mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul chirurgical al tulburarilor de tonus sl de miscare
Index » Neurochirurgie » Tratamentul chirurgical al tulburarilor de tonus sl de miscare
» Diagnostic - diagnosticul prenatal

Diagnostic - diagnosticul prenatal







Diagnosticul prenatal al acestei afectiuni este posibil in 66-70% din cazuri (7).
Ecografic se constata, incepand cu saptamana a 14-a, persistenta extracelomica a anselor intestinale acoperite de o membrana ecogena (ce nu poate fi observata in gastroschizis), cu insertia cordonului ombilical la nivelul acestei membrane (22-35% rezultate fals negative). Daca in urma examinarii ecografice a fost diagnosticat un omfalocel, este necesara examinarea repetata, pentru decelarea eventualelor malformatii asociate. Malformatiile asociate ce nu au putut fi diagnosticate ecografic prenatal sunt: displazia renala, atrezia de esofag, hernia diafragmatica, hipoplazia pulmonara si sindromul Beckwith-Wiedemann.


Masurarea diametrului biparietal precum si masurarea lungimii femurale ofera date despre intarzierea in crestere. Este importanta determinarea dimensiunilor defectului parietal, precum si a diametrului abdominal si a lumului viscerelor herni-ate, pentru a putea sili daca repararea defectului este posibila prin sutura primara.
Ecografia permite efectuarea distinctiei intre leziunile cu prognostic bun (omfalocel forma minora) si cele cu prognostic rezervat (prezenta ficatului in sacul omfalocelului, prezenta malformatiilor asociate).
Depistarea prenatala a defectului duce la incadrarea nasterii in grupa cu risc fetal crescut si necesita monitorizare atenta precum si indrumarea spre un centru de specialitate.
Dozarea a-fetoproteinei in sangele matern a decelat valori crescute cand fatul prezinta omfalocel. Valorile crescute recomanda amniocenteza.
Determinarea, prin imunocantitatie, a valorilor acetilcolinesterazei in lichidul amniotic poate face distinctia intre defectele de tub neural (valori crescute) si defectele peretelui abdominal (valori normale).
Prin fetoscopie se pot preleva esantioane de sange fetal, din care, prin cariotipare, se pot obtine informatii despre eventualele anomalii cromo-zomiale (risc crescut la mamele de peste 35 de ani).


Diagnosticul postnatal

La nastere, simpla inspectie sileste diagnosticul pozitiv. Se observa o formatiune tumorala, de obicei sesila, ce ocupa regiunea ombilicala, inlocuind peretele abdominal anterior ce lipseste la acest nivel. Cordonul ombilical este imtat in partea inferioara a sacului. Viscerele continute in sac difera in functie de dimensiunile acestuia (2).
Perimetrul bazei toracelui si diametrul toracic antero-posterior sunt reduse, posibilitatea reintegrarii ficatului sub bolta diafragmatica si a refacerii peretelui abdominal depinde de raportul dintre dimensiunile bazei toracelui si ale omfalocelului.


De regula, diametrul defectului parietal este mai mare sau egal cu cel al omfalocelului. Uneori in omfalocele mari defectul parietal poate ocupa toata latimea abdomenului. Exista insa si cazuri cu diametrul defectului parietal mai mic decat cel al omfalocelului, cu un aspect pediculat al tumorii. in aceste cazuri, prin bascularea tumorii, pot sa apara tulburari de tranzit sau tulburari vasculare.
La cazurile cu defecte mari este necesara evaluarea atenta a eventualelor malformatii cardiace asociate.In cazul formelor incomplete de omfalocel, diagnosticul poate sa ne scape. Dupa cateva zile, odata cu detasarea ombilicului si a gelatinei Warton se observa evisceratia unei anse intestinale prin inelul ombilical.

Membrana omfalocelului de dimensiuni mari se poate rupe in timpul nasterii, avand drept consecinta evisceratia anselor intestinale, cu cordonul ombilical atasat de restul de membrana cu risc de dezltare a unei peritonite.
La nastere membrana este supla, sidefie, transparenta, prin ea observandu-se ansele intestinale. Dupa cateva ore (datorita deshidratarii) devine opaca, cenusie si friabila, daca nu este protejata.
Diagnosticul diferentialIn cazul formelor minore, mai ales a celor incomplete, diagnosticul diferential se face cu hernia ombilicala. Caracteristic pentru omfalocel este lipsa tegumentului la nivelul formatiunii tumorale; tegument care este normal in cazul herniei ombilicale.
Formele rupte de omfalocel se preteaza la diagnostic diferential cu laparoschizisul. Atasarea cordonului ombilical la restul de sac rupt precum si aspectul normal al anselor intestinale transeaza diagnosticul in faarea omfalocelului (7).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor