mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Procese expansive intracranient
Index » Neurochirurgie » Procese expansive intracranient
» Craniofaringioamele

Craniofaringioamele







CRF este considerat o tumora disembrioplazica, cu dezvoltare in regiunea selara (21). Denumirea de CRF apartine lui Cushing (1932).
Morfogeneza este disputata intre teoria embrionara (21) si teoria metaplazica a originii CRF, sustinuta de Carmichael (1931). Potrit acestei teorii, tumora ar lua nastere.din celulele diferentiate ale adenohipofizei, pentru ca structura neoformatiei ar fi dominata de formatiuni "paramalpighiene\".
Incidenta. CRF reprezinta 9% din toate tumorile intracraniene la copii (44) si 2,8% din toate TIC pentru toate varstele (64). Dupa datele seriei noastre CRF reprezinta 4,7% din totalitatea TIC, 11,7% din totalitatea tumorilor supratentoriale si 63% din totalitatea tumorilor de regiune selara la copii (13).


Morfopatologie. Macroscopic. Volumul formatiunii este de la dimensiunile unui bob de mazare la cele ale unui mar sau ale unei portocale; in genere atinge marimea unei nuci. Tumora este bine delimitata de o capsula alba, groasa si tare, chiar calci-ficata, care uneori este subtire si fragila. in interior, tumora este formata dintr-o portiune compacta, solida, moale sau dura, de culoare alba-roz, adesea calcificata. Trei sferturi din volumul tumorii este
alcatuit de un chist ce contine un lichid brun-verzui ("ulei de motorina\"), avand cristale de colesterina si celule scuamoase.
lou clinic. Debutul bolii este lent-progresiv, intotdeauna monosimptomatic, treptat adaugan-du-se alte simptome. Timpul scurs de la aparitia primului simptom pana la internare este intre cateva luni si mai multi ani. Semnele de debut frecvente sunt cefaleea, tulburarile de vedere, oprirea in crestere, diabet insipid.
Perioada de stare consta in:


1. Sindromul de HIC, complet (70% cazuri).

2. Sindromul de localizare implica multiple tulburari, intrucat tumora se dezvolta in regiunea selara: tulburarile oftalmologice, tulburarile endocrine, semne focale neurologice, epilepsia, tulburarile psihice.
Investigatii paraclinice. Valoarea radiografiei (tomografiei) de sa turceasca ramane importanta ca un prim screening informational (. 12). Se releva modificari selare si calcifieri supraselare, intrase-lare, intra- si supraselare si chiar in lobul temporal. CT-scan simplu, cu contrast si reconstructie si MRI, constituie investigatiile principale in CRF, relevand volumul tumoral si formatiunile nervoase si vasculare adiacente tumorii (. 13).


Evolutie. CRF evolueaza lent-progresiv, producand marcate tulburari zuale, pana la atrofie optica iar prin comprimarea formatiunilor adiacente determina leziuni ireversibile.
Tratament. CRF este o tumora perfect incapsulata, pe linia mediana, in regiunea selara, care se preteaza la exereza microchirurgicala totala. Abor-dul acestei tumori se poate efectua prin diferite metode (bifrontal, pterional, transcalos, transventri-cular, trans-sfenoidal), in functie de extinderea tumorala (. 14). Exereza chirurgicala se poate realiza chiar in doua etape, intrucat celelalte tratamente adjuvante nu au dat rezultatele scontate (radioterapie hipervoltata, introducere de izotopi radioacti in chistul tumoral). Introducerea de bleo-micina in chistul tumoral duce la ratatinarea acestuia, cu posibila extirpare tumorala mult mai facila.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor