mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
Index » Neurochirurgie » Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
» Investigatii paraclinice

Investigatii paraclinice







AbC comporta deseori dificultati in silirea diagnosticului, dificultati care cresc cand trebuie sa silim forma etiopatogenca a abcesului. Pentru ca diagnosticul si implicit tratamentul sa fie corecte, sunt necesare date suplimentare despre sediul, forma si numarul AbC. Dintre investigatiile neurochirurgicale, urmatoarele au valoare diagnostica in AbC:
Radiografia craniana simpla. Este un examen neurochirurgical de rutina. Valoarea informationala a datelor furnizate este deosebita pentru constatarea unei fracturi craniene cu sau fara infundare osoasa; prezenta de corpi straini intracranieni (eschile, schije, alice etc); edentierea unui focar de osteita.
CT-scan constituie metoda diagnostica de electie in AbC, relevandu-se atat AbC cat si modificarile structurale cerebro-ventriculare. Imaginile obisnuite obtinute cu CT-scan in AbC, sunt urmatoarele (10): - deplasarea sistemului ventricular; - aspectul de leziuni cu densitate scazuta central si cu inel hiper-dens demarcat clar periferic (. 1). Dupa injectarea intrarvenoasa a unui produs iodat de contrast, diagnosticul este aproape cert, datorita edentierii hiperdensitatii capsulei abcesului, ceea ce constituie un aspect caracteristic (. 2). Prin aplicarea CT-scan se pot sili sediul, numarul si chiar forma procesului expansiv intracerebral. De asemenea prin CT-scan s-au putut edentia stadiile de dezvoltare a AbC (6). CT-scan a permis de asemenea sa se dirijeze actul chirurgical asupra colectiei purulente si sa se urmareasca si evolutia postoperatorie, rezolvand totodata si dificultatile investigarii fosei cerebrale posterioare si regiunilor anatomice dificil de explorat (trunchi cerebral, nudei bazaii).
RMN constituie o metoda neuroimagistica superioara in investigarea SNC cu valoare informationala majora in edentierea AbC. Desigur ca RMN are indicatie de efectuare in AbC dispuse in structurile liniei mediene (trunchi cerebral, nudei bazaii), sau in fosa craniana posterioara (13).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor