mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Procese expansive intracranient
Index » Neurochirurgie » Procese expansive intracranient
» Morfopatologia tic

Morfopatologia tic





Vom contura caracteristicile principalelor riante histopatologice ale tumorilor cerebrale.


Astrocitoamele

Sunt tumori dezvoltate din seria gliala si anume din astrocite. Sunt tumori de origine neuroectoder-mala, derite din nevroglia astrocitara, care in functie de gradul de malignitate, sunt grupate in patru categorii.
Astrocitoamele grad I si II sunt de fapt astrocitoamele benigne, care dupa localizare pot fi:
- subtentorial, frecvent la copil, predominant in emisferele cerebeloase, fiind deseori chistice (si tumora murala mica ce se preteaza la ablatia totala), mai rar in vermis, de unde indeaza secundar ventriculul IV; ele pot avea sediul primitiv si in ventriculul IV (fara tendinta la formare de chist);
- supratentorial, frecvent la adult, in emisferele cerebrale, putand ocupa orice lob, dar cu precadere, in ordine, lobul frontal, temporal, parietal.
Dupa ablatia totala a astrocitoamelor nu se produce recidi. Nu disemineaza pe cale lichidiana. Astrocitoamele supratentoriale au o tendinta de malignizare.

Oligodendroglioamele
Sunt tumori de origine neuroectodermala derite din oligodendroglie, rare la copii (aproximativ 1% dupa Jellinger, 1986). Tumora predomina la adulti (30-50 ani), de sex masculin. Sediul lor este aproape exclusiv supratentorial in emisferele cerebrale, in primele decade, tumora afecteaza nucleii bazali si mai ales talamusul, indand peretii ventriculului III. Tumora poate prezenta calcificari vizibile la radiografie. Sunt tumori cu evolutie lenta (10-l5 ani), cu aspect histologic benign, dar cu posibile diseminari spinale. Dupa clasificarea actuala a OMS, oligo-dendroglioamele sunt tumori in general benigne, fiind cuprinse in gradul II si cand au modificari ana-plazice, corespund gradului III histopatologic (37).
Oligodendrogliomul de gradul II. Macroscopic. Este o tumora dura, slaninoasa, prezentand uneori calcifieri macroscopice si coloratie cenusie-bruna, dificil de delimitat de tesutul cerebral.
Oligodendrogliomul anaplazic (gradul III). Macroscopic: sunt tumori cu zone hemoragice si necroze, indeaza difuz creierul si prezinta degenerari chistice uneori.


Ependimoamele

Ependimoamele sunt tumori de origine neuroecto-dermala provenite din celule adulte ependimare, fie din ependimul ventricular, fie din cel spinal.
Macroscopic. Ependimoamele sunt tumori bine delimitate, de obicei dure, voluminoase, de culoare gri-roscata, mai rareori cu chisturi mici in tumora. Se pot intalni si calcifieri in tumora. Supratentorial pot ocupa mai multi lobi sau o mare parte a ventriculului lateral.
Microscopic. Ependimomul este o tumora bogat celulara, formata din celule poligonale sau cilindrice cu nucleu ol sau rotund si citoplasma granulara. Histologic, ependimoarrnele se impart, dupa Russel, Rubinstein si Lumsden (1959), in cinci categorii: celulare, mixopapilare, epitelioide, mixte si subepen-dimoame. Tipul celular este cel mai frecvent, fiind intalnit pur sau sub forma tipului mixt in 75% din ependimoame. Tipul mixopapilar are un prognostic mai bun decat tipurile celular si epitelioid. Tendinta de malignizare a ependimoamelor este redusa pentru ependimoamele subtentoriale si relativ pronuntata pentru ependimoamele supratentoriale.
Aceste tumori se dezvolta la nivelul ventriculilor cerebrali, aspectul CT-scan fiind caracteristic (. 4).


Tumori ale plexurilor coroide

Cuprind: papilomul si carcinomul coroidian.
Papilomul coroidian. Este o tumora benigna, relativ rara, care apare in primele doua decade de viata cu,prepondereta la sexul masculin. Aceasta tumora este situata in ventriculii cerebrali, supra- si subtentorial. in ventriculul lateral, incidenta papi-loamelor este maxima (76%) urmata de ventriculul IV (16%) si apoi ventriculul III (8%) (38).
Carcinomul coroidian este o tumora maligna, foarte rara, dispusa in ventriculii cerebrali, predo-minent supratentorial. Macroscopic, tumora are aspect hemoragie, cu tendinta la indarea tesutului cerebral adiacent. Aceste tumori sunt incadrate in grupul tumorilor anaplazice, cu gradul de malignitate III, dupa clasificarea OMS (37).




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor