mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Aparatura sl instrumentar
Index » Notiuni de chirurgie laparoscopica » Aparatura sl instrumentar
» Pensele

Pensele







Pensele sunt, la randul lor. de mai multe feluri, in functie de manevrele carora le sunt destinate:
a. Pensele de prehensiune sunt cele mai utilizate pentru pozitionarea diverselor organe in vederea disectiei. Ele sunt prevazute de obicei cu un sistem de blocaj autostatic (cremaliera) capabil sa mentina inchiderea dorita de chirurg. Ele sunt in general atraumatice dar, dupa folosiri repetate sau in cazul organelor inflamate prehensiunea pierde din eficienta si structurile scapa dintre falcile pensei. Din acest motiv, au fost create si pense traumatice, prevazute cu dinti fini. Ele presupun insa riscul perforarii organelor catare. O alternativa preferabila o ofera pensele de prehensiune puternice, cu diametrul de 10 mm (pensele Babcock), care sunt extrem de utile in situatii diverse si di-
ficile: in colecistita acuta sau la fractionarea stomacului, colonului etc. Pentru situatii speciale au fost imaginate pensele roticulator a caror extremitate distala este flexibila si poate fi incurbata pana la un unghi de 90°.


b. Pensele de disectie sunt necesare mai ales la prepararea elementelor pediculare. Exista pense drepte si pense curbe (dintre care mentionam di-sectorul Maryland), pensele "flamingo\" si cele in unghi drept. Multe dintre ele pot fi cuplate la sistemul de electro-chirurgie.
c. Pensele de extractie. Cea mai utilizata pensa "aligator\" sau "crocodil\", cu dinti de dragon, care serveste la extragerea diverselor tesuturi sau organe (de exemplu a culei biliare). Diametrul ei este de 10 mm.

Foarfecele
Foarfecile sunt si ele mult diversificate. Dintre cele mai uzuale, face parte foarfeca "in cioc de paal\". Mai exista foarfeci drepte si curbe (ca de exemplu foarfeca Mayo). Ele sunt folosite pentru sectionarea aderentelor nevascularizate si intr-o oarecare masura la disecarea colecistului din patul sau. Unele dintre foarfeci pot fi cuplate la sistemul de electrochirurgieIntrucat posibilitatile de a le mentine ascutite sunt limitate, in ultimul timp s-au conceput foarfeci ale caror brate pot fi inlocuite cand este necesar.
Instrumentele de electrocoagulare/sectionare
Instrumentele de electrocoagulare /sectionare au fost deja prezentate.



Portacele si acele

Odata cu dezvoltarea chirurgiei laparoscopice avansate a aparut necesitatea realizarii suturilor intracorporeale. In acest scop au fost imaginate diferite tipuri de portace si ace.
a. Portacele pot fi simple, destinate numai suturii propriu-zise. Ele sunt drepte sau curbe ca de exemplu portacul Reddick-Saye. O combinatie intre portac si foarfece o reprezinta portacul Dorsey, care permite executarea a trei manevre cu acelasi instrument: sutura, realizarea nodului intracorporeal si sectionarea firului.
O mentiune speciala o merita instrumentul Endo Stitch (Auto Suture) care serveste in acelasi timp realizarii suturii si a nodului intracorporeal. El reduce foarte mult timpul de executie si este usor manevrabil.
b. Acele sunt de trei tipuri: drepte, curbe si in forma de schiuri, ultimele fiind produse speciale pentru chirurgia laparoscopica. Acele curbe se introduc cel mai greu in catatea peritoneala; porta-cul trebuie sa prinda firul de la 5 mm de locul sau de fixare in ac si astfel se introduce acul printr-un trocar cu diametrul de 10 mm.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de chirurgie laparoscopica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai