mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leziunile degenerative spinale: hernia discal*a sl spondiloza
Index » Neurochirurgie » Leziunile degenerative spinale: hernia discal*a sl spondiloza
» Simptomatologie

Simptomatologie







Este foarte diferita in functie de particularitatile etiopatogenice si topografice ale fiecarui caz. Elementul comun tuturor este durerea. in general herniile discale se caracterizeaza printr-o durere cu instalare cel mai adesea brutala, favorizata de un efort sau o miscare brusca. Debutul ei este de obicei la locul leziunii, iradiind in teritoriul inervat de radacina comprimata. in cazul compresiunilor medulare (cel mai frecnt cervicale) sau ale cozii de cal, pe primul poate trece deficitul neurologic in teritoriul subjacent compresiunii. La elementul durere vin sa se adauge tulburarile de sensibilitate, de tipul paresteziilor sau hipoesteziei in teritoriul inervat de radacina afectata. Aceste dureri si tulburari de sensibilitate obiectiva se pot accentua prin unele miscari sau se pot extinde proximo-distal la nilul membrelor. Sunt insa destul de des intalnite si cazuri in care suferinta se instaleaza lent progresiv, ea debutand prin dureri localizate in regiunea incinata sediului herniei (stadiul I), pentru a iradia ulterior de-a lungul traiectului radacinilor afectate (stadiul II), ulterior aparand si semnele neurologice: abolirea reflexelor si instalarea pare-steziilor si deficitelor motorii si sensiti obiecti (stadiul III). in general simptomele se exacerbeaza in pozitia rticala, la mers si in special la incercarile de flexie a coloanei. La nilul maselor musculare parartebrale, inervate de radacina afectata, se constata o contractura permanenta si entual scolioza antalgica. De asemeni tusea exacerbeaza durerea prin cresterea presiunii LCR si compresia radiculara. Repausul la pat si unele pozitii antalgice in schimb pot usura durerea.In cazul herniilor discale cervicale, iradierea dureroasa depinde de sediul herniei. Astfel in hernia situata la nilul C5-6 este comprimata predomi-nent radacina C6, durerile si paresteziile iradiaza in police si index. Forta bicepsului si reflexul bicipital sunt de obicei limitate.In cazul herniilor C6-7, care comprima radacina C7, iradierea simptomelor este de obicei catre degetul mediu, dar pot fi interesate si degetele cine. Adeseori forta tricepsului poate fi diminuata, reflexul tricipital fiind de obicei absent.


O hernie la nil C7-T1 comprima radacina C8 si simptomele pot iradia catre eminenta hipotenara si degetele IV si V. Se noteaza hipoestezie pe fata anterioara a antebratului, pana la unirea 1/2 medii cu cea inferioara, ceea ce o diferentiaza de aceea datorata compresiunii ulnarului la cot. Diagnosticul diferential trebuie facut cu sindromul "de iesire\" toracica si cu sindromul Pancoast-Tobbias.
Herniile de disc lombare se produc, asa cum aratam mai sus, in mod dominant la ultimele doua nile interrtebrale. Totusi ele pot surni si la nil L3-4, situatie in care radacina L4 este cea care sufera in mod dominant, ceea ce se traduce prin afectarea fortei cvadricepsului si o hipoestezie la nilul genunchiului, cu iradiere pe fata anterioara a gambei. Reflexul cvadricipital este diminuat sau abolit. Pentru evidentierea durerii se flecteaza gamba pe coapsa cu bolnavul in decubit ntral. Diagnosticul diferential trebuie facut cu neuropatia femurala diabetica. Hernia la nilul L4-5 afecteaza de obicei radacina L5 cu iradierea hipoesteziei si paresteziilor pe partea interna a fetei dorsale a piciorului si degetul mare. Mersul pe calcai este afectat. De asemeni manevra Lasegue e pozitiva ca si contractura lombara.In hernia L5-S1 sufera prima radacina sacrata cu hipoestezie pe fata laterala a piciorului si glez-
nei, iradiind si pe fata tara. Reflexul ahilian este diminuat sau abolit, flexia dorsala a piciorului adesea dificila sau uneori chiar imposibila. Durerea este exacerbata la tuse. De asemeni in herniile mediane voluminoase de la acest nil apar si tulburari sfincteriene de tip retentie.


Leziunile de tip spondilotic realizeaza de obicei o suferinta mai difuza tlecat herniile discale. Durerea se instaleaza de obicei lent progresiv si imbraca adeseori caracter intermitent meteorotrop. Efectuarea examenului radioiogic depisteaza apozi-tiile osteofitice, realizand adesori caracterul difuz al discopatiei de grad IV. Dezvoltarea predominent cervico-toracala a spondilozei se poate evidentia uneori nu atat prin durere cat prin semnele neurologice deficitare distal de sediul suferintei: pareze si sindrom de neuron motor central (6). in leziunile asimetrice poate apare sindrom Brown-Sequard. Hiperextensia coloanei cervicale la un spondilotic poate realiza adeseori "sindromul centromedular\" cu afectarea predominenta a membrelor superioare ( "Traumatisme rtebro-medulare\").
Stenozele puternice ale canalului spinal lombar pot determina adesea parestezii si claudicatii ce pot semana foarte mult cu cele ischemice, numai ca necesita un repaus mai lung pentru a dispare. Pot aparea si parapareze, daca nu este eliberata coada de cal (7). Stenoza apare in special la batrani si necesita o largire operatorie atat a canalului cat si a foramenelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor