mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Procese expansive intracranient
Index » Neurochirurgie » Procese expansive intracranient
» Tumorile intracraniene

Tumorile intracraniene





Prin proces expansiintracranian se intelege orice proces inlocuitor de spatiu, dezvoltat in cutia craniana, indiferent de natura sa: tumori, colectii sangvine (hematoame), malformatii arterio-venoase, procese inflamatorii expansive (abcese, empieme, tuberculoame, gome), parazitoze, pseudotumori. Mai mult de jumatate din numarul proceselor expansive intracraniene sunt tumori. Tumorile intracraniene primare deriva din tesutul nervos propriu-zis, meninge, resturi embrionare, radacinile nervilor cranieni si hipofiza. Metastazele cerebrale sunt tumori intracraniene secundare.
Pseudotumorile cerebrale includ toate cazurile care prezinta o simptomalogie de tumora cerebrala, inclusifenomene de hipertensiune intracraniana, produse in afara unui proces expansiintracranian. Etiopatogenia lor este data de diverse afectiuni cerebrale sau extracerebrale (infectii, intoxicatii, tulburari meolice) sau intra in complexul diferitelor boli ale altor sisteme sau organe (insuficienta cardio-respiratorie, endocrinopatii etc.).
Vor fi dezbatute pe larg separat tumorile intra-craniene, tumorile hipofizare, supuratiile chirurgicale endocraniene. Referitor la tuberculoamele intra-craniene si parazitozele cerebrale, acestea nu vor fi dezbatute in tratatul de chirurgie, intrucat sunt afectiuni destul de rare si cu specific pur neuro-chirurgical.

Date generale


Epidemiologie

Incidenta. Tumorile intracraniene (TIC) pentru toate varstele, in raport cu celelalte afectiuni tumo-rale ale organismului sunt apreciate la 8% dupa datele obtinute necroptic (61). Din toate TIC, metastazele cerebrale reprezinta 25%, procent in continua crestere in ultimii ani (61).In Marea Britanie datele oficiale releva 5 cazuri de TIC/100 000 locuitori/an [61]. Alte statistici arata o rata de incidenta de 8,3/100 000 de TIC primare intr-o arie de populatie perfect controlata pe o perioada de 42 de ani. Extrem de important este ca la copii, tumorile sistemului nervos reprezinta a doua cauza de malignitate dupa leucemie (38).
Odata cu introducerea de rutina a CT-scan si ulterior a RMN diagnosticarea TIC se efectueaza mult mai rapid si cu multa acuratete referitor la specificitatea histopatologica. in aceste conditii incidenta TIC a crescut in mod impresionant in ultimii 15 ani la toate varstele (30).
Localizare. Aproximati2/3 din tumorile intracraniene sunt supratentoriale, iar 1/3 subtentoriale. Dintre tumorile supratentoriale de emisfer cerebral, cel mai des intalnite sunt cele frontale, apoi cele temporale si cele parietale; urmeaza cele intraven-triculare si de nudei bazali. La adulti predomina TIC supratentoriale, iar la copii cele subtentoriale (70%).
Varsta. Este de mentionat ca TIC pot aparea la orice varsta. TIC pot fi congenitale, simptomatologia respectiva aparand la nastere sau imediat dupa nastere. La copii, tumorile subtentoriale sunt mai frecvente sub varsta de 10 ani (aproximatijumatate din tumorile de fosa posterioara sunt me-duloblastoame). La adulti astrocitoamele si oligoden-droglioamele de emisfer cerebral apar mai frecvent intre 20 si 30 de ani, iar dupa 40 de ani se intalnesc mai ales astrocitoame maligne, metastaze si meningioame (el I). Dupa varsta de 70 de ani, datorita investigarii neuroimagistice actuale incidenta TIC a crescut de la 5,7 la 19,1 la 100 000 locuitori (30).

Se constata o anumita dependenta intre localizarea tumorilor, varsta bolnavilor, structura celulara si caracterul cresterii. Astrocitoamele trunchiului cerebral se intalnesc la copii si au o crestere infiltra-tiva. Astrocitoamele cerebeloase care apar la copii si adolescenti sunt tumori mici, relatibenigne si aproape intotdeauna sunt chistice, cu o crestere predominant compresiva, cu o infiltrare foarte redusa in tesutul inconjurator. Astrocitoamele de emisfer cerebral se intalnesc la adult, structura lor celulara este atipica, deseori maligna, cresterea este expansiva, infiltrativa, difuza, rareori chistica.
Sex. Tumorile intracraniene sunt de doua ori mai frecvente la sexul masculin. La sexul masculin apar mai frecvent meduloblastoame, astrocitoame supra- si subtentoriale, pinealoame, iar la sexul feminin mervingioame si tumori hipofizare.
Histopatologia tumorilor intracraniene releva in toate statisticile preponderenta glioamelor de diferite tipuri. Clasic se admite la adulti peste 40% din numarul tumorilor intracraniene il reprezinta glioa-mele, urmand apoi, in ordinea frecventei, meningi-oamele (15%), metastazele (15%), neurinoamele (7,5%) (65). Datele publicate de Teddy (1989) sunt aproximatiegale cu cele rezultate din studiile histopatologice de mai sus, cu exceptia hemangioblastoamelor, care in seriile publicate, reprezinta 2-2,5% (65).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor