mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia canalului peritoneo-vaginal la copil
Index » Neurochirurgie » Patologia canalului peritoneo-vaginal la copil
» Hidrocelul

Hidrocelul







Definitie
Hidrocelul este o afectiune congenitala care apare prin obliterarea incompleta proximal a procesului ginal care permite patrunderea lichidului peritoneal in sac prin coletul ingust.
Diagnostic pozitiv
La inspectie apare ca o marire de volum a scrotului, unilaterala sau, de multe ori, bilaterala, adesea la scurt timp dupa nastere, cu disparitia pliurilor scrotale. La palpare este elastic, nedureros, testiculul nu se evidentiaza net, masa lichidiana inglobeaza testiculul, nu poate fi golit complet prin presiune. Creste in dimensiuni in ortostatism si la efort fizic si scade in clinostatism. Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe date anamnestice, examenul clinic si date paraclinice (prezinta transiluminare).
Diagnostic diferential
Se poate face cu: hernia inghino-scrotala (testiculul se palpeaza separat de sacul herniar, se reduce prin taxis, nu prezinta transiluminare), torsiunea de hidatida cu reactie ginala intensa (debutul este brusc, tegumentele scrotale sunt eritematoase, testiculul este sensibil la palpare la polul superior), torsiunea de testicul (debut brusc, simptomatologie dominata de durere), chist de epididim (se palpeaza ca o formatiune chistica la nivelul testiculului, nedureroasa) sau ca o tumora testiculara (testicul marit de volum, neregulat, cu sensibilitate crescuta, dar la palpare) (4, 13).


Tratament
La nou-nascut si sugar involutia naturala a procesului ginal duce la resorbtia spontana a lichidului, lata de ce nu se indica tratament chirurgical al hidrocelului la un copil sub rsta de un an. Peste aceasta rsta, posibilitatea vindecarii spontane scade.
Interventia chirurgicala peste rsta de un an are caracter programat, momentul operator se alege in functie de starea generala a bolnavului, boli asociate si se poate efectua prin metode clasice sau pe cale laparoscopica. La copii nu se practica interventia pe cale scrotala. Punctia unui hidrocel este proscrisa datorita riscului de leziuni testiculare cu hemoragia consecuti sau al interceptarii unei anse intestinale in caz de hernhie inghinala asociata (6, 15).


Incizia este transversala in pliul abdominal inferior, se patrunde in canalul inghinal, se luxeaza testiculul in plaga, se diseca canalul peritoneo-ginal de elementele funiculului spermatic, se ligatureaza transfixiant la OIP si se rezeca; se sectioneaza ginala testiculara, se everseaza si se fixeaza cu fire separate de catgut; parietorafie procedeu prefu-nicular (8).
Prognosticul acestei afectiuni este foarte bun, recidi este practic absenta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor