiuni de chirurgie laparoscopica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai