mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
Index » Neurochirurgie » Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
» Diagnostic diferential

Diagnostic diferential





Acesta se efectueaza cu toate procesele expansive intracraniene, atat tumorale cat si inflamatorii (ex. tuberculom) sau parazitare (ex. chist hidatic). De asemenea in primele faze ale AbC se impune diagnosticul cu tromboflebita corticala si meningita bacteriana.

Evolutie
Evolutia AbC este c*e multe ori imprezibila. S-au descris doua modalitati majore de evolutie a AbC:
1. Agravarea brusca a simptomatologiei. AbC neoperat se poate agrava oricand, in orice moment al evolutiei sale, fie prin ruptura, fie prin fenomenul de angajare - complicatie posibila a oricarui proces inlocuitor de spatiu intracranian. Fenomenul de angajare sau herniere temporala si a amigdalelor ce-rebeloase se intalneste frecvent in evolutia AbC.
2. Evolutia progresiva pseudotumorala. Evolutia progresiva a AbC fara nici un fenomen inflamator local sau general a fost remarcata de catre toti autorii.
Evolutia clinica in functie de stadiul anatomic al dezvoltarii abcesului. Clasic, se considera ca evolutia AbC, in functie de stadiile anatomice, imbraca trei modalitati, si anume:
- evolutie acuta - aspect evolutiv de encefalita supurativa;
- evolutie subacuta - aspect evolutiv de abces colectat;


- evolutie cronica - aspect evolutiv de abces incapsulat.

Practic, putem considera ca abcesele neincapsulate evolueaza acut si subacut, iar abcesele incapsulate evolueaza cronic. Desigur exista si posibilitatea, mai rara, ca encefalita supurativa sa evolueze subacut sau chiar lent. Aceasta se explica prin scaderea rulentei microbiene si a intensitatii reactiei parenchimului cerebral. Si abcesele incapsulate pot evolua acut, in cazul cand surne o complicatie brutala (ruptura abcesului sau sindrom de angajare).
Antibioticele si corticoterapia au schimbat evolutia AbC, asa incat elementele esentiale - rulenta microbiana,si reactia parenchimului cerebral - au trecut pe al doilea .




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor